Με οδηγίες από περιοδικό της Αλ Κάιντα έφτιαξαν τις βόμβες οι αδερφοί Τσαρνάεφ [εικόνες] - iefimerida.gr

Με οδηγίες από περιοδικό της Αλ Κάιντα έφτιαξαν τις βόμβες οι αδερφοί Τσαρνάεφ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Φτιάξτε μία βόμβα στην κουζίνα της μαμάς σας». Διαβάζοντας άρθρα που έχουν τέτοιους τίτλους ο Ταμερλάν και ο Ντζοκχάρ Τσαρνάεφ κατασκεύασαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που αιματοκύλισαν το μαραθώνιο της Βοστώνης.

Από τις πρώτες ώρες έπειτα από την επίθεση, όταν το FBI άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για τη φύση της βόμβας, υπήρχε η υποψία πως το περιοδικό Inspire είχε παίξει βασικό ρόλο. Πρόκειται για μία διαδικτυακή αγγλόφωνη έκδοση ομάδας από την Υεμένη, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Την υποψία μετέτρεψε σε βεβαιότητα ο Ντζοκχάρ Τσαρνάεφ μιλώντας στο FBI.

Με οδηγίες από περιοδικό της Αλ Κάιντα έφτιαξαν τις βόμβες οι αδερφοί Τσαρνάεφ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο 19χρονος παραδέχθηκε ότι εκείνος και ο αδερφός του έμαθαν πώς να φτιάξουν τις βόμβες διαβάζοντας το περιοδικό, ενώ πρόσθεσε ότι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το «χτύπημα» εξαιτίας των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το Inspire μεταδίδει το μήνυμα της Αλ Κάιντα και περιλαμβάνει πολλές φορές στα άρθρα του οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Ένα από αυτά, που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2010, έχει τίτλο «Φτιάξε μία βόμβα στην κουζίνα της μαμάς σου» και αναφέρει τη χύτρα ως το πιο αποτελεσματικό όπλο. «Αν τοποθετηθούν προσεκτικά, τέτοιες συσκευές προδίδουν ελάχιστα ή καθόλου μία επικείμενη επίθεση», λέει ακόμη το δημοσίευμα, κάτι που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως είχαν υπ' όψη τα δύο αδέρφια.

Με οδηγίες από περιοδικό της Αλ Κάιντα έφτιαξαν τις βόμβες οι αδερφοί Τσαρνάεφ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Άλλο άρθρο επιμένει ότι μία καλή ευκαιρία για να «προκαλέσεις το μέγιστο σε ανθρώπινες απώλειες» είναι κατά τη διάρκεια ενός αθλητικού γεγονότος, συμβουλή που δυστυχώς επίσης εφάρμοσαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ