Turner Prize: Το κορυφαίο βρετανικό βραβείο τέχνης με τα αμφιλεγόμενα εκθέματα [εικόνες] - iefimerida.gr

Turner Prize: Το κορυφαίο βρετανικό βραβείο τέχνης με τα αμφιλεγόμενα εκθέματα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έννοια της τέχνης είναι υποκειμενική. Τέχνη μπορεί να είναι, νάλογα με την αισθητική και τις προλαμβάνουσες του καθενός, ο ταριχευμένος καρχαρίας του Ντάμιεν Χιρστ, η κραυγαλέα κινημαγραφική σάτιρα του εκάστοτε χαρακτήρα – καρικατούρα που ενσαρκώνει ο Σάσα Μπάρον Κοέν, η «Νίκη της Σαμοθράκης» ή μια ντρίπλα του Λιονέλ Μέσι.

Το βραβείο Turner, το οποίο διοργανώνει η διάσημη γκαλερί Tate, είναι ένα βραβείο τέχνης. Το πλέον διάσημο στη Μεγάλη Βρετανία. Ενα βραβείο που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις εξαιτίας των έργων που είναι υποψήφια για να το κερδίσουν. Οπως «Το κρεβάτι μου» της εικαστικού Τρέισι Εμιν που δεν ήταν τίποτα άλλο από το ακατάστατο κρεβάτι της!

Ο θεσμός του βραβείο Turner ξεκίνησε το 1984 και συνεχίζεται ως και σήμερα, οπότε ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το 2013. Ας δούμε τη λίστα

Lynette Yiadom-Boakye

Υποψήφια για την έκθεσή της Extracts and Verses. Οι πίνακές της σύμφωνα με τον Telegraph φαίνονται παραδοσιακοί, αλλά χαρακτηρίζονται από την καινοτομία τους.

Tino Sehgal

Η υποψηφιότητά του δεν αφορά τη φωτογραφία του. Ο Τίνο Σεγκαλ διεκδικεί το βραβείο για τα πρωτοποριακά πρότζεκτ του που βασίζονται σε ζωντανές αντιπαραθέσεις – συζητήσεις ανθρώπων. Των ανθρώπων που είναι πίσω του στην εικόνα. Θεωρείται πως το έργο του επιδεικνύει μια έντονη ευαισθησία για το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται και υπάρχουν οι πρωταγωνιστές του.

Laure Prouvost

Υποψήφια για την καινούριο της δουλειά Wantee. Η καλλιτέχνιδα θεωρείται πως έχει μια μοναδική σκηνοθετική προσέγγιση που μεταφράζεται σε ατμοσφαιρικές εγκαταστάσεις, περιέχει δυναμική αφήγηση, γρήγορο «κοφτό» μοντάζ και εσκεμμένα λανθασμένη χρήση της γλώσσας για τη δημιουργία εκπλήξεων και απρόβλεπτων αποτελεσμάτων.

David Shrigley

Υποψήφιος για την έκθεσή του στη Hayward Gallery, μια έκθεση που περιλαμβάνει πίνακες, φωτογραφία και μικρού μήκους ταινίες που διακρίνονται για το μπλακ χιούμορ τους και τη μακάβρια ευφυία τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ