Πώς συνηθισμένοι νέοι Ευρωπαίοι μετατρέπονται σε αντάρτες στη Συρία [εικόνες] - iefimerida.gr

Πώς συνηθισμένοι νέοι Ευρωπαίοι μετατρέπονται σε αντάρτες στη Συρία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι δουλειά έχει ένας 19χρονος Βέλγος στη Συρία, με ένα όπλο στο χέρι; Ο Μπράιαν ντε Μέλντερ δεν είναι ο μόνος. Εκατοντάδες Ευρωπαίοι μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων των ανταρτών στη Συρία και οι μυστικές υπηρεσίες ανησυχούν ότι κάποιοι μπορεί να επιστρέψουν για τρομοκρατικές επιθέσεις στη γηραιά ήπειρο.

Η περίπτωση του Μπράιαν είναι χαρακτηριστική. Η οικογένειά του αγωνιά τους τελευταίους μήνες. Ο γιος τους έχει ενσωματωθεί στις δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τον Μπασάρ Αλ- Άσαντ. Πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει και τουλάχιστον ένα βίντεο στο διαδίκτυο.

Η κάμερα καταγράφει μία ομάδα ανταρτών που ετοιμάζεται να προσευχηθεί, σχηματίζοντας σειρές, με τα όπλα ακουμπισμένα στα πόδια τους. Ένας νεαρός μπαίνει στο πλάνο και βγάζει το όπλο του πριν γυρίσει για λίγο το πρόσωπό του στην κάμερα. «Αυτός είναι ο Μπράιαν», λέει η Ίνγκριντ ντε Μέλντερ στο BBC, δείχνοντας τον ανιψιό της στο βίντεο. «Είμαι 100% σίγουρη. Είναι αυτός, χωρίς αμφιβολία».

Πώς συνηθισμένοι νέοι Ευρωπαίοι μετατρέπονται σε αντάρτες στη Συρία [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο 19χρονος Μπράιαν από την Αμβέρσα, είναι ένας από τους εκατοντάδες Ευρωπαίους που οι αρχές εκτιμούν ότι βρίσκονται στη Συρία. «Αυτός δεν είναι ο Μπράιαν που μεγάλωσε η μητέρα του. Ποτέ δεν τον έχω δει έτσι. Είναι σαν ένα προγραμματισμένο ρομπότ», τονίζει η θεία του.

Ο Μπράιαν ασπάστηκε τον ισλαμισμό πριν από δύο χρόνια. Στην αρχή η οικογένειά του στήριζε αυτή την επιλογή, αλλά, καθώς λένε, άρχισε σταδιακά να γίνεται ολοένα και πιο άκαμπτος όταν εντάχθηκε σε μία ομάδα γνωστή ως Sharia4Belgium. «Έγινε φανατικός. Ήθελε μόνο να προσεύχεται και παράτησε το σχολείο», διηγείται η θεία του. Η οικογένεια ανησύχησε σε τέτοιο βαθμό που μετακόμισε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Αμβέρσα το περασμένο καλοκαίρι. Όμως δεν άλλαξε τίποτα.

Ο Μπράιαν έφυγε από το σπίτι του τον Ιανουάριο, έχοντας ήδη αλλάξει το όνομά του σε Αμπού Κασέμ Μπραζίλι. «Σε αγαπάω, αλλά δεν θα με ξαναδείς», είπε στη 12χρονη αδερφή του, το τελευταίο μέλος της οικογένειας που τον είδε.

Φόβοι για την επιστροφή
Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία του Βελγίου έκανε έφοδο σε δεκάδες σπίτια ανθρώπων που συνδέονται με την Sharia4Belgium. Οι αρχές κατηγορούν την ομάδα πως στρατολόγησε περισσότερα από 30 άτομα πέρυσι για να πολεμήσουν στη Συρία.

«Δεν είναι όλοι τους αντάρτες όταν φεύγουν. Αλλά πιθανότατα οι περισσότεροι θα γίνουν εκεί, θα εκπαιδευτούν», λέει ο Ζιλ ντε Κερσόβ, συντονιστής της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκτιμά ότι εκατοντάδες Ευρωπαίοι έχουν ακολουθήσει το δρόμο που πήρε ο Μπράιαν. Πιστεύει ότι η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν σημαντικό αριθμό εμπλεκομένων στην κατάσταση στη Συρία.

«Όπως έχουμε δει από παλιότερες καταστάσεις, αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές απειλές όταν επιστρέψουν. Θα είναι βετεράνοι και μπορεί να εμπνεύσουν κι άλλους ανθρώπους», τονίζει.

Στις αρχές του μήνα, μία έρευνα του King's College του Λονδίνου αποκάλυψε ότι έως και 600 Ευρωπαίοι έχουν πάρει μέρος στις συγκρούσεις από τη στιγμή που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Αρκετές φορές ο Μπασάρ Αλ- Άσαντ έχει υποστηρίξει ότι το κίνημα εναντίον του είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα «τρομοκρατών με ξένη υποστήριξη».

Ο Ζακ Μπερέ, συνιδρυτής των Γιατρών χωρίς σύνορα, δηλώνει πως φρόντισε πέντε τραυματισμένους Ευρωπαίους στη Συρία τον περασμένο χρόνο. «Υπήρχαν δύο αδέρφια από τη Γαλλία, δύο Βρετανοί και ένας Σουηδός με καταγωγή από τη Συρία. Έμοιαζαν τελείως χαμένοι. Σαν να ήταν μηχανές. Ήταν τρομακτικό».

Σύμφωνα με τον Μπερέ, ένα από τα αδέρφια του είπε πως εμπνέεται από τον Μοχάμεντ Μερά, έναν εκτελεστή που σκότωσε επτά ανθρώπους στη Γαλλία πέρυσι στο όνομα της Αλ Κάιντα. Ο δράστης σκοτώθηκε όταν η αστυνομία περικύκλωσε το διαμέρισμά του.

Εντατικοποιούνται οι έρευνες
Οι μυστικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη έχουν εντατικοποιήσει τις έρευνες έπειτα από εισρέουσες πληροφορίες για τον αυξανόμενο αριθμό των Ευρωπαίων ανταρτών στη Συρία. Η Ολλανδία ανέβασε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από «περιορισμένο» σε «σημαντικό» τον περασμένο μήνα, κυρίως από το φόβο της επιστροφής κάποιων από αυτών στην πατρίδα τους.

Η Βρετανία προσπαθεί να εντοπίσει πώς γίνεται και πώς χρηματοδοτείται η στρατολόγησή τους. Και στο Βέλγιο κάποιοι πολιτικοί ζητούν προληπτική δράση προκειμένου να μην επιτρέπουν σε νεαρούς Μουσουλμάνους να ταξιδεύουν, όπως για παράδειγμα η προληπτική κατάσχεση της ταυτότητας όσων εκφράζουν την επιθυμία να βρεθούν στη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή ένωση πιέζει για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τους επιβάτες των πτήσεων, προκειμένου στο μέλλον να μπορούν να εντοπίζουν πιο εύκολα κάποιον.

Πώς συνηθισμένοι νέοι Ευρωπαίοι μετατρέπονται σε αντάρτες στη Συρία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του Μπράιαν περιμένει. Πριν από λίγες ημέρες ο νεαρός έγραψε ένα μήνυμα στο facebook: «δεν είστε πλέον οικογένειά μου. Οι μουσουλμάνοι αδερφοί μου είναι τώρα η οικογένειά μου. Αν επικοινωνήσω ποτέ μαζί σας, πρέπει να είστε γονατισμένοι, ζητώντας συγχώρεση και να έχετε ασπαστεί το Ισλάμ. Δεν θα επιστρέψω ποτέ στο Βέλγιο. Είναι μία χώρα γεμάτη άπιστους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ