Το άγχος στη δουλειά αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης - iefimerida.gr

Το άγχος στη δουλειά αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης

Το άγχος στη δουλειά αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης σύμφωνα με Ισπανική έρευνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γεγονός ότι το στρες στο γραφείο είναι επιβλαβές για την υγεία, είναι λίγο πολύ γνωστό. Ωστόσο πρόσφατη επιστημονική έρευνα από την Ισπανία, έδειξε ότι στις αρνητικές συνέπειες του εργασιακού στρες, συγκαταλέγεται και η αυξημένη χοληστερόλη.

Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα, οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Βιρτεντέλα Βικτόρια, στη Μάλαγα, και το Πανεπιστήμιο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, ανακάλυψαν ότι το εργασιακό στρες, μπορεί να προκαλέσει δυσλιπιδαιμία, δηλαδή να αλλάξει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Τα λιπίδια του αίματος αποτελούν την «κακή χοληστερόλη» (LDL), την «καλή χοληστερόλη» (HDL), αλλά και τα τριγλυκερίδια.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους, οι οποίοι υποβάλλονταν συστηματικά σε τσεκ απ και όπως διαπιστώθηκε, το 8,7% των εθελοντών τους είχαν αντιμετωπίσει δυσκολίες στη δουλειά τους κατά το τελευταίο 12μηνο, με επακόλουθο να εκδηλώσουν έντονο εργασιακό στρες.

Μάλιστα, όπως παρατηρήθηκε, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσλιπιδαιμία, ενώ τα επίπεδα της ολικής και την κακής χοληστερόλης τους ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα, ενώ είχαν και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης.

Το πως ακριβώς σχετίζεται το εργασιακό στρες με την αύξηση της χοληστερίνης δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά είναι πιθανό το στρες να επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να απαλλάσσεται από την περιττή χοληστερόλη, ενώ μπορεί και να ενεργοποιεί φλεγμονώδεις διεργασίες, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή κακής χοληστερόλης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ