Κομισιόν: Σε ύφεση η Ελλάδα και το 2013 - Γκρίζες προβλέψεις για την ανεργία - iefimerida.gr

Κομισιόν: Σε ύφεση η Ελλάδα και το 2013 - Γκρίζες προβλέψεις για την ανεργία

Κομισιόν: Σε ύφεση η Ελλάδα και το 2013 -Γκρίζες προβλέψεις για την ανεργία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με το αφοπλιστικό ερώτημα, που μάλλον μένει αναπάντητο, «είναι το 2013 η τελευταία χρονιά ύφεσης;», ξεκινά το ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα στην Εκθεση Εαρινών Προβλέψεων της Κομισιόν, η οποία επιχειρεί να στείλει τα πρώτα σαφή μηνύματα αισιοδοξίας στην Αθήνα για ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, αλλά παράλληλα προβλέπει πολύ μεγαλύτερη ανεργία και περαιτέρω μείωση των κατά κεφαλήν αμοιβών.

Σύμφωνα με την Εκθεση, η ελληνική οικονομία βρίσκεται για 6η συνεχή χρονιά βυθισμένη σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στο γύρισμα της χρονιάς, υποβοηθούμενη από την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της ρευστότητας. Η Κομισιόν στηρίζει αυτή την αισιοδοξία στο ότι αν και οι «σκληροί δείκτες», όπως παραδέχεται, παραμένουν αρνητικοί, υπάρχει συνεχής βελτίωση των επιμέρους δεικτών από το Φθινόπωρο και σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Παρά ταύτα, η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013, που υπολογίζεται στο 4,2%, για να ανακάμψει με ρυθμούς 0,6% το 2014, ενώ η ανεργία θα φτάσει φέτος στο 27% για να υποχωρήσει οριακά στο 26% το 2014. Υπενθυμίζεται ότι στην Έκθεση της Κομισιόν που συνόδευε το νέο Μνημόνιο πριν από ένα τρίμηνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι φέτος η ανεργία θα διαμορφωνόταν στο 24% και το 2014 στο 22,2%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι οι αναλυτές των Βρυξελλών έπεσαν έξω κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά περίπου 150.000 ανθρώπους. Επιπλέον στην Έκθεση Εαρινών Προβλέψεων υπολογίζεται ότι η μείωση των κατά κεφαλήν αμοιβών το 2013 θα είναι της τάξης του 7%, για να σημειωθεί περαιτέρω μείωση κατά 1,5% το 2014, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη στήριξη των προοπτικών ανάκαμψης. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 6,9% το 2013 και κατά 1,6% το 2014.

Στα θετικά της Εκθεσης είναι η πρόβλεψη για καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, καθώς αναμένεται υποχώρηση του ελλείμματος στο 3,8% φέτος και στο 2,6% το 2014, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις έθεταν τον πήχη στο 4,6% και 3,5% αντιστοίχως. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν έχει υπολογιστεί ακόμα η επίπτωση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσον αφορά, δε, στο πεδίο του χρέους, οι νεώτερες εκτιμήσεις είναι ελαφρώς χειρότερες, καθώς ο πήχης ανεβαίνει στο 175,2% και 175% για το 2013 και το 2014, όταν η Εκθεση που συνόδευε το Μνημόνιο προέβλεπε χρέος περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ