Επιστήμονες Αναγεννητικής Ιατρικής ανα-δημιούργησαν νεφρό σε εργαστηριακές συνθήκες - iefimerida.gr

Επιστήμονες Αναγεννητικής Ιατρικής ανα-δημιούργησαν νεφρό σε εργαστηριακές συνθήκες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα σημαντικό βήμα που δίνει ελπίδες σε νεφροπαθείς ασθενείς έκαναν οι επιστήμονες. Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν στο εργαστήριο νεφρό, το οποίο μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία σε ζώα.

Το νεφρό είναι το πιο πολύπλοκο όργανο που έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο έως τώρα. Μία εξέλιξη, που δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται να είναι για πολύ καιρό σε αναμονή προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος δότης για μεταμόσχευση. Βέβαια, όπως είναι λογικό, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια προτού αυτή η τεχνική εφαρμοστεί και σε ανθρώπους. Για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια - για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία - οι μόνες λύσεις είναι η αιμοκάθαρση, που απλά «εξασφαλίζει» χρόνο στον ασθενή, έχοντας όμως επίπτωση στην ποιότητα ζωής του, ή η μεταμόσχευση. Ακόμη όμως κι όταν αυτή γίνει, έπειτα από μακρά αναμονή, αποτελεί λύση για 10-15 χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία τεχνική που έως τώρα είχε αξιοποιηθεί για την καρδιά, τους πνεύμονες και το συκώτι. Ουσιαστικά πήραν ένα νεφρό αρουραίου, το απογύμνωσαν από τα λειτουργικά κύτταρα και χρησιμοποιώντας κύτταρα αιμοφόρων αγγείων από νεογέννητους αρουραίους καλλιέργησαν ένα «αναγεννημένο» νεφρό. Κάτι που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να εφαρμόσουν και στον άνθρωπο, με κύτταρα που θα έχουν ληφθεί από τον ίδιο τον ασθενή, λύνοντας το πρόβλημα της αναμονής για μεταμόσχευση, αλλά και κάνοντας το νέο όργανο πιο αφομοιώσιμο από τον οργανισμό του λήπτη, μειώνοντας τις παρενέργειες.

Τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνητών του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρουν πως το εργαστηριακό νεφρό είναι λιγότερο αποτελεσματικό συγκριτικά με το φυσικό όργανο, σε ότι αφορά το φιλτράρισμα του αίματος. Παρόλα αυτά πιστεύουν ότι ακόμη και αυτή η μικρότερη ποσοστιαία αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας θα μπορεί να αποδειχθεί επαρκής και κυρίως σωτήρια για τους ασθενείς, απαλλάσσοντάς τους από την ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης.

Η συγκεκριμένη ομάδα δουλεύει στο αντικείμενο από το 2008 και υπογραμμίζει ότι έχει δρόμο ακόμη πριν εφαρμοστεί σε άνθρωπο. Πρώτα από όλα γιατί προς το παρόν δεν μπορεί να δημιουργηθεί νεφρό από το μηδέν, αφού απαιτείται ένα παλιότερο ως «βάση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ