Με την κρίση φοράμε και το «βρακί» μας ανάποδα – Δραματική μείωση της παραγωγής - iefimerida.gr

Με την κρίση φοράμε και το «βρακί» μας ανάποδα – Δραματική μείωση της παραγωγής

Με την κρίση φοράμε και το «βρακί» μας ανάποδα – Δραματική μείωση της παραγωγής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια διαφορετική οπτική της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Hellastat, η οποία καταγράφει ότι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα έχει χτυπήσει ανεπανόρθωτα την αγορά εσωρούχων και καλτσών, με την παραγωγή στις συγκεκριμένες κατηγορίες να παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση.

Η έρευνα που αναφέρεται σε στοιχεία για την κατανάλωση ειδών ένδυσης για το 2011 σημειώνει ότι η ύφεση και τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2008 έχουν πολύ αρνητική επίδοση στο εισόδημα και την ψυχολογία των νοικοκυριών με αποτέλεσμα να παρατηρείται μειωμένη κατανάλωση σε εσώρουχα και κάλτσες.

Η παραγωγή του κλάδου την περίοδο 2005-2011 υποχώρησε κατά 19,1% ανά έτος στον τομέα των εσωρούχων και 14,7% για τις κάλτσες, ενώ μόνο το 2011 η παραγωγή εσωρούχων παρουσίασε πτώση κατά 32,3% και 24,4% στους δύο αυτούς κλάδους.

Μάλιστα η πτώση γίνεται εφιαλτική κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 σε ποσοστά 72% και 52%.

Ωστόσο, η έρευνα επισημαίνει ότι επιβαρυντικός παράγοντας για τις παραγωγικές επιχειρήσεις αποτελεί και ο έντονος ανταγωνισμός από τις εισαγωγές χαμηλού κόστους από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, μια τάση που έχει παρουσιαστεί και πριν από την ύφεση.

Αποτέλεσμα αυτού είναι οι σημαντικές περικοπές προσωπικού, αλλά και η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις με περισσότερες μορφές ελαστικής εργασίας.

Οι μόνες ευνοϊκές προοπτικές για τον κλάδο, με την προϋπόθεση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, εντοπίζονται στην περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων franchise, αλλά και σημείων shop in shop σε εμπορικά κέντρα.

Η Hellastat, στη μελέτη της, αναλύει τις οικονομικές καταστάσεις 30 επιχειρήσεων, όπου εκτός μιας εταιρείας η οποία σημειώνει σημαντική άνοδο,ο συνολικός κύκλος εργασιών των υπολοίπων υποχώρησε το 2011 κατά 15,7% με τη μέση μείωση πωλήσεων ανά εταιρεία στο -21%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ