Για μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ -Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές με τη Νεοελληνική Γλώσσα - iefimerida.gr

Για μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ -Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές με τη Νεοελληνική Γλώσσα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοίγει η αυλαία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού ολοκληρώθηκε το σίριαλ με τις απεργίες και τις επιστρατεύσεις των εκπαιδευτικών και οι μαθητές κάθονται στα θρανία για να διεκδικήσουν μία θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Σήμερα οι υποψήφιοι φοιτητές και σπουδαστές θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας), δηλαδή το μάθημα της έκθεσης.

Τη Δευτέρα οι εξετάσεις θα συνεχιστούν με τέσσερα ακόμη μαθήματα Γενικής Παιδείας, αυτά της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής και της Ιστορίας.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι θα ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους στις 31 Μαΐου, ωστόσο για εκείνους που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα και ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα συνεχιστούν και μέσα στον Ιούνιο.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου.

Οι εκτιμήσεις για τους εισακτέους

Για πρώτη φορά φέτος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ο ακριβής αριθμός των εισακτέων αν και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις θα φτάσουν περίπου τους 77.000 ενώ στη μάχη των Πανελληνίων. Ο αριθμός των εισακτέων δεν μπορεί να υπολογιστεί εξαιτίας τους σχεδίου «Αθηνά» για την αναμόρφωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οπως είναι γνωστό, κάποιες σχολές από τη φετινή χρονιά έχουν «αναβαθμιστεί» και ανάμεσά τους βρίσκονται οι αυτόνομες πλέον νομικές σχολές.

Οι επτά Ιατρικές σχολές της χώρας θα δεχθούν περίπου 700 εισακτέους πανελλαδικά, οπότε ο ανταγωνισμός εδώ θα είναι και εφέτος αυξημένος. Οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 100 εισακτέους ανά τμήμα. Στις παιδαγωγικές σχολές, αντίθετα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας δεν αναμένεται να δώσει εφέτος περισσότερους από 1.500 εισακτέους.

Πάντως ειδικά στα πολυτεχνικά τμήματα, που αποτελούν πρώτη προτίμηση για χιλιάδες αριστούχους, αναμένεται επίσης αύξηση εισακτέων. Πολύ λιγότερος όμως θα είναι ο αριθμός των εισακτέων τελικά σε τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Η υποχώρηση της ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ πήρε πίσω την τελευταία στιγμή το σχέδιό της για απεργία, υπό την πίεση και της επιστράτευσης των καθηγητών που κήρυξε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Μάλιστα σε συνδυασμό με την αντίθεση της κοινωνίας σε απεργίες μέσα στις εξετάσεις, αλλά και με την αρνητική στάση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ οι καθηγητές αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω.

Σήμερα το απόγευμα πάντως οι καθηγητές διοργανώνουνσυλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Για μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ -Πρεμιέρα στις Πανελλαδικές με τη Νεοελληνική Γλώσσα | iefimerida.gr 0

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ