Η ΔΗΜΑΡ προτείνει τη δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου ως μέλος του ΕΣΡ -Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν - iefimerida.gr

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει τη δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου ως μέλος του ΕΣΡ -Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λήγει σήμερα η τρίτη κατά σειρά παράτασης... της παράτασης της θητείας του ΕΣΡ, χωρίς η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να έχει καταλήξει στα νέα μέλη.

Ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη, Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη κινδυνεύουν να συμπληρώσουν 11 χρόνια στο συμβούλιο καθώς ανέλαβαν τις θέσεις τους τον Ιούνιο του 2002, επί εποχής Κώστα Σημίτη ενώ και ο τακτικός υπάλληλος, Κωνσταντίνος Αποστολάς, που προήχθη σε μέλος, έχει ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο. Η διάρκεια της θητείας τους είναι 4 χρόνια και η υπάρχει σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η δυνατότητα ανανέωσης για 8 μήνες.

Η περίπτωση του ΕΣΡ σπάει όλα τα κοντέρ δημιουργώντας σοβαρές πολιτικές και νομικές συνέπειες. Τα πρόστιμα των τελευταίων μηνών αν προσβληθούν στο ΣτΕ θα καταπέσουν, καθώς το ΕΣΡ δεν έχει νόμιμη συγκρότηση. Αυτός φαίνεται να είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν «αγχώνονται» πολύ οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha και ΑΝΤ1 για τα πρόστιμα που αφορούν τα τηλεπαιχνίδια που γεμίζουν τις οθόνες Με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ περί κακής συγκρότησης του ΕΣΡ, θεωρούν πως θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα τους πίσω.

Σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση είναι περισσότερο μπλεγμένη. Το ΕΣΡ εδώ και 3 μήνες εξετάζει την καταγγελία για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Δαμαντόπουλο, ο οποίος με χαλκευμένο βίντεο εμφανίστηκε να υποστηρίζει την τρομοκρατία, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης έκρινε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα όσα είπαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο Γιώργο Τράγκα π.χ. για την ευγονική, χωρίς να έχει υπάρξει καμία εμπεριστατωμένη έρευνα από τους ειδικούς επιστήμονες της Αρχής.

Αυτό όμως που κινδυνεύει είναι η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών την οποία προανήγγειλε ο Σίμος Κεδίκογλου. Δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει το ΕΣΡ νόμιμη σύνθεση, και συνεπώς η κυβέρνηση δεν θα είναι συνεπής σε μια μνημονιακή της υποχρέωση, όπως είναι η διάθεση του φάσματος των συχνοτήτων σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Real News» τα ονόματα του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αρη Αλεξόπουλου και του δικαστή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, Γιώργου Σταυρόπουλου, ο οποίος ήταν υπηρεσιακός υπουργός επικρατείας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Η ΔΗΜΑΡ φέρεται να πρότεινε ως τη δημοσιογράφο, Πόπη Διαμαντάκου, η οποία συνεργάζεται με την «Καθημερινή».

Για την επιλογή των μελών χρειάζεται η πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, την οποία διαθέτει η τρικομματική κυβέρνηση. Οποια πρόσωπα προκύψουν από τη διαβούλευση θα έχουν πλέον 6ετή θητεία σύμφωνα με το νόμο 4055/2012.

Στο ΕΣΡ, θα παραμείνουν η αντιπρόεδρος, δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου και ο νομικός Γιώργος Στεφανάκης και δικηγόρος Αρης Σταθάκης.

Το σημερινό ΕΣΡ

  • Ιωάννης Λασκαρίδης, Πρόεδρος: Συμπλήρωσε στο συμβούλιο σχεδόν 10 χρόνια και τουλάχιστον σχεδόν 10 μήνες και 15 μέρες. Η δεύτερη 4ετής θητεία του έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012.
  • Λίνα Αλεξίου, Αντιπρόεδρος. Πρώτη θητεία με έναρξη στις 27-1-2011.
  • Εύη Δεμίρη, Μέλος: Παραμένει στο συμβούλιο επί 10 χρόνια και 10 μήνες και 15 μέρες. Η δεύτερη 4ετής θητεία της έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012.
  • Γεώργιος Στεφανάκης, Μέλος: Πρώτη θητεία με έναρξη στις 27-1-2011.
  • Γιάννης Παπακώστας, Μέλος. Μέλος. Παραμένει στο συμβούλιο επί 10 χρόνια και 10 μήνες και 15 μέρες. Η δεύτερη 4ετής θητεία της έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012.
  • Αρης Σταθάκης, Μέλος . Πρώτη θητεία με έναρξη στις 18 Δεκεμβρίου 2012.
  • Κωνσταντίνος Αποστολάς, Μέλος. Συμπλήρωσε στο ΕΣΡ 6 έτη και 10 μήνες και 1 μέρες. Η θητεία του δεν μπορεί να ανανεωθεί, καθώς διορίστηκε με 4ετή θητεία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ