Ποιος δεν ακούει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; - iefimerida.gr

Ποιος δεν ακούει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ ανακοίνωνε στις αρχές του μήνα την πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια στο αμέσως επόμενο διάστημα, έστελνε ένα μήνυμά με πολλαπλούς παραλήπτες. Το κεντρικό θέμα του μηνύματος αυτού ήταν διπλό.

Από τη μια είχε να κάνει με την αποστολή της ΕΚΤ, ως διοικητής ενός νομίσματος με αξιώσεις παγκόσμιου αποθεματικού και γι αυτό προμαχώνα ενάντια στον πληθωρισμό. Πληθωρισμό που υπάρχουν φόβοι ότι τα θα ενισχύσουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και γιεν που παρέχουν στην αγορά οι κεντρικές τράπεζες της Αμερικής και της Ιαπωνίας. Φόβος που εν μέρη λόγω και της πολιτικής αναστάτωσης στη Μέση Ανατολή γίνεται πραγματικότητα στην αγορά πετρελαίου.

Το δεύτερο μήνυμα που ήθελε να στείλει η ΕΚΤ έχει να κάνει με την ανεξαρτησία της από τους επιμέρους πολιτικούς και αναπτυξιακούς στόχους που θέτει η Ένωση, ακόμα και αν αυτοί είναι τόσο σημαντικοί όσο η διάσωση των χωρών της περιφέρειας. Ο κύριος παραλήπτης αυτού του μηνύματος ήταν ή έπρεπε να είναι η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σκοπός ήταν να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των παρόντων και μελλοντικών μηχανισμών διάσωσης, αφού η ΕΚΤ ανακοίνωνε μπροστά σε όλο τον κόσμο ότι η περίοδος στήριξης μέσω της απεριόριστης ρευστότητας που παρέχει στην οικονομία φτάνει κοντά στο τέλος. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δείχνουν ότι η πολιτική ηγεσία της Ένωσης κώφευσε.

Όντως, ένα αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής είναι η εκδήλωση της πολιτικής βούλησης να ενισχυθεί ο μηχανισμός διάσωσης. Αυτή η βούληση όμως θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο θεωρητική. Στο ενδιάμεσο η Πορτογαλία θα στέκεται στο χείλος της αβύσσου έχοντας να δανειστεί 10 δις μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της χωρίς να διαθέτει κυβέρνηση και από αγορές που γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχες. Ακόμα, Ελλάδα και Ιρλανδία, αλλά και όλες οι υπόλοιπες χώρες, αναμένουν στο ίδιο διάστημα τα αποτελέσματα των νέων τεστ αντοχής των τραπεζών που ενδέχεται να αναδείξουν πιο ξεκάθαρα τις αδυναμίες των τραπεζών και την ανάγκη να αποκτήσουν πρόσθετα κεφάλαια. Καλό λοιπόν θα είναι όσοι βιάζονται να πανηγυρίσουν με τα αποτελέσματα της Συνόδου να παρακολουθήσουν πρώτα την αντίδραση των άμεσα ενδιαφερομένων, των αγορών.

Κ.Π.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ευρωπαϊκή τράπεζα Κεντρική Τρισέ ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ