Ένας Ινδός 102 ετών που... ξανάνιωσε τρέχοντας - iefimerida.gr

Ένας Ινδός 102 ετών που... ξανάνιωσε τρέχοντας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα 80 του βίωνε ένα συναίσθημα γνώριμο για τους περισσότερους συνομήλικούς του. Ένιωθε πως η ζωή του τελείωνε. Στα 102 του σήμερα, ο Φαούγια Σινγκ απολαμβάνει αυτό που ο ίδιος ονομάζει μία νέα αρχή. Την οποία έκανε τρέχοντας!

Πριν από περίπου 20 χρόνια, ο Ινδός ένιωθε «περισσότερο νεκρός παρά ζωντανός». Μόλις είχε χάσει τη σύζυγό του και τον ένα του γιο. Αποφάσισε να αναζητήσει την παρηγοριά στο μαραθώνιο. Σήμερα, είναι απροσδόκητα διάσημος επειδή τρέχει, παρότι γεννήθηκε με ένα πρόβλημα υγείας το οποίο δεν του επέτρεπε να περπατήσει έως τα πέντε του χρόνια!

«Το τρέξιμο με επανέφερε στη ζωή. Με έκανε να ξεχάσω τις πληγές μου και τη λύπη που ένιωθα», είπε στο CNN. «Όταν ξεκίνησα, ήταν σαν να συνάντησα το Θεό. Και από τότε δεν σταμάτησα να τρέχω», εξηγεί. Με την μακριά γκρίζα γενειάδα του και το παραδοσιακό του τουρμπάνι, έχει μετάσχει σε μαραθωνίους σε όλο τον κόσμο.

Ενώ οι περισσότεροι ηλικιωμένοι βιώνουν τη φθορά του σώματος, ο Σινγκ κατέπληξε τους γιατρούς όταν έκανε εξετάσεις στα 94 του. Στο αριστερό του πόδι η οστική πυκνότητα ήταν αντίστοιχη ενός 35χρονου και στο δεξί του πόδι ενός 25χρονου! «Πάντα έλεγα πως το αριστερό μου ήταν πιο αδύναμο», λέει γελώντας ο Ινδός που συμπληρώνει αμέσως «Η ζωή χωρίς χιούμορ είναι... χαμένη. Το να είσαι ζωντανός σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος και να γελάς».

Μεγάλωσε στην Ινδία και τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ζει στη Βρετανία. Εκεί ήρθε σε επαφή με το τρέξιμο. Αρχικά μετείχε σε μικρότερες αποστάσεις, αλλά πείστηκε να δοκιμάσει στο μαραθώνιο. Η καλύτερη επίδοσή του είναι 5ωρ.40.00 και τη σημείωσε στα 92 του στο Τορόντο. Επέστρεψε πέρυσι, για να γίνει ο πρώτος αιωνόβιος που τρέχει στην απόσταση. Όμως δεν θεωρήθηκε ρεκόρ Γκίνες, καθώς δεν διαθέτει πιστοποιητικό γέννησης. Κι ας παρουσίασε μία επιστολή της βασίλισσας Ελισάβετ που του εύχονταν για τα 100α του γενέθλια.

Πέρα από φήμη, το τρέξιμο του έφερε και προτάσεις που δεν πίστευε ποτέ ότι θα δεχθεί. Για παράδειγμα έχει εμφανιστεί σε διαφημιστικό σποτ αθλητικής εταιρείας, μαζί με τον σταρ του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ και τον θρύλο της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι. «Ήμουν πολύ χαρούμενος, γιατί δεν ήξερα καν ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι πριν δεχθώ την πρόταση!», λέει ο Σινγκ με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Δεν τον ενδιαφέρουν όμως τα χρήματα. Άλλωστε στους περισσότερους αγώνες μετείχε για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Αυτό επιβάλει η θρησκεία μου. Να κερδίζεις έντιμα τα προς το ζην και να τα μοιράζεσαι με τους λιγότερο τυχερούς», εξηγεί.

Έχοντας πετύχει πλέον κάτι που δύσκολα θα συναγωνιστεί κάποιος άλλος, ο Σινγκ αποφάσισε να αποσυρθεί από τους αγώνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα επιτρέψει στον εαυτό του να... σκουριάσει. Επιμένει να τρέχει όσο πιο συχνά μπορεί. Άλλωστε όπως λέει: «δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα αθλητικά παπούτσια μου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ