Ρεκόρ, στατιστικά και... άχρηστες πληροφορίες για το final 4 της Ευρωλίγκας - iefimerida.gr

Ρεκόρ, στατιστικά και... άχρηστες πληροφορίες για το final 4 της Ευρωλίγκας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιος είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των final 4; Ποιος παίκτης έχει σηκώσει τις περισσότερες κούπες; Τι ρεκόρ έκανε ο Σπανούλης; Με πόσες ομάδες έχει πανηγυρίσει ο Γιασικεβίτσιους. Ολες οι απαντήσεις και ό,τι θέλετε να ξέρετε για το final 4 της Ευρωλίγκας.

# Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο πολυνίκης προπονητής του θεσμού με 8 κατακτήσεις, οι 5 με τον Παναθηναϊκό.

# Αυτό είναι το πρώτο φάιναλ-φορ από καταβολής θεσμού που δεν θα έχει ούτε έναν Γιουγκοσλάβο προπονητή σε πάγκο.

# Από τους "εν ενεργεία" προπονητές τα περισσότερα μετράει ο Έτορε Μεσίνα που έχει 5, αν μετρήσουμε και την επιτυχία του στον τελικό της "διασπασμένης" Ευρωλίγκας το 2001.

# Αυτό είναι το πρώτο φάιναλ-φορ τόσο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, όσο και για τον Πάμπλο Λάσο.

# Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα. Στο φάιναλ-φορ έχουν πάρει μέρος άλλοι τέσσερις Έλληνες (Ιωαννίδης, Πολίτης, Κιουμουρτζόγλου και Γιαννάκης). Δύο εκ των οποίων (Ιωαννίδης και Γιαννάκης) έχουν πάρει μέρος σε τελικό.

# Ο Πάμπλο Λάσο έχει πάρει μέρος σε φάιναλ-φορ τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Κάτι αντίστοιχο έχουν κάνει οι Ομπράντοβιτς, Ιβάνοβιτς και Γιαννάκης.

# Μάλιστα ήταν παίκτης την τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ένα φάιναλ-φορ. Ήταν το 1995.# Η Ρεάλ έχει να κατακτήσει το ευρωπαϊκό από το 1995. Οι άλλες τρεις έχουν φρέσκιες μνήνες από την τελευταία τους κατάκτηση: πέρσι ο Ολυμπιακός, το 2008 η ΤΣΣΚΑ και το 2010 η Μπαρτσελόνα.

# Η Ρεάλ από την άλλη μετράει τα περισσότερα ευρωπαϊκά, έχει 8 κατακτήσεις. Ακολουθούν με 6 ο Παναθηναϊκός κι η ΤΣΣΚΑ, με 5 η Μακάμπι κι η Βαρέζε, με 3 η Ολίμπια, η Ρίγα, η Γιουγκοπλάστικα και με 2 ο Ολυμπιακός, η Μπαρτσελόνα και η Βίρτους Μπολόνια.

# Ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις είναι ο Ντίνο Μενεγκίν με 7 και ακολουθούν με 5 οι Κλίφορντ Λιουκ, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Άλντο Οσόλα. Μπορεί να τους ισοφαρίσει φέτος ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

# Η Ελλάδα έχει συνολικά 8 κατακτήσεις. Πρώτη είναι η Ιταλία (13) και ακολουθεί η Ισπανία (11).

# Από την ομάδα του Ολυμπιακού όλοι οι παίκτες (εκτός του τραυματία Μαυροειδή) έχουν κατακτήσει κάποιον τίτλο. Ακόμη και ο Τζος Πάουελ που ήταν πρωταθλητής με τους Λέικερς.# Αυτό θα είναι το πρώτο φάιναλ-φορ για τον Ντορόν Πέρκινς που ήταν τραυματίας όταν η Μακάμπι έφτασε στον τελικό το 2011.

# Ο «πολυτιμότερος» παίκτης του φάιναλ-φορ είναι ο Νέναντ Κρστιτς που προηγείται στο ranking όλων των παικτών της Ευρωλίγκας. Έχει 17.8 στο index. Ακολουθούν ο Βίκτορ Κριάπα (17.1), Άντε Τόμιτς (16.3), Ρούντι Φερνάντεθ (16.2) και Βασίλης Σπανούλης (15.4). Αν έμπαινε... αλλαγή ο Διαμαντίδης αντί του Κριάπα τότε θα μιλούσαμε για την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης σύμφωνα με την Ευρωλίγκα.

# Αντίστοιχα ο καλύτερος σκόρερ είναι Σπανούλης με 14.7 πόντους. Ακολουθεί ο Σόνι Ουίμς (13.7), ο Κρστιτς (13.6), ο Ρούντι (13.6) και ο Τεόντοσιτς (13.2).

# Ο καλύτερος σουτέρ τριπόντων από τις τέσσερις ομάδες που φάιναλ-φορ είναι ο Κώστας Παπανικολάου με το εκπληκτικό 53%. Τον ακολουθούν Λόρμπεκ (46%), Σλούκας (46%), Κριάπα (45%) και ο Ναβάρο που πετυχαίνει τα περισσότερα τρίποντα στη διοργάνωση (2.4).

# Από την ομάδα της Μπαρτσελόνα που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2010 έχουν απομείνει μόνο οι Ναβάρο, Λόρμπεκ και Σάδα.

# Από την τελευταία πρωταθλήτρια ομάδα της ΤΣΣΚΑ έχουν μείνει μόνο οι Βοροντσέβιτς, Κριάπα και ο... Παπαλουκάς που επέστρεψε μετά τις θητείες του σε Ολυμπιακό και Μακάμπι.

# Ο Παπαλουκάς έχει χάσει όλα τα ματς που έχει παίξει με ελληνική ομάδα σε φάιναλ-φορ. Και τα τρία παιχνίδια ήταν με τον Παναθηναϊκό: στον μικρό τελικό του 2005, στον τελικό του 2007 και στον ημιτελικό του 2009 (ως παίκτης του Ολυμπιακού). Ναι, μια παράδοση υπέρ του... Ολυμπιακού.

# Στην ΤΣΣΚΑ αγωνίζονται άλλοι τρεις παίκτες που έχουν φορέσει τα "ερυθρόλευκα": Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς και Ερτσέγκ.

# Ο Σπανούλης είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κερδίσει τον τίτλο του MVP δύο φορές με διαφορετικές ομάδες: το 2009 με τον Παναθηναϊκό και το 2012 με τον Ολυμπιακό.

# Ο μοναδικός παίκτης με τρία MVP είναι ο Τόνι Κούκοτς. Από δύο έχει ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

# Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει τον τίτλο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Παναθηναϊκός).

# Άλλοι εφτά παίκτες το έχουν κατακτήσει με δύο: Σάβιτς, Μποντιρόγκα, Ντανίλοβιτς, Ρέμπρατσα, Σισκάουσκας, Παπανικολάου (αν και δεν ήταν στη 12άδα του Παναθηναϊκού το 2007) και ο Σπανούλης.

# Συμμετοχή σε φάιναλ-φορ με τρεις διαφορετικές ομάδες έχουν ακόμη ο Ζόραν Σάβιτς (Γιουγκοπλάστικα, Ρεάλ, Κίντερ), ο Ζάρκο Πάσπαλι (Παρτίζαν, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), ο Ζέλικο Ρέμπρατσα (Παρτίζαν, Μπενετόν, Παναθηναϊκός), ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς (Φορτιτούντο, Εφές, Παναθηναϊκός), ο Τζόνι Ρότζερς (Μιλάνο, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), ο Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ (Παρτίζαν, Εφές, Τάου), ο Ματίας Σμόντις (Κίντερ, Φορτιτούντο, ΤΣΣΚΑ) κι ο Ντέιβιντ Άντερσεν (Κίντερ, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα).

# Ο μοναδικός Έλληνας που έχει παίξει σε τρία φάιναλ-φορ με διαφορετικές ομάδες είναι ο Μιχάλης Κακιούζης που έχει συμμετοχή με την ΑΕΚ (1998), με τη Σιένα (2004) και τη Μπαρτσελόνα (2006).

# Τα περισσότερα φάιναλ-φορ μετράει ο Αλβέρτης με 9, αριθμό που "πιάνει" φέτος ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Ακολουθούν με 8 οι Σαρπ και Χόλντεν. Ο Παπαλουκάς από το 2002 και μετά έχει πάρει μέρος σε όλα εκτός από δύο (2011 και 2012). Τα 7 έφτασε ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

# Ο Νίκος Γκάλης παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των φάιναλ-φορ με 231 πόντους.

# Έντεκα διαφορετικές χώρες έχουν πάρει μέρος σε φάιναλ-φορ.

# Στο Λονδίνο όλοι οι συμμετέχοντες έχουν γευτεί το νέκταρ του πρωταθλητή.

ΤΣΣΚΑ έχει πάρει μέρος σε όλα από το 2003 εκτός από αυτό του 2011.# Επίσης: ο Ολυμπιακός έχει 4/5 συμμετοχές, όσες και η Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ έχει δύο στα τρία, ενώ τέλος η

ΠΗΓΗ: Sport24

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ