Μπαρίσνικοφ, Ντεφό και Γουίλσον φέρνουν στην Αθήνα το συγκλονιστικό έργο του Χαρμς που πέθανε σε γκουλάγκ [εικόνες] - iefimerida.gr

Μπαρίσνικοφ, Ντεφό και Γουίλσον φέρνουν στην Αθήνα το συγκλονιστικό έργο του Χαρμς που πέθανε σε γκουλάγκ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόκειται για μια παράσταση που ανυπομονεί να δει το διεθνείς κοινό και που ο Γιώργος Λούκος κατόρθωσε να φέρει στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρά τον ελάχιστο χρόνο και τα ακόμα λιγότερα χρήματα που έχει στη διαθεσή του.

Το Old Woman του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χάρμς που ξεψύχησε στα σοβιετικά γκουλάγκ, έρχεται στην Αθήνα σε σκηνοθεσία και διασκευή του Ρόμπερτ Γουίλσον με πρωταγωνιστές τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και τον Ουίλιαμ Ντεφό.

Μπαρίσνικοφ, Ντεφό και Γουίλσον φέρνουν στην Αθήνα το συγκλονιστικό έργο του Χαρμς που πέθανε σε γκουλάγκ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η παράσταση θα ανέβει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 18 ως τις 21 Ιουλίου, αμέσως μετά το φεστιβάλ του Μάντσεστερ. Η συνάντηση των ιδιοφυών αστέρων (Μπαρίσνικοφ, Ντεφό) στη σκηνή, υπό τις οδηγίες του πρωτοποριακού Γουίλσον υπόσχονται μια παράσταση που θα αποτελέσει σημείο αναφορά. Ο Νταφό συνεργάστηκε πρόσφατα με τον Γουίλσον για την όπερα φαινόμενο «Η ζωή και ο θάνατος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπαρίσνικοφ έχουν αποθανατιστεί στα video του Γουίλσον που παρουσιάζονται στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (φωτογραφίες πάνω και κάτω).

Μπαρίσνικοφ, Ντεφό και Γουίλσον φέρνουν στην Αθήνα το συγκλονιστικό έργο του Χαρμς που πέθανε σε γκουλάγκ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το Οld Woman διατρέχεται από αναφορές στον Ιονέσκο και στον Μπέκετ και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως κείμενο του Δανιήλ Χαρμς (φωτογραφία κάτω) που δολοφονήθηκε στα γκουλάκ του σταλινικού καθεστώτος. Το έργο γράφτηκε στη δεκαετία του '30 και θεωρείται ένα από τα κορυφαία της ρωσικής avant-garde.

Μπαρίσνικοφ, Ντεφό και Γουίλσον φέρνουν στην Αθήνα το συγκλονιστικό έργο του Χαρμς που πέθανε σε γκουλάγκ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το κείμενο αρχίζει ως εξής: «Mια γηραιά κυρία στέκεται στην αυλή κρατώντας ένα ρολόι τοίχου στα χέρια της. Προσπερνώ τη γηραιά γυναίκα, σταματώ και την ρωτώ "Τί ώρα είναι;".

"Κοίτα", μου λέει. Κοιτάζω και βλέπω ότι το ρολόι δεν έχει δείκτες.

"Δεν έχει δείκτες" λέω.

Η γηραιά κυρία κοιτάζει το ρολόι και μου λέει "είναι τρεις παρά τέταρτο".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ