Μόδα: Δημήτρης Πέτρου - iefimerida.gr

Μόδα: Δημήτρης Πέτρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι επίσημο, οι πρώτες μέρες του Απριλίου μονοπωλούνται από την ελληνική μόδα. Ο Δημήτρης Πέτρου θα δείξει τη συλλογή του "Θέρος" για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι 2011 στο "Θησείον, ένα θέατρο για την τέχνη" (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή) στις 12 Απριλίου. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Δημήτρης μιλάει, μεταξύ άλλων, και για το τι τον φοβίζει στη δουλειά του.

Ποια είναι η αγαπημένη στιγμή της ημέρας σου;

Οι στιγμές που δύει ο ήλιος το απόγευμα, που σιγά σιγά τελειώνεις με τα πολλά τηλεφωνήματα, τα ραντεβού, τις υποχρεώσεις, και όλο το βράδυ είναι μπροστά σου…

Τι μουσική ακούς αυτή την περίοδο;

Chill out, μιας κ περνάω αρκετές ώρες στο showroom και ενδείκνυται ως μουσική υπόκρουση – και δη και σε χαμηλά desibel. Γενικά πέρα από το χώρο εργασίας μου, στην προσωπική μου ζωή μου αρέσει πολύ η ησυχία… Θεωρώ ότι είναι μεγάλη πολυτέλεια, ειδικά στην πόλη που ζούμε, και με την ηχορρύπανση που λουζόμαστε συνεχώς! Βέβαια κάπου διάβασα τελευταία ότι η ησυχία κάνει τον μεγαλύτερο θόρυβο… θορυβήθηκα λίγο είναι η αλήθεια.

Τι βιβλίο έχεις στο κομοδίνο σου;

“Το ευ ζην σε 300 ρητά”, του Δημήτρη Μωραΐτη, που λέει διάφορα ωραία και σοφά που έχουν πει μεγάλες προσωπικότητες κατά καιρούς, την ποιητική συλλογή του Ελύτη “Δυτικά της Λύπης”, που είναι από τις αγαπημένες μου, και το “The Abs Diet” του Men’s Health που πήρα από το περίπτερο το καλοκαίρι, τη μέρα που αναχωρούσα για διακοπές και μου γυάλισε… Φυσικά δεν το διάβασα ποτέ, αλλά μου δίνει μια σιγουριά όντας στο προσκεφάλι μου, ότι όταν το αποφασίσω και το ανοίξω θα έχω τους κοιλιακούς στο τσεπάκι μου πανεύκολα και απλά!

Διαβάζεις περιοδικά μόδας;

Διαβάζω όλο και λιγότερο, ξεφυλλίζω όμως όλο και περισσότερο περιοδικά μόδας, κυρίως ξένα… Μου αρέσουν τα περιοδικά, ανέκαθεν μου άρεσαν και τα μάζευα με συλλεκτική ευλάβεια παλιότερα. Ήταν παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο στην εφηβεία μου και δε θέλω επ’ ουδενί να πιστέψω πως κάποια στιγμή ενδεχομένως να μην τυπώνονται πια, αλλά θα υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή… Κάποιες φορές με ευχαριστεί τόσο η αγορά περιοδικών που ισοδυναμεί με αυτή που θα είχα αν ψώνιζα μια ολοκαίνουργια μικρή γκαρνταρόμπα!

Πώς ενημερώνεσαι για την επικαιρότητα;

Όσο για αυτό το κομμάτι, προτιμώ το internet, διάφορα sites και blogs. Από όταν μετακόμισα, 8 μήνες τώρα, δεν έχω βάλει καν την τηλεόρασή μου στην πρίζα, στην προσπάθεια να βάλω εν μέρει φρένο στον “βομβαρδισμό” από ένα σωρό άχρηστες και πολλές φορές παραποιημένες πληροφορίες.

Ποιο look προτιμάς σε ένα κορίτσι;

Αυτό που υπογραμμίζει προσωπικότητα. Που ξεχειλίζει από ιδιαιτερότητα, πρωτοτυπία κι αυθεντικότητα. Που με πείθει ότι δεν ειναι προσποιητό κι επιτηδευμένο αλλά φρέσκο και ξεχωριστό.

Τι είδους ρούχα αποφεύγεις να φοράς;

Βασικά, μεγαλώνοντας επιλέγω να φοράω όλο και περισσότερο ρούχα λειτουργικά και άνετα, αποφεύγοντας τα στενά ή επιτηδευμένα. Επειδή μπορεί να περάσω ολόκληρη τη μέρα μου ψάχνοντας υλικά και υφάσματα, στο ατελιέ ή στα διάφορα συνεργεία μου κουβαλώντας συνάμα σε όλα αυτά ένα σωρό πράγματα στους ώμους μου προσπαθώ αν μη τι άλλο να έχω με το ντύσιμό μου μια σχετική ελευθερία κινήσεων.

Ως παιδί ήθελες να γίνεις σχεδιαστής μόδας;

Σχεδιαστής ήθελα να γίνω από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Ήδη στο δημοτικό σχεδίαζα ολόκληρες συλλογές και σκηνοθετούσα φανταστικά fashion shows ως άλλος επίδοξος Ridge Forrester!

Περίγραψε το στυλ σου όπως θα το έκανε ένας καλός σου φίλος.

Άστο αυτό γιατί πονάει! Ένας καλός μου φίλος μου είπε πρόσφατα ότι ντύνομαι σαν ηλικιωμένος τραπεζικός υπάλληλος, χαχα! Εννοούσε ότι βαρέθηκε να με βλέπει με πουκάμισα και ζακέτες, και μάλλον συντηρητικό για σχεδιαστή…

Τι εξέλιξη έχεις δει στις κολεξιόν σου από την πρώτη ως την πιο πρόσφατη;

Το ότι παράλληλα με τη δουλειά μου και όσο περισσότερο καταπιάνομαι με αυτό το αντικείμενο, εξελίσσομαι, γίνομαι καλύτερος, ανακαλύπτω συνεχώς πράγματα που μου αρέσουν, αναθεωρώ απόψεις και αντιλήψεις που είχα στο παρελθόν και κυρίως επιβεβαιώνεται ότι, όπως και στη ζωή, κάθε μέρα που περνάει μαθαίνουμε κάτι καινούργιο, ωριμάζουμε και γινόμαστε πιο επιλεκτικοί ενισχύοντας την αντίληψη και τις πεποιθήσεις μας.

Αν ένα κορίτσι είχε τα χρήματα για μόνο ένα σου ρούχο, τι θα τη συμβούλευες να αγοράσει;

Ένα sur mesure πανωφόρι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της.

Ποια συλλογή άλλου έλληνα σχεδιαστή έχεις ζηλέψει;

Δεν έχω να σου πω έναν συγκεκριμένο. Μου αρέσουν πολλοί και διάφοροι για τελείως διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Τι συμβουλή δίνεις στους σπουδαστές των σχολών μόδας;

Να είναι πιστοί στο όραμά τους και τα πιστεύω τους. Να έχουν υπομονή και επιμονή, αντοχές και μεράκι.

Τι σε φοβίζει στο μέλλον της ελληνικής μόδας;

Το γεγονός ότι όλοι αυτοί που υλοποιούν τα σχέδιά μας κάνοντάς τα από σκίτσα στο χαρτί πραγματικότητα, σε όλες τις εκφάνσεις της όποιας βιομηχανικής υποδομής διαθέτει αυτή η χώρα, είναι στο μεγαλύτερο βαθμό ιδιαίτερα ηλικιωμένοι, και, δυστυχώς, οι τελευταίοι εναπομείναντες που έχουν την τεχνογνωσία, το know-how στην κατασκευή… Υπάρχει έλλειψη τέτοιων ανθρώπων, είτε αυτοί είναι ράφτες είτε μοδίστρες, είτε ό,τι άλλο σχετικό με το αντικείμενο. Το μέλλον έχει επιτακτική ανάγκη από άξιους συνεχιστές – κληρονόμους της πολύτιμης γνώσης τους, με γερές επίσης δόσεις φιλότιμου και αγάπης για αυτή τη δουλειά.

Πηγή: fashionism

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημήτρης Πέτρου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ