Ολο το σχέδιο Μανιτάκη που παρέλαβε η Τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Ολο το σχέδιο Μανιτάκη που παρέλαβε η Τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη στο αίτημα της τρόικας για άμεσες απολύσεις είναι ένα σχέδιο πέντε δράσεων, οι οποίες και θα οδηγήσουν στην «εκκαθάριση» του Δημοσίου από επίορκους, «κοπανατζήδες» και εν γένει ακατάλληλους υπαλλήλους.

Ο Αντώνης Μανιτάκης παρέδωσε στους επικεφαλής των δανειστών το αναλυτικό σχέδιο το οποίο έχει έκταση δυόμιση σελίδων και το οποίο είναι μεταφρασμένο στα Αγγλικά και περιλαμβάνει τις ισχύουσες πειθαρχικές διαδικασίες που ακολουθούνται, καθώς και τα μέτρα - αντίδοτο στην ατιμωρησία των επιόρκων, σημαντικός αριθμός των οποίων εξακολουθεί να λαμβάνει -έστω και μειωμένες- αποδοχές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» η έξοδος των επιόρκων από το Δημόσιο αναμένεται να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

1. Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιταχύνει την πειθαρχική διαδικασία.

2. Παροχή οικονομικών κινήτρων στα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων.

3. Διακοπή μισθοδοσίας για όσους έχουν τεθεί σε αργία και κατηγορούνται για συγκεκριμένη κατηγορία αδικημάτων και παραβάσεων.

4. Συνολική εποπτεία των πειθαρχικών διαδικασιών από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοικησης.

5. Συνεργασία για τον εντοπισμό των πλαστών πιστοποιητικών ξένων γλωσσών με το Βρετανικό Συμβούλιο, την Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Επ' αυτού αναμένεται προσεχώς η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, ενώ εξετάζεται το μέτρο να εφαρμοσθεί και για τα πιστοποιητικά που αφορούν σε χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης κ.ά.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε στους εκπροσώπους των πιστωτών το υπουργείο, στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 1.550 υποθέσεις, ενώ στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά 577. Οπως επισημαίνεται, εβδομαδιαίως εξετάζονται από τα πειθαρχικά περί τις 20 υποθέσεις και υπολογίζεται ότι προσεχώς «μπορούμε να περιμένουμε 170 αποφάσεις για απολύσεις». Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο:

Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους, δεδομένου ότι η συμμετοχή στα πειθαρχικά είναι εκτός των κύριων καθηκόντων τους.

Θα γίνουν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται (σύντμηση του χρόνου που μεσολαβεί για την οριστική κρίση της υπόθεσης, αλλά και για την υποβολή ένστασης).

Ως προς τους 940 υπαλλήλους που μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε αργία και εξακολουθούν να λαμβάνουν το 1/3 του μισθού τους, εξετάζεται η αυστηροποίηση των οικονομικών κυρώσεων και συγκεκριμένα η διακοπή μισθοδοσίας τους για συγκεκριμένες κατηγορίες παραβάσεων και αδικημάτων. Βάσει του «σχεδίου Μανιτάκη» για την «εκκαθάριση» του Δημοσίου, υπεύθυνο και εποπτεύον όργανο της εξέλιξης των πειθαρχικών ελέγχων θα είναι το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο, μάλιστα, μέχρι το τέλος του μηνός αναμένεται να εκδώσει αναλυτική αναφορά με το ακριβές στάδιο στο οποίο βρίσκεται κάθε υπόθεση.

Οπως προκύπτει από την αναφορά, στο στόχαστρο των επιθεωρητών βρίσκεται λίστα με 2.408 δασκάλους, οι οποίοι ελέγχονται ως ακατάλληλοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διαδικασίες. «Εάν τεθούν σε κινητικότητα, θα λάβουν αρνητική αξιολόγηση», επισημαίνεται στο έγγραφο, γεγονός που συνεπάγεται την έξοδό τους από το Δημόσιο. Το ίδιο θα συμβαίνει και με όσους εντοπιστούν να έχουν «πλαστά πιστοποιητικά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ