Δεν απελαύνονται οι Σύριοι παράνομοι μετανάστες εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου - iefimerida.gr

Δεν απελαύνονται οι Σύριοι παράνομοι μετανάστες εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου

Δεν απελαύνονται οι Σύριοι παράνομοι μετανάστες εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απόφαση αναστολής απέλασης για τους Σύρους πολίτες έλαβε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από τον αιματηρό εμφύλιο που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια.

«Η διαταγή ήδη εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα, οπότε αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα έγινε επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους, όλοι οι Σύροι που κρατούνταν γιατί είχαν συλληφθεί να βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας» είπε ο υποστράτηγος Μανώλης Κατριαδάκης, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για θέματα μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για τις εξελίξεις της κρίσης στην περιοχή της Συρίας, καθώς και την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα.

«Ολοι οι Σύροι αντιμετωπίζονται σαν μια ιδιαίτερη κατηγορία μεταναστών. Κανένας Σύρος δεν κρατείται. Υπάρχει επίσης, αναστολή της απόφασης επιστροφής για έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης, ενώ όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου θα γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να έχουν κάποια προτεραιότητα» υπογράμμισε ο κ. Κατριαδάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το 2012 οι συλληφθέντες Σύροι που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα μας ανέρχονταν σε 7.927, καταγράφοντας αύξηση κατά 420% σε σύγκριση με το 2011, οπότε είχαν συλληφθεί 1.522. Μάλιστα, μόνο κατά το α΄ τρίμηνο του 2013 ανέρχονται σε 1.276 οι συλλήψεις Σύρων που πέρασαν στη χώρα μας, κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων. Αναφερόμενος στο γενικότερο πρόβλημα της υποδοχής των παράνομων μεταναστών, ο κ. Κατριαδάκης επεσήμανε ότι είναι έτοιμοι για να λειτουργήσουν από σήμερα δύο ειδικοί χώροι σε Χίο και Σάμο, όπου θα γίνεται η πρώτη υποδοχή παράνομων μεταναστών από ομάδα ειδικών.

Μιλώντας για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, ο Πάνος Μουμτζής, Περιφερειακός Συντονιστής Προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας για την κατάσταση στη Συρία, τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη και πιο γρήγορα επιδεινούμενη στον πλανήτη.

«Ετοιμαζόμαστε για περαιτέρω επιδείνωση παρά για άμεση βελτίωση λόγω της έλλειψης πολιτικής λύσης» τόνισε. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί, συμπλήρωσε: «Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 70 χιλιάδες είναι οι νεκροί, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, περισσότεροι από 1.250.000 είναι εγγεγραμμένοι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι βρίσκονται στις γειτονικές χώρες. Καθημερινά, 8 χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα, μέσα από μονοπάτια και βουνά. Εγκαταλείπουν τη χώρα τους κυρίως λόγω της έλλειψης ασφάλειας και των εχθροπραξιών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ