Handelsblatt: Πολιτικά υποκινούμενη η κλήτευση Γερμανών στελεχών της Siemens από την ελληνική δικαιοσύνη - iefimerida.gr

Handelsblatt: Πολιτικά υποκινούμενη η κλήτευση Γερμανών στελεχών της Siemens από την ελληνική δικαιοσύνη

Handelsblatt: Πολιτικά υποκινούμενη η κλήτευση Γερμανών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομοβροντία επιθέσεων από γερμανικές εφημερίδες έπειτα από την ανακοίνωση ότι πρώην στελέχη της εταιρείας Siemens θα κληθούν στο δικαστήριο για να καταθέσουν για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η εταιρεία στην Αθήνα.

Η εφημερίδα Handelsblatt σε κείμενο με τον τίτλο «Ελληνική φάρσα» χαρακτηρίζει την υπόθεση «πολιτικώς υποκινούμενη» και από δικαστική απόφαση «σε μεγάλο βαθμό αμφίβολη», ενώ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις προσωπικής εμπλοκής του τότε προέδρου της εταιρείας Χάινριχ Φον Πίρερ.

«Η Ελλάδα αποτέλεσε αναμφίβολα το επίκεντρο του συστήματος των 'μαύρων ταμείων' της Siemens» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, ο οποίος καλύπτει θέματα της γερμανικής εταιρείας από το 2008 και υποστηρίζει ότι η κατηγορία περί δωροδοκίας δεν οφείλεται σε νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν κατά την ανακριτική διαδικασία, αλλά «στην αντιγερμανική διάθεση που επικρατεί στην Ελλάδα». Προσθέτει χαρακτηριστικά ότι στα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρεται συχνά ότι ο Φον Πίρερ είναι στενός φίλος της καγκελαρίου Μέρκελ.

Στο ίδιο κλίμα και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία κάνει λόγο για «εκδικητική κίνηση των ελληνικών αρχών, για τη συμπεριφορά των σήμερα λίγο δημοφιλών Γερμανών πολιτικών».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τόσο ο Φον Πίρερ όσο και ο τότε οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Χάιντς Γιοαχίμ Νοϊμπούργκερ και ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Γκάσβιντ πρέπει να προσέξουν να μην ξανανοίξει μια παλιά ιστορία που θεωρούν ότι έχουν ξεπεράσει.

«Οι Ελληνες εισαγγελείς θέλουν να ακούσουν τι έχουν να πουν για τις κατηγορίες ότι τη δεκαετία του '90 η Siemens δωροδόκησε μάνατζερ και πολιτικούς στην Ελλάδα προκειμένου να πάρει τα έργα του εκσυγχρονισμού του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και ενός συστήματος περιφρούρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004», αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι «όπως λέγεται, θα πρόκειται αρχικά για ακροάσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν με δικηγόρους οι οποίοι θα κληθούν στην Αθήνα», ενώ «εξίσου πιθανή είναι η διενέργεια ανάκρισης, σε συνέχεια της νομικής συνδρομής της Γερμανίας».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ακόμη ότι τον Αύγουστο του 2012 επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ της Ελλάδας και της εταιρείας, ωστόσο η συμφωνία αφορούσε μόνο την επιχείρηση και όχι τα πιθανώς εμπλεκόμενα στελέχη της, ενώ στη Γερμανία η υπόθεση έκλεισε με την επιβολή προστίμων.

Αναφέρει μάλιστα ότι το πρώην στέλεχος της Siemens Φόλκερ Γιουνγκ ανταποκρίθηκε το 2009 σε κλήση για ανάκριση στην Αθήνα και επί ενάμιση χρόνο δεν του επιτρεπόταν η έξοδος από τη χώρα. «Παρόλα αυτά κατόρθωσε να επιστρέψει στη Γερμανία. Εκτοτε αναζητείται με ένταλμα σύλληψης, για αυτό και έχει αυξηθεί η νευρικότητα μεταξύ των πρώην στελεχών», τονίζεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται ότι «μέχρι τώρα δεν έχουν διωχθεί οι Ελληνες πολίτες που εμπλέκονται στην υπόθεση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ