Για φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ κατηγορείται η Apple - Εχει 102 δισ. σε offshore - iefimerida.gr

Για φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ κατηγορείται η Apple - Εχει 102 δισ. σε offshore

Για φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ κατηγορείται η Apple που έχει 102 δισ.
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μπελάδες μπαίνει για ακόμη μια φορά ο κολοσσός της Apple, καθώς η αμερικανική Γερουσία την θεωρεί ύποπτη για φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων και την κατατάσσει στους μεγαλύτερους φοροφυγάδες της Αμερικής.

Σύμφωνα με τη Γερουσία η εταιρεία – δημιούργημα του Στιβ Τζόμπς χρησιμοποιεί «ένα περίπλοκο σύστημα εξωχώριων – offshore οντοτήτων και αποφεύγει συστηματικά την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους.»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της εταιρείας, Τιμ Κουκ, που θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της Γερουσίας υποστηρίζει ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί κόλπα και «ταχυδακτυλουργίες για να φοροδιαφεύγει».

Η επιτροπή της Γερουσίας αναφέρει ότι η Apple διαθέτει τα 102 δισ. από τα συνολικά 145 δισ. του ενεργητικού της σε offshore, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ένδειξη για παράνομη δραστηριότητα παρά μόνο υπόνοιες.

«Η Apple αναζητούσε το Άγιο Δισκοπότηρο της φοροαποφυγής. Δημιούργησε εξωχώριες offshore εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολαρίων, ενώ υποστήριζε ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι πουθενά» τονίζει ο πρόεδρος της επιτροπής, Καρλ Λιβάιν, του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ η έκθεση αναφέρει ότι χρησιμοποιώντας ορισμένα «παράθυρα» της νομοθεσίας για τη φορολογία των διεθνών κερδών της έχει εξοικονομήσει την τελευταία τετραετία το φόρο που θα πλήρωνε στην Αμερική για κέρδη 44 δισ. δολαρίων.

Η Apple, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι δεν διαθέτει λογαριασμούς στα νησιά Κέιμαν ή σε κάποιο άλλο νησί της Καραϊβικής και δεν καταφεύγει σε φορολογικούς παραδείσους, ούτε μεταφέρει τις δραστηριότητές της σε offshore για να πουλήσει στη συνέχεια τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, αποφεύγοντας τους φόρους.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι είναι από εκείνες τις εταιρείες που πληρώνουν τους μεγαλύτερους φόρους παγκοσμίως, καθώς μόνο το 2012 πλήρωσε έξι δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ