Γυναίκες θα θέσουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιραν - iefimerida.gr

Γυναίκες θα θέσουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιραν

Γυναίκες θα θέσουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ασάφεια στον Ιρανικό νόμο ήταν η αφορμή για δύο Ιρανές γυναίκες να διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας. Οπως ανακοίνωσαν οι 45χρονες Ραζί Ομιντβάρ και Σοράγια Μαλεκζαντέ θα θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου.

Οι δύο 45χρονες γυναίκες, η Ραζί Ομιντβάρ νοικοκυρά και η Σοράγια Μαλεκζαντέ εκπαιδευόμενη οικονομολόγος και καθηγήτρια πανεπιστημίου, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι θέλουν να αναλάβουν την προεδρία για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.

Παρά την αυστηρή νομοθεσία του Ιραν και τα περιορισμένα δικαιώματα των γυναικών, η Ραζί και η Σοράγια είναι πιθανό να έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα, αφού παρατηρείται μία μεγάλη ασάφεια στον συνταγματικό και στον εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με τους νόμους, ο καθένας δικαιούται να εγγραφεί ως υποψήφιος εφόσον θεωρείται «ρεζάλ» (αραβικός όρος που χρησιμοποιείται για διακεκριμένους άνδρες και άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης), ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο αν ο όρος «ρεζάλ» αναφέρεται και σε γυναίκες υψηλής κοινωνικής θέσης και είναι η πρώτη φορά από την ισλαμική επανάσταση που τίθεται τέτοιο ζήτημα, αφού καμία άλλη γυναίκα στο παρελθόν δεν είχε διεκδικήσει σοβαρά την προεδρία της χώρας.

Μάλιστα αν καταφέρουν να θέσουν υποψηφιότητα έχουν σοβαρές πιθανότητες να εκλεγούν, αφού σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2009 –πάνω από 46 εκατομμύρια- ήταν γυναίκες, όπως αναμένεται να είναι και φέτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ