Εταιρεία βιοτεχνολογίας διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα στο ελαττωματικό γονίδιο της Τζολί - iefimerida.gr

Εταιρεία βιοτεχνολογίας διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα στο ελαττωματικό γονίδιο της Τζολί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντικείμενο δικαστικής διαμάχης αποτελεί το ελαττωματικό γονίδιο που εντοπίσθηκε στη διάσημη ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί και την οδήγησε στη διπλή προληπτική μαστεκτομή προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες καρκίνου του μαστού, αφού όπως αναφέρεται μια εταιρεία βιοτεχνολογίας διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα στο γονίδιο.

Η εταιρεία Myriad Genetics, απομόνωσε τα ελαττωματικά γονίδια BRCA1 και BRCA2 μέσα στη δεκαετία του '90 και έχει καταθέσει εννέα άδειες εκμετάλλευσης ευρεσιτεχνίας. Δευτεροβάθμιο δικαστήριο μάλιστα, επέτρεψε τον περασμένο Αύγουστο στην εταιρεία να θεμελιώσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα δύο αυτά γονίδια, ενώ έχει μονοπώλιο στο τεστ που πραγματοποίησε η Αντζελίνα Τζολί, το οποίο κόστισε 3.000 δολάρια.

Η εταιρεία Myriad Genetics, τον επόμενο μήνα θα έρθει αντιμέτωπη στο δικαστήριο με οργανώσεις γιατρών και ασθενών, οι οποίοι αρνούνται ότι μπορεί να υφίστανται δικαιώματα αποκλειστικότητας στα γονίδια, τονίζοντας πως οι απαγορευτικοί φραγμοί στα τεστ και κυρίως το κόστος του, είναι ένα από τα κύρια εμπόδια για κάθε γυναίκα που θέλει να εξεταστεί, γεγονός που υποστήριξε και η Αντζελίνα Τζολί.

Η εταιρεία, υποστηρίζει ότι το 20% των γονιδίων έχουν δικαιώματα πατέντα, ενώ όπως αναφέρει το ΑΠΕ έχει επενδύσει 500 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη των τεστ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ