Μαρία Βοναπάρτη, από το κρεβάτι του πρίγκιπα Γεωργίου στο ντιβάνι του Φρόυντ [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαρία Βοναπάρτη, από το κρεβάτι του πρίγκιπα Γεωργίου στο ντιβάνι του Φρόυντ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Μαρία Βοναπάρτη είχε ένα ένδοξο όνομα αφού καταγόταν από τον Ναπολέοντα, ένα πλούσιο πατέρα κι αναζητούσε έναν άνδρα που θα την έκανε ευτυχισμένη, αλλά θα είχε και κάποιους τίτλους που έλειπαν από την οικογένειά της.

Η συμφωνία κλείστηκε μεταξύ του πατέρα της και του υποψηφίου γαμπρού που ήταν ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας. Για να δώσουν τα χέρια χρειάστηκε ο Γεώργιος να παραιτηθεί κάθε δικαιώματος επάνω στη περιουσία της νύφης. Ο γάμος έγινε το 1907 και από το 1909 το ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Παρίσι αφού ο Βενιζέλος δεν ήθελε στα πόδια του τον πρίγκιπα με τον οποίο μάλωνε στη Κρήτη.

Η Μαρία Βοναπάρτη ήταν μικρανηψιά του Ναπολέοντα Α΄ της Γαλλίας. Ήταν κόρη του Ρολάνδου Βοναπάρτη και της Μαρί Φελιξ Μπλάνκ. Ο παππούς της ήταν ο Πιέρ Ναπολέων Βοναπάρτης, γιος του Λουσιέν Βοναπάρτη, και ανιψιός του Ναπολέοντα. Ο παππούς της, από τη μητέρα της, ήταν ο Φραγκίσκος Μπλανκ, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων του Μόντε Κάρλο. Γεννήθηκε στο Σαιν Κλου, προάστιο των Παρισίων, στη Γαλλία. Η μητέρα της πέθανε κατά τη γέννηση της Μαρίας.

Στις 21 Νοεμβρίου 1907, στο Παρίσι, παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδας με πολιτικό γάμο, και με θρησκευτική τελετή στις 12 Δεκεμβρίου 1907, στην Αθήνα. Έκτοτε επίσημα επίσης ήταν γνωστή ως «Πριγκίπισσα Γεωργίου Μαρία».

Είχαν δύο παιδιά, τον Πρίγκιπα Πέτρο (1908-1980) και τη Πριγκίπισσα Ευγενία (1910-1988) κι από νωρίς άρχισε να έχει προβλήματα. Η πρώτη της αντίδραση ήταν να αλλάζει εραστές σαν τα πουκάμισα κι ανάμεσα τους ήταν διάσημοι όπως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Αριστείδης Μπριάντ (1862-1932), ο γαλλοπολωνός ψυχαναλυτής Ρούντολφ Λόβενστάϊν (1898-1976). Ωσπου ανακάλυψε τον Σίγμουντ Φρόϊντ τον άνθρωπο που εφάρμοσε και θεμελίωσε την ψυχανάλυση.

Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ μάλιστα που κι η ίδια έγινε ψυχαναλύτρια. Από το 1925 που γνωρίστηκε με τον μεγάλο Βιεννέζο φρόντισε να διαδώσει τις ιδέες του. Μάλιστα στην Ελλάδα θεωρείται – και δικαίως – από τους θεμελιωτές της ψυχανάλυσης. Το ίδιο και στη Γαλλία.

Στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, το 1952, η Μαρία Βοναπάρτη κάθισε δίπλα σ' ένα νεαρό καλεσμένο τον οποίο υπέβαλε σε κανονική ψυχανάλυση με αποτέλεσμα να μη δει τίποτα από τη τελετή. Το όνομά του; Φρανσουά Μιτεράν.
Η Μαρία Βοναπάρτη όμως είναι αυτή που θα σώσει τον Εβραίο Φρόϊντ από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι Ναζί με την είσοδό τους στην Αυστρία δήμευσαν την περιουσία της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Βιέννης, αλλά και το διαμέρισμα του Φρόϊντ. Η Βοναπάρτη έδωσε 4.824 δολάρια σε διάφορους αξιωματούχους για να εξασφαλίσει την άδεια εξόδου του δασκάλου από τη Βιέννη. Ο Φρόϊντ πήγε στο Λονδίνο. Οι τέσσερις αδελφές του που έμειναν στην Αυστρία πέθαναν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Η Μαρία Βοναπάρτη στο γραφείο του Φρόυντ στη Βιέννη

Η Βοναπάρτη με τον σύζυγό της πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδος

Βοναπάρτη και Γεώργιος σε μεγάλη ηλικία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ