Πώς η τεχνολογία έβγαλε «εκτός μάχης» μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως - iefimerida.gr

Πώς η τεχνολογία έβγαλε «εκτός μάχης» μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως

Πώς η τεχνολογία έβγαλε «εκτός μάχης» μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίω
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομα Kodak είναι συνυφασμένο με την φωτογραφία και η εταιρεία για χρόνια μεσουρανούσε στον κόσμο της τεχνολογίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η ψηφιακή φωτογραφία εκθρόνισε τον Aμερικάνικο Kολοσσό και ο εμπνευστής της εξηγεί πώς.

Ο Στιβ Σάσον, εργαζόταν στο ερευνητικό εργαστήριο της Eastman Kodak, όταν του ζητήθηκε να δημιουργήσει μια νέα συσκευή που ονομάστηκε «συσκευή συζευγμένου φορτίου». Με αυτή τη συσκευή ως βάση, ένα χρόνο αργότερα, γεννήθηκε η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Η εφεύρεση αυτή αδιαμφισβήτητα άλλαξε για πάντα τη βιομηχανία της φωτογραφίας, ωστόσο ευθύνεται ταυτόχρονα για την εκθρόνιση μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτογραφίας παγκοσμίως.

«Η επανάσταση ήταν αναμενόμενο να συμβεί» εξηγεί ο Σάσον. «Δεν ήξερα πότε, και δεν ήξερα πόσο αποτελεσματική θα είναι. Στο τελικό αποτέλεσμα, το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της Kodak υπονομεύθηκε από τη νέα τεχνολογία.»

Ο Σάσον θεωρείται ο εμπνευστής και κατασκευαστής της πρώτης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανή το 1974 χρησιμοποιώντας ένα Fairchild CCD. Χρησιμοποίησε ένα τσιπ απεικόνισης για να λαμβάνει το φως από το φακό και να το μετατρέπει σε ψηφία. «Η πρώτη φωτογραφική μηχανή που δημιούργησε ήταν μόλις 0,01 megapixels» εξηγεί ο Σάσον.

Κατά τη διάρκεια των ετών, η Kodak επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια στην ψηφιακή φωτογραφία, αλλά, τελικά, χτύπησε σε ένα εμπόδιο που δεν μπορούσε να ξεπεράσει. «Έγινε δύσκολο για αυτούς να αλλάξουν το μοντέλο της εταιρίας» εξηγεί ο Σάσον. «Κατά κάποιο τρόπο, η τεχνολογία κανιβάλισε μια ήδη υπάρχουσα επιχείρηση που ήταν αρκετά κερδοφόρα»

Η Kodak κήρυξε επίσημα πτώχευση το 2012, αλλά σύμφωνα με την Wall Street Journal, αναμένεται να βγεί από το κεφάλαιο 11 προστασίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Ο Σάσον συνεχίζει να συνεργάζεται με την εταιρεία, και είναι υπερήφανος για τα επιτεύγματά του στην ανάπτυξη της ψηφιακής απεικόνισης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ