Το θαυματουργό ιπποφαές έχει και «σκοτεινή πλευρά» - iefimerida.gr

Το θαυματουργό ιπποφαές έχει και «σκοτεινή πλευρά»

Το θαυματουργό ιπποφαές έχει και «σκοτεινή πλευρά»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή την ημερίδα «1η Πανελλήνια Συνάντηση Καλλιεργητών Ιπποφαούς - Η ως τώρα εμπειρία και τα επόμενα βήματα» που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στην Αιανή, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους νέους παραγωγούς.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα το Βήμα, η ημερίδα δεν έχει κόστος συμμετοχής και κυρίως δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που προσδοκούν να γίνουν πλούσιοι από τη μια μέρα στην άλλη. Απευθύνεται σε όσους ήδη καλλιεργούν ιπποφαές και θέλουν κάποια στιγμή να δουν τους κόπους τους να δικαιώνονται.

Ο Αριστοτέλης Γκουλιάφας ο οποίος μαζί με τον αδερφό του διατηρούν 9 στρέμματα ιπποφαούς στην Αιανή της Κοζάνης διευκρινίζει στην εφημερίδα το Βήμα: «Το ιπποφαές είναι μια από τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να γίνει λόγος για μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μιλούσαν για ένα φυτό που δεν χρειάζεται πότισμα, για κέρδη που φτάνουν τις 2.000 ευρώ το στρέμμα και άλλα τέτοια. Η συνολική επένδυση που κάναμε ως τώρα υπολογίζεται στις 13.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα τα περιμένουμε».

Ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος, ένας εκ των ομιλητών στην εκδήλωση και διαχειριστής της ιστοσελίδας www.ippofaesplus.com δηλώνει: «Το μόνο σίγουρο είναι πως θέλουμε οι παραγωγοί να έρθουν κοντά, να συζητήσουν τα προβλήματα που τους έχουν προκύψει και να δούμε τον καλύτερο τρόπο για να κινηθούμε συλλογικά»

Συμπληρώνει ωστόσο ότι«πέρα από το καλλιεργητικό ζήτημα, υπάρχει η εμπορική διάσταση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμα διαμορφωμένη εγχώρια αγορά για το συγκεκριμένο προϊόν. Για τους μικροκαλλιεργητές των 2-3 στρεμμάτων το ιπποφαές θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για συμπληρωματικό εισόδημα, αν καταφέρουν να προχωρήσουν οι ίδιοι σε κάποιας μορφής τυποποίηση και διοχέτευσή της σε τοπικό επίπεδο»

Αν και στη χώρα μας η καλλιέργεια ιπποφαούς ακόμη είναι μόλις 1.000 στρέμματα, θα μπορούσε να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα του μάρκετινγκ καταλήγει ο Κιτσικόπουλος και προσθέτει «Η διεθνής ονομασία του προϊόντος είναι η ελληνική "Hippophae". Ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας, το αναφέρει συχνότατα. Σε σχέση με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως λόγου χάρη το γκότζι μπέρι, η έννοια "ελληνικό ιπποφαές" απολαμβάνει ήδη μια αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό, εξαιτίας ιστορικών καταβολών»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ