Τα διεθνή ΜΜΕ διασύρουν την Ελλάδα για τις ματωμένες φράουλες [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα διεθνή ΜΜΕ διασύρουν την Ελλάδα για τις ματωμένες φράουλες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στην επίθεση και τον τραυματισμό των 28 αλλοδαπών εργατών στη Βουπρασία από επιστάτες καλλιεργειών φράουλας.

Το Associated Press, το CNN, το BBC, το Al Jazeera και όλα σχεδόν τα διεθνή μέσα διασύρουν την Ηλεία του Ολυμπισμού περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

To BBC κάνει λόγο για συνθήκες σκλαβιάς στις καλλιέργειες φράουλας και αναφέρει πως οι μετανάστες πληρώνονται με μισθούς πολύ κατώτερους από αυτούς των ντόπιων εργατών. Στον αντίποδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι αναγκασμένοι να ζουν σε «παράγκες» και να πληρώνουν σχεδόν το μισό τους εισόδημα για ενοίκιο. Παραθέτει μάλιστα μαρτυρίες αλλοδαπών εργατών που υποστηρίζουν πως ενώ ήρθαν στην Ελλάδα για να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους, πλέον φαντάζει αδύνατο να επιβιώσουν.

Στους ίδιους τόνους κινείται και το δημοσίευμα του Fox News, που κάνει λόγο για 20 εργάτες από το Μπαγκλαντές που πυροβολήθηκαν επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο υπεύθυνος των καλλιεργειών άρχισε να πυροβολεί όταν οι περίπου 200 εργάτες απαίτησαν τα χρήματα που τους όφειλε και «κινήθηκαν απειλητικά» προς το μέρος του.

Τα διεθνή ΜΜΕ διασύρουν την Ελλάδα για τις ματωμένες φράουλες [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Τα διεθνή ΜΜΕ διασύρουν την Ελλάδα για τις ματωμένες φράουλες [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Τα διεθνή ΜΜΕ διασύρουν την Ελλάδα για τις ματωμένες φράουλες [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Τα διεθνή ΜΜΕ διασύρουν την Ελλάδα για τις ματωμένες φράουλες [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Τα διεθνή ΜΜΕ διασύρουν την Ελλάδα για τις ματωμένες φράουλες [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Φαρ Ουέστ η Νέα Μανωλάδα

Σκηνές άγριας Δύσης εκτυλίχθηκαν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας όταν μετανάστες από το Μπαγκλαντές και Πακιστάν που εργάζονταν σε θερμοκήπια φράουλας ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. Τότε αντί για να εισπράξουν τα χρήματά τους, οι επιστάτες των θερμοκηπίων έβγαλαν καραμπίνες και πυροβόλησαν εναντίον των εργατών σκορπώντας τον τρόμο. Από τα σκάγια των τριών επιστατών τραυματίστηκαν 28 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μάλιστα οκτώ από τους μετανάστες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στα φραουλοχώραφα της Βουπρασίας

Η συμπλοκή σημειώθηκε στα φραουλοχώραφα της Βουπρασίας, στη Νέα Μανωλάδα μετά από συμπλοκή σε καλλιέργειες φράουλας δίπλα στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου στο τμήμα ανάμεσα στη Βάρδα και τη Νέα Μανωλάδα στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης.

Αρχικά οι τρεις δράστες πυροβόλησαν πρώτα στον αέρα για εκφοβισμό. Στη συνέχεια όμως πυροβόλησαν αδιακρίτως προς την ομάδα των εργατών με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα χωράφια με αιμόφυρτους άντρες, ενώ οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και ακόμα αναζητούνται.

Χρωστούσαν 150.000 ευρώ οι ιδιοκτήτες

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διακομιδές στο νοσοκομείο Πύργου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Μάλιστα σύμφωνα με τους τραυματίες το συνολικό ποσό που τους χρωστούσαν οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ.

Σφοδρή αντίδραση από τα κόμματα

Την αντίδραση των κομμάτων της αριστεράς προκάλεσε το περιστατικό βίας στη Μανωλάδα με τους επιστάτες καλλιεργειών να πυροβολούν κατά μεταναστών εργατών που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους. ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ με ανακοινώσεις καταδίκασαν το περιστατικό. Συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για εγκληματική, ρατσιστική πράξη.

«Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη. Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη».

ΔΗΜΑΡ: Εγκληματική πράξη, να παρέμβει η δικαιοσύνη

Και η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε εγκληματική πράξη τα χθεσινά γεγονότα. «Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, είναι εγκληματική πράξη για την οποία η δικαιοσύνη άμεσα και χωρίς καθυστέρηση πρέπει να επιληφθεί. Αποτελεί ύβρι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, με την οποία καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών που οδηγεί σε φαινόμενα όπως η σημερινή εγκληματική επίθεση σε βάρος τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ