Γιάννης Αντωνιάδης: Ο Έλληνας σχεδιαστής πίσω από το απόλυτο σύστημα παρακολούθησης που θα κάνει τη ζωή μας «παράδεισο» ή «κόλαση» [βίντεο] - iefimerida.gr

Γιάννης Αντωνιάδης: Ο Έλληνας σχεδιαστής πίσω από το απόλυτο σύστημα παρακολούθησης που θα κάνει τη ζωή μας «παράδεισο» ή «κόλαση» [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το ARGUS-IS ισχύει ό,τι και με όλα τα σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα: είναι εξίσου και με τον ίδιο τρόπο ευεργετικά όσο και επιβλαβή. Έτσι είναι όμως. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις...

ARGUS-IS: συντομογραφία του μακρόσυρτου «Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System», ελληνιστί «Αυτόνομο Σύστημα σε Πραγματικό Χρόνο Πανοπτικής Επιτήρησης Εδάφους».

Πρόκειται για ένα από τα τελευταία, πλέον προηγμένα και τελειότερα συστήματα παρακολούθησης μέσω αισθητήρων στον κόσμο, παραγγελία της περίφημης αμερικανικής κυβερνητικής υπηρεσίας DARPA (αρχικά του «Defense Advanced Research Projects Agency», ελληνιστί «Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών»), από τα εργαστήρια της οποίας βγαίνουν καθημερινά μερικά από τα πιο απίστευτα επιτεύγματα που μπορεί να εφεύρει ο νους για στρατιωτική και γενικότερα αμυντική χρήση.

Η κατασκευάστρια εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου είναι η BAE Systems, για λογαριασμό της οποίας εργάζεται ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Αντωνιάδης, ιθύνων νους πίσω από το άκρως απόρρητο ARGUS-IS, που ελάχιστα ζευγάρια μάτια έχουν δει μέχρι σήμερα και το οποίο θεωρείται και είναι μια από τις πλέον εξελιγμένες διατάξεις αισθητήρων παρακολούθησης εδαφών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πολυάριθμων καμερών με δυνατότητα ευκρίνειας 1.8 gigapixel και δυνατότητα αποθήκευσης 1.000.000 terabyte, οι οποίες επιτρέπουν τη σάρωση και την σε απίστευτο βαθμό λεπτομερειακή καταγραφή 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους σε μια εικόνα από ύψος 17.500 ποδών.

Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί στο Ιράκ και εικάζουμε ότι είναι ζήτημα χρόνου να περάσει στην πολιτική πραγματικότητα, με όλες τις ευεργετικές και επιβλαβείς συνέπειες, τις οποίες συνεπάγονται οι τρομακτικές δυνατότητές του.

Παρακολουθείστε το διαφωτιστικό βίντεο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ