Τζον Πόλσον, ο μεγαλοεπενδυτής που κέρδισε δισ. στην πλάτη της Ελλάδας χάνει τώρα δισ. από την κατάρρευση του χρυσού - iefimerida.gr

Τζον Πόλσον, ο μεγαλοεπενδυτής που κέρδισε δισ. στην πλάτη της Ελλάδας χάνει τώρα δισ. από την κατάρρευση του χρυσού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο 53χρονος Τζον Πόλσον είναι Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και το 2007 έγινε πλούσιος και διάσημος χάρη σε ένα πετυχημένο στοίχημα: Πόνταρε στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στις ΗΠΑ και κέρδισε για τον εαυτό του 5 δισ. δολάρια, «τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ» σχολίασαν οι «Νew Υork Τimes».

Στη συνέχεια ο διαχειριστής του hedge fund Ρaulson & Company ασχολήθηκε συστηματικά με την Ελλάδα ποντάροντας με το αζημίωτο στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μας μεγέθη.

«Η καλύτερη συναλλαγή που έγινε ποτέ» ( Τhe Greatest Τrade Εver, Βroadway Βooks, 2009) είναι ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal» Γκρέγκορι Ζούκερμαν στο οποίο αναλύει πώς ο Πόλσον «έγραψε χρηματοοικονομική ιστορία».

Ε, λοιπόν , αυτός ο μεγαλοεπενδυτής αποφάσισε να επενδύσει σε χρυσό στην χειρότερη στιγμή που γινόταν. Διότι μετά από μια ξέφρενη κούρσα διαρκείας 12 ετών τις τελευταίες ημέρες η τιμή του χρυσού κατρακύλησε με αποτέλεσμα ο Τζον Πόλσον να χάσει 1,5 δισ. Ευρώ.

Η προσωπική περιουσία του σύμφωνα με το Forbes ήταν 11,2 δισ. δολάρια στην αρχή της χρονιάς. Ας σημειωθεί ότι ο Τζον Πόλσον ποντάρει στον χρυσό γιατί θεωρεί ότι επίκειται έξαρση του πληθωρισμού. «Οι κυβερνήσεις τυπώνουν χρήμα με πρωτοφανείς ρυθμούς» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα συνεργάτης του μεγαλοεπενδυτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ