Ποιο είναι το ακριβότερο offshore διαμέρισμα στον κόσμο που συγκέντρωνε πλούτο 11 δισ. δολαρίων - iefimerida.gr

Ποιο είναι το ακριβότερο offshore διαμέρισμα στον κόσμο που συγκέντρωνε πλούτο 11 δισ. δολαρίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εποχές που οι έχοντες έκρυβαν τα χρήματά τους μέσα ή κάτω από τα στρώματα έχουν ξεπεραστεί. Τώρα υπάρχουν πιο σύγχρονοι τρόποι να κρατάς τον πλούτο σου στο σπίτι. Στο διαμέρισμα 1201 του ουρανοξύστη Connaught Commercial Building συγκεντρώνονται ούτε λίγο ούτε πολύ 11 δις δολάρια.

Τα χρήματα αυτά δεν ανήκουν σε κάποιον ιδιότροπο ζάμπλουτο επιχειρηματία που θέλει να τα έχει κοντά του, αλλά σε αρκετές offshore εταιρίες που χρησιμοποιούν τον εν λόγω διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ ως έδρα τους!

Την είδηση αυτή αποκάλυψε η Διεθνής Συμπραξη Ερευνητών δημοσιογράφων και τη δημοσιεύουν «Τα Νέα» που συμμετέχουν στην έρευνα για την αποκάλυψη όλων των μυστικών σχετικά με τις υπεράκτιες εταιρίες. Το πιο... ακριβό διαμέρισμα στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία είναι η έδρα της Sealight Incorporation Limited, η οποία είχε δηλωθεί ως διαχειρίστρια των μεγαλύτερων offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Τα μετοχικά κεφάλαια των εν λόγω εταιριών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αγγίζουν τα 11 δις δολάρια. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην Dragon Value Fund Ltd που φέρεται να δηλώνει 10 δις μετοχές αξίας ενός δολαρίου η κάθε μία.

Οι ελληνικές υπεράκτιες εταιρίες

Η δημοσιογραφική έρευνα έχει αποκαλύψει στοιχεία και για τις ελληνικές offshore εταιρίες που ως μετοχικά κεφάλαια έχουν ως 8,75 εκατ. δολάρια, ποσά τα οποία δεν θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με αυτά που δηλώνονται σε άλλες περιπτώσεις. Το πλέον συχνά συναντώμενο δηλωμένο κεφάλαιο είναι τα 50.000 δολάρια.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η εταιρία Christina GP, μέτοχος του συνεταιρισμού που διαχειρίζεται το θρυλικό σκάφος αναψυχής «Christina O» έχει κεφάλαιο 1.000 ευρώ, ενώ το σκάφος που ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση πουλήθηκε για 66 εκατ. ευρώ.

Οι πιο πλούσιες ελληνικών συμφερόντων υπεράκτιες εταιρίες είναι η Seffron Ltd, η MHC Multi Holding CompanyLtd και η PR Interinvestments Ltd. Η πρώτη έχει μετοχικό κεφάλαιο 8,75 εκατ. δολάρια, η δεύτερη 6,5 εκατ. δολάρια και η τρίτη ένα εκατ. δολάρια.

Οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από τη λίστα των 107 ελληνικών offshore που δημοσίευσαν «τα Νέα» μόνο οι τέσσερις ήταν γνωστές στις φορολογικές αρχές. Για τις υπόλοιπες άρχισε έρευνα και πλέον έχουν κατασχεθεί δεκάδες έγγραφα που βρίσκονταν σε χώρους συνδεόμενων με τις εταιρίες προσώπων. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν επισκεφτεί 65 διευθύνσεις offshore κατοίκων στην Αττική και 12 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ