Νέα μέτρα σοκ φέρνει ο Εφαρμοστικός νόμος - iefimerida.gr

Νέα μέτρα σοκ φέρνει ο Εφαρμοστικός νόμος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Η μια δυσάρεστη έκπληξη διαδέχεται την άλλη διαβάζοντας κανείς τον Εφαρμοστικό Νόμο που τέθηκε υπόψιν των κομμάτων αργά το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά με τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν διατάξεις του, είναι πολύ πιθανόν να φτάσει τελείως διαφοροποιημένος στη Βουλή τη Δευτέρα. Πέρα από τη... λαθροχειρία που επιχειρήθηκε με τις επιστροφές από αποδείξεις, η οποία τελικά ματαιώθηκε και επισήμως με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε τουλάχιστον για φέτος, με τις αλλαγές που έρχονται στο πλαίσιο των φοροαπαλλαγών, επιχειρείται μια ακόμα αφαίμαξη με όχημα τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές!

Συγκεκριμένα, έως σήμερα με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι υποχρεωτικές εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία χαρακτηρίζονταν ως έκπτωση από το εισόδημα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε μήνα, τα λογιστήρια των επιχειρήσεων αφαιρούσαν αυτές τις εισφορές και υπολόγιζαν τις κρατήσεις φόρου επί του μισθού που απέμενε. Τώρα, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί μια πρωτοφανή ανατροπή μεταφέροντας και τις ασφαλιστικές εισφορές στη κατηγορία των δαπανών που μειώνουν τον φόρο σε ποσοστό 20%! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα λογιστήρια πλέον θα υπολογίζουν κρατήσεις φόρου επί του συνολικού ακαθάριστου μισθού και μάλιστα με μειωμένο αφορολόγητο κατά 4.000 ευρώ, εκτοξεύοντας στα ύψη τη παρακράτηση φόρου και συρρικνώνοντας παράλληλα τα εισοδήματα! Το κερασάκι στη τούρτα είναι ότι όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, για το επιπλέον αυτό εισόδημα η μείωση φόρου από τις ασφαλιστικές εισφορές θα περιορίζεται στο 10%!!!!!!

Λαθροχειρία επιχειρείται και με τον ΦΠΑ που επιβαρύνει χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, αφού χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι, από τη 1η Σεπτεμβρίου ο συντελεστής τους αυξάνεται από το 13% στο 23%, προφανώς ως αντιστάθμισμα του ότι δεν επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Όσο για τη φορολογία των ακινήτων, μπορεί να αποσύρθηκε κακήν κακώς το Νέο Τέλος που θα ερχόταν σε όλα τα σπίτια με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε, όμως, να βρει από αλλού τα σχετικά έσοδα. Έτσι, πέρα από τη μείωση του αφορολογήτου στον ΦΜΑΠ στις 200.000 ευρώ, το πρώτο κλιμάκιο που φτάνει έως τις 500.000 ευρώ θα επιβαρύνεται με συντελεστή 0,2% και όχι 0,1%! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι σήμερα ένα ακίνητο 500.000 ευρώ που επιβαρύνεται με ετήσιο φόρο 100 ευρώ, πλέον θα επιβαρύνεται με ετήσιο φόρο 600 ευρώ!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ