Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται - iefimerida.gr

Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται

Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα παλιό αμερικάνικο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '50 στην Κούβα είναι κοινός τόπος, ακόμα κι αν είναι κάμπριο, αλλά τα πράγματα αλλάζουν αν ανήκε σε έναν θρύλο όπως o διάσημος συγγραφέας, πολεμικός ανταποκριτής και πότης Ernest Hemingway.

Στην Αβάνα λοιπόν υπάρχει το μπαρ που σύχναζε ο Hemingway, το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διανυκτέρευε και βέβαια η Finca La Vigia, η κατοικία του που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο. Κοντά στη Finca La Vigia λοιπόν και στο συνεργείο κάποιου Leopoldo Nuñez Gutiérrez βρέθηκε σε άθλια κατάσταση ένα εξαιρετικά σπάνιο Chrysler New Yorker Convertible του 1955 που ήταν το προσωπικό αυτοκίνητο του διάσημου συγγραφέα στο νησί.

Ο Ernest Hemingway έφυγε από την Κούβα το 1960 υποφέροντας από βαριάς μορφής κατάθλιψη –το 1961 αυτοκτόνησε- και άφησε το αυτοκίνητο στο γιατρό του και αυτός με τη σειρά του στο γιό του, ενώ έκτοτε είχε χαθεί για αρκετές δεκαετίες. Επανεμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια και ο αρχικός ιδιοκτήτης του πιστοποιείται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που το συνόδευαν και τα οποία βρέθηκαν.

Η σημερινή κατάσταση του Chrysler New Yorker Convertible είναι όπως είπαμε άθλια, μιας και πρόκειται για κουφάρι, με εντελώς κατεστραμμένο εσωτερικό, χωρίς τιμόνι και βαμμένο πρόχειρα λευκό ή κάπως έτσι και φυσικά η αποκατάστασή του είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όχι γιατί οι ντόπιοι μηχανικοί δεν μπορούν –οι Κουβανοί άλλωστε φημίζονται για το ότι φτιάχνουν και επιλύουν τα πάντα προκειμένου να έχουν ένα όχημα στη διάθεσή τους- αλλά γιατί λείπουν τα ανταλλακτικά που είναι σπάνια ακόμα και στις ΗΠΑ, καθώς το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε κατασκευαστεί μόλις 946 φορές.

Εδώ καθοριστική βοήθεια στο μουσείο Ernest Hemingway προσφέρει ο ηθοποιός David Soul –οι πιο παλιοί ίσως να τον θυμούνται από την αστυνομική σειρά Starsky & Hutch της δεκαετίας του '70, όπου ήταν ο Hutch- που είναι φανατικός θαυμαστής του Hemingway και έχει αναλάβει προσωπικά τη διάσωση και την αναπαλαίωση του αυτοκινήτου του.

Μάλιστα για να αποφύγει το εμπάργκο που έχουν υποβάλλει οι ΗΠΑ στην Κούβα ο ηθοποιός –που θα γυρίσει και ένα ντοκιμαντέρ με το ανοιχτό Chrysler να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο- θα χρησιμοποιήσει τη βρετανική του υπηκοότητα προκειμένου να μπορέσει να στείλει στη νησιωτική χώρα τα απαιτούμενα ανταλλακτικά, μόλις τα συγκεντρώσει. Βοηθοί του στην προσπάθειά του αυτή οι συντάκτες του εξειδικειμένου περιοδικού Practical Classics, που με τις γνώσεις αλλά και με τις διασυνδέσεις τους μπορούν να βρούν ότι λείπει από το αυτοκίνητο του Hemingway.

Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται  | iefimerida.gr 0
Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται  | iefimerida.gr 1
Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται  | iefimerida.gr 2
Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται  | iefimerida.gr 3
Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται  | iefimerida.gr 4
Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται  | iefimerida.gr 5
Ernest Hemingway: Βρέθηκε στην Κούβα το κάμπριό του και αναπαλαιώνεται  | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ