«Επιτροπή σοφών» δημιουργεί ο Πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό - iefimerida.gr

«Επιτροπή σοφών» δημιουργεί ο Πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό

«Επιτροπή σοφών» δημιουργεί ο πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πραγματική «επανάσταση» χαρακτηρίζουν οι Ιταλοί σχολιαστές τον διορισμό του οκταμελούς συμβουλίου που θα πρέπει να συμβουλεύσει τον Πάπα Φραγκίσκο σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Πρόκειται για υψηλόβαθμους κληρικούς που θα έχουν ρόλο συμβουλευτικό και όχι εκτελεστική εξουσία», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι. Παρά ταύτα, η διευκρίνιση αυτή, δεν μειώνει την όλη σημασία της σύστασης του συμβουλίου.

Στα μέλη, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται ο επίτιμος αρχιεπίσκοπος του Σαντιάγο της Χιλής, ο Γερμανός αρχιεπίσκοπος Μονάχου, καρδινάλιος Ράϊνχαρτν Μάρξ, ο αρχιεπίσκοπος της Βοστόνης Πάτρικ Ο Μάλεϊ, ο αρχιεπίσκοπος Αντρές Ροντρίγκεζ Μαραδιάγα, από την Ονδούρα, και μόνον ένας Ιταλός, ο καρδινάλιος Τζουζέπε Μπετέλο.

Η «επιτροπή σοφών» του Βατικανού θα συγκροτηθεί επίσημα τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά θα έλθει σε επαφή με τον Πάπα Φραγκίσκο σχεδόν αμέσως τις επόμενες ημέρες.

Δύο είναι οι κύριοι στόχοι του Πάπα: από την μία, προσπαθεί να αποδυναμώσει τον εσωτερικό μηχανισμό διοίκησης του παπικού κρατιδίου, που δεν μπόρεσε να κινηθεί αποτελεσματικά στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της διαφάνειας της τράπεζας της Αγίας Έδρας Ior και για να προληφθεί το σκάνδαλο Vatileaks, με την κλοπή προσωπικών ντοκουμέντων του Πάπα Βενέδικτου. Από την άλλη, προτείνει την ενίσχυση της συλλογικότητας, ως ισχυρό σημείο αναφοράς, στη διαχείριση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Αργεντινός ποντίφικας με τον διορισμό του οκταμελούς αυτού συμβουλίου μειώνει και τη δυνατότητα επιρροής του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιου Ταρτσίζιο Μπερτόνε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ