Βία, νεκροί, φήμες για νοθεία και πραξικόπημα κλονίζουν τη μετά – Τσάβες εποχή - iefimerida.gr

Βία, νεκροί, φήμες για νοθεία και πραξικόπημα κλονίζουν τη μετά – Τσάβες εποχή

Βία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζονται οι τριγμοί στη Βενεζουέλα έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα οι οποίες ανέδειξαν τον Νίκολας Μαδούρο, διάδοχο του Ούγκο Τσάβες, ως νικητή και νέο πρόεδρο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του.

Ο Μαδούρο σημείωσε επίσης ότι η «φασιστική» αντιπολίτευση ευθύνεται για τα θύματα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει» την πραγματοποίηση της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στο Καράκας.

Κατηγόρησε, μάλιστα, ανοικτά τον αντίπαλό του Ενρίκε Καπρίλες ότι προσπαθεί να ενορχηστρώσει «πραξικόπημα» και επισήμανε ότι τα θύματα «σκοτώθηκαν από τις φασιστικές ορδές».

Στο μεταξύ η γενική εισαγγελέας του Καράκας Λουΐζα Ορτέγα Ντίας δήλωσε ότι επτά άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές. Είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι 61 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για τη βία.

Η Ντίας ανέφερε ακόμη ότι έχουν συλληφθεί 135 πρόσωπα που φέρονται ως ύποπτα για συμμετοχή σε βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ενρίκε Καπρίλες, υποστήριξε σήμερα ότι «η κυβέρνηση διέταξε την βία αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις του λαού, αντί να προχωρήσει στην επανακαταμέτρηση των ψήφων», όπως της ζητούσε.

Ο 40χρονος δικηγόρος, υπέρμαχος της φιλελεύθερης οικονομίας, έκανε την καταγγελία αυτή με μήνυμα του μέσω twitter.

«Ο στερούμενος νομιμοποίησης Νικολάς Μαδούρο διέταξε την βία, για να αποφύγει να γίνει η ανακαταμέτρηση των ψήφων. Αυτοί (η κυβέρνηση) ευθύνονται για τα περιστατικά βίας της χθεσινής ημέρας, στα οποία τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όπως είναι ο επίσημος απολογισμός», έγραψε στο μήνυμα αυτό ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα.

Η διπλωματία των ΗΠΑ εμφανίστηκε απρόθυμη σήμερα να αναγνωρίσει τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Νικολάς Μαδούρο ως το νικητή των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, αφού οι αρχές επικύρωσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αντικατάσταση του αποθανόντος προέδρου Ούγο Τσάβες.

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα συγχαρούν τον Μαδούρο για τη νίκη του.

Ο εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για μια ανακαταμέτρηση των ψήφων λόγω της μικρής διαφοράς στα ποσοστά που εξασφάλισαν ο Μαδούρο και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

«Η απόφαση της εθνικής εκλογικής επιτροπής (CNE) να ανακηρύξει τον κ. Μαδούρο νικητή πριν ολοκληρώσει την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Και δεν εξήγησαν και τη σπουδή τους στη λήψη αυτής της απόφασης», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Θέση στην ένταση πήρε και ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, παραδοσιακός σύμμαχος και στενός φίλος του Τσάβες ο οποίος κατηγόρησε με τη σειρά του τις ΗΠΑ ότι ετοιμάζουν πραξικόπημα στη χώρα.

«Είμαι πεπεισμένος πως πίσω από αυτές τις δηλώσεις οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λα Πας ο Μοράλες, στενός σύμμαχος του Καράκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να «δημιουργήσει αστάθεια» στη Βενεζουέλα για να «δικαιολογήσει στη συνέχεια μία επέμβασή της».

«Απέναντι στις προκλήσεις και την επιθετικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρόσωπο του 'συντρόφου' Μαδούρο και του επαναστατικού λαού του, εμείς προτιθέμεθα να υπερασπισθούμε τον λαό αυτό», ο οποίος «έχει στοιχηματίσει υπέρ των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αλλαγών», διετράνωσε ο Μοράλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ