Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: Κάντε την ελληνική ΑΟΖ, ευρωπαϊκή - iefimerida.gr

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: Κάντε την ελληνική ΑΟΖ, ευρωπαϊκή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «καυτό» θέμα της ενέργειας απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Ο Αντώνης Σαμαράς με την παρέμβασή του θέλησε να δώσει έναν ενιαίο, ευρωπαϊκό χαρακτήρα στην έρευνα και την ανάπτυξη εγχώριων χερσαίων και θαλάσσιων ενεργειακών πόρων.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, δηλαδή, έκανε προσπάθεια και κατάφερε να μετατρέψει σε ευρωπαϊκό ζήτημα τα ενεργειακά αποθέματα που λέγεται πως υπάρχουν στην ελληνική ΑΟΖ.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αυτή τη στιγμή κάνουν «αγώνα δρόμου» για να διευρύνουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση. Με κλασικότερα παραδείγματα τα μεγάλα βήματα που έκαναν τελευταία ΗΠΑ και Ιαπωνία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά κοιτάσματα και τους υδρίτες.

Αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, διότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα διαθέτει -πιθανότατα σημαντικούς- ενεργειακούς πόρους. Οπως η Κύπρος, που τους έχει αποκαλύψει ήδη και προχωρά στην αξιοποίησή τους.

Εκεί, λοιπόν, στάθηκε ο κ. Σαμαράς και τόνισε πως είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης να αναζητηθούν αυτά τα αποθέματα και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, διότι μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ είναι απαραίτητο να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και υπογράμμισε την έννοια της «πλήρους διασύνδεσης», με την οποία θα αρθεί η ιδιότυπη «ενεργειακή απομόνωση» απομακρυσμένων περιοχών και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων στις περιοχές αυτές.

Από την πλευρά της Ελλάδας αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τη διασύνδεση των νησιών με το ενοποιημένο ενεργειακό δίκτυο, είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι κατακερματισμένη αγορά δημιουργεί πολλών ειδών στρεβλώσεις και μεγάλες διαφορές στο κόστος, ακυρώνοντας την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Όσον αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις, τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε το κόστος που επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, προκαλεί και «ενεργειακή φτώχεια» και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα καταπολεμήσουμε, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη «διαφοροποίηση πηγών», είπε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση (μαζί με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) πήρε τους τελευταίους μήνες πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου εναλλακτικού αγωγού, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, τον αγωγό ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline).

Μετά το τέλος της συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης των πιο αδύναμων οικονομικώς νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κόστος της ενέργειας επηρεάζει το κόστος των προϊόντων και την ανταγωνιστικότητά τους και ότι γι' αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, όπως και των διευρωπαϊκών δικτύων. Κάτι που όπως επεσήμανε, αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, αφού θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση των ελληνικών νησιών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά περιλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ρητή αναφορά στην εκμετάλλευση και έρευνα των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι έγινε δεκτή η πρότασή του να υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας «χερσαίες και θαλάσσιες» ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ