Αναβάθμιση από FITCH αλλά και καμπανάκι για τις επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση - iefimerida.gr

Αναβάθμιση από FITCH αλλά και καμπανάκι για τις επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση

Αναβάθμηση από FITCH αλλά και καμπανάκι για τις επιπτώσεις από τη κυπριακή κρίση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Λίαν ευπρόσδεκτη ήταν η αναβάθμιση από τη FITCH λίγες μόνο ώρες πριν από την αναχώρηση του Αντώνη Σαμαρά για τη Κίνα, καθώς μπορεί επί της ουσίας τα ελληνικά ομόλογα να παραμένουν στη κατηγορία «σκουπίδια», ωστόσο τα θετικά μηνύματα και πολύ περισσότερο η αξιολόγηση ως «σταθερών» των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται από την Αθήνα ότι βοηθά στη βελτίωση του κλίματος σε μια περίοδο όπου αναζητείται πάση θυσία το φως στην άκρη του τούνελ.

Είναι ενδεικτικό ότι αν και ο Οίκος αποδίδει τα εύσημα στις δημοσιονομικές επιδόσεις και στη προσήλωση της σημερινής κυβέρνησης στην εφαρμογή του Προγράμματος, βάζει αστερίσκους, σημειώνοντας κατ' αρχήν ότι παραμένει πρόκληση η μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η βιώσιμη ανάκαμψη, που είναι ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας επιτυχίας του Προγράμματος. Οπως επισημαίνει, μάλιστα, η FITCH, με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του Χρέους παραμένει μακριά από το να χαρακτηριστεί «διασφαλισμένη», όλα θα εξαρτηθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας και βέβαια τα πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ. που βέβαια είναι αλληλένδετα).

Ο Οίκος συνδέει, δε, τη περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας (απαιτείται αναβάθμιση 6 βαθμίδων για να ξεφύγουν τα ελληνικά ομόλογα από τη κατηγορία «σκουπίδια») με τη βιώσιμη ανάκαμψη, ενώ προκαλεί αίσθηση ότι διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ελληνική οικονομία πέρασε αλώβητη από τις Συμπληγάδες της κυπριακής κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ