Στη Σύρτη θα κριθεί το μέλλον του Καντάφι - iefimerida.gr

Στη Σύρτη θα κριθεί το μέλλον του Καντάφι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

ΒΕΓΓΑΖΗ, ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ

Υπήρξαν τρελλά πανηγύρια στη Βεγγάζη για κατάληψη της Σύρτης από τους αντικυβερνητικους. Ηταν τέτοια η βεβαιότητα τις πρωινές ώρες, που αρκετοί δημοσιογράφοι έφυγαν απο τη Βεγγάζη με στόχο να κάνουν το ταξίδι των οκτώ ωρών για να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες της εισόδου των ανταρτών στην πόλη. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. Η Σύρτη δεν είναι Μπρέγκα και Ρας Λανούφ. Είναι πόλη συμβολική για το καθεστώς. Θα γίνει αιματοχυσία για να πέσει η Σύρτη. Και το ζήτημα είναι ποιός είναι αυτός που θέλει να χυθεί τόσο αίμα σε αυτή την εμφύλια διαμάχη. Κι αν τελικά αυτό είναι το ζητούμενο. Στη Σύρτη θα χάσουν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι αν τελικά αποφασισθεί επίθεση των ανταρτών. Στην πόλη αυτή είναι δύσκολο να υπάρξουν βομβαρδισμοί των συμμάχων. Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει επιθέσεις εντός πόλεων. Τα κύρια στρατόπεδα του καθεστώτος είναι μέσα στη Σύρτη. Από εκεί και πέρα ελέγχονται οι είσοδοι στην πόλη.

Η κατάσταση δεν είναι ευκολη γενικά για την παρακολούθηση του αεροπορικού αποκλεισμού. Γι’ αυτό και ανέλαβε το ΝΑΤΟ. Ισως δε να χρειασθεί αρκετό χρονικό διάστημα για να δοθεί βιώσιμη δημοκρατική λύση. Κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι ο Σαίφ, ο αμερικανοσπουδαγμένος γιός του Καντάφι, ήδη διαπραγματεύεται για λογαριασμό του πατέρα του. Κανείς δεν μπορεί να είαι βέβαιος για τίποτα από όλα αυτά. Το σίγουρο είναι ότι στρατιωτικά στο έδαφος ο Καντάφι υπερτερεί. Και μάλιστα άνετα. Οι αντάρτες δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν. Και οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί δεν είναι αρκετοί. Προς το παρόν έτσι όπως είναι η κατάσταση, ούτε συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη. Από τις πρώτες αφίσσες που προσέχει κάποιες όταν κυκλοφορεί στη Βεγγάζη είναι μία που λέει ότι “δεν χρειαζόμαστε ξένη παρέμβαση”. Και πράγματι κάτι τέτοιο θα αντιστρέψει το κλίμα, σε μία χώρα όπου υπάρχει έντονα δύο στοιχεία: το θρησκευτικό στοιχείο, το Ισλάμ και μέχρι σήμερα ο αντιαμερικανισμός. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η ανατολική Λιβύη και ειδικά η πόλη Ντέρνα έχει “στιγματισθεί” ως οχυρό στρατολόγησης της Αλ Κάιντα. Το 2007 αρκετοί Λίβυοι εστάλησαν στα βουνά του Αφγανιστάν από την περιοχή. Γι’ αυτό και στη Βεγγάζη όταν φωνάζουν υπέρ της Δύσης μπροστά μπαίνει η “τρικολόρ”, η σημαία της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ