Το συνταξιοδοτικό θα είναι το τέλος του Μακρόν; -Έρχεται έκρηξη, αναφέρει ο γαλλικός Τύπος - iefimerida.gr

Το συνταξιοδοτικό θα είναι το τέλος του Μακρόν; -Έρχεται έκρηξη, αναφέρει ο γαλλικός Τύπος

Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές στο κέντρο του Παρισιού
Διαδηλωτές ανάβουν φωτιές στο κέντρο του Παρισιού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γαλλία βρίσκεται σε κυκλώνα κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, με την ένταση να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να παρακάμψει τη Βουλή -στην οποία δεν έχει την πλειοψηφία- και να την περάσει με προεδρικό διάταγμα.

Η απόφαση Μακρόν για χρήση του περίφημου άρθρου 49.3 για να ανεβάσει το όριο της συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρωθούν και να κατέβουν στους δρόμους και σε πολλές πόλεις της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύματα διαδηλώσεων σε Παρίσι

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 217 ανθρώπους χθες Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν διαδήλωση στο Παρίσι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων μαζικών διαμαρτυριών εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που εν τέλει αποφασίστηκε να εφαρμοστεί χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή, μετέδωσαν ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το France Info, 217 άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την ίδια πηγή, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να αδειάσουν την πλατεία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και εκσφενδόνισαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών.

Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, στην πλατεία βρίσκονταν περίπου 6.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς γαλλικών ΜΜΕ.

Το απόγευμα της Πέμπτης η κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή να εφαρμόσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 έτη, παρακάμπτοντας τη Βουλή, καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία.

Υπουργός Εσωτερικών: Η μπουρδελοποίηση είναι παράνομη

Η αντιπολίτευση είναι νόμιμη, οι διαδηλώσεις είναι νόμιμες, αλλά το μπουρδέλο και η μπουρδελοποίηση δεν είναι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαρέν. Έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες διαδηλώσεις», κατήγγειλε ότι στην πόλη Ντιζόν έκαιγαν πανό με πολιτικούς και ότι έγιναν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την εκτροπή με διαδηλώσεις οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει άρθρο του γαλλικού Συντάγματος (το 49, § 3) που επιτρέπει να ακολουθηθεί αυτή η οδός. Όμως, η μεταρρύθμιση μπορεί να ανατραπεί σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Le Monde: Αιωρείται ατμόσφαιρα πολιτικής κρίσης

Οι βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης προκάλεσαν πανδαιμόνιο στη γαλλική Βουλή όταν ανακοινώθηκε πως η μεταρρύθμιση θα περνούσε με προεδρικό διάταγμα και σηκώθηκαν όρθιοι, ουρλιάζοντας και τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα», ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βρήκαν στον δρόμο φωνάζοντας για «άρνηση δημοκρατίας», γράφει η Le Monde, στο κύριο άρθρο της.

«Αυτή τη φορά οι σκηνές που διαδραματίζονται μετά την απόφαση Μακρόν να πάει το όριο ηλικίας προς συνταξιοδότηση στα 64 έτη, δείχνουν ότι κάτι άλλαξε στο πολιτικό κλίμα. Μια ατμόσφαιρα πολιτικής κρίσης αιωρείται στη χώρα, διότι δέκα μήνες μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν κρίνεται η νομιμότητα μιας μεταρρύθμισης η οποία πέρασε χωρίς τη συμφωνία της Βουλής και με την κοινή γνώμη αντίθετη. Και πολλοί δείχνουν αποφασισμένοι να αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να οπισθοχωρήσει», αναφέρει η Le Monde.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το μάθημα για τον Μακρόν αλλά και για την κυβέρνησή του είναι αδυσώπητο: δεν υπάρχει σε αυτή τη Βουλή σχετικής αυτοδυναμίας, η οποία κυριαρχείται από τα άκρα [Λεπέν και Nupes], αξιόπιστοι σύμμαχοι για να οικοδομηθούν συναινέσεις και για να σταθεροποιηθεί η πενταετία Μακρόν. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει την κατάσταση τόσο νεφελώδη, εκρηκτική και επικίνδυνη», αναφέρει η Le Monde.

Επεισόδια σε Μασσαλία, Ντιζόν, Νάντη, Ρεν, Ρουέν, Γκρενόμπλ, Τουλούζη, Νίκαια

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν χθες και σε πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας (Μασσαλία, Ντιζόν, Νάντη, Ρεν, Ρουέν, Γκρενόμπλ, Τουλούζη, Νίκαια). Τα συνδικάτα καλούν σε νέα εθνική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και μαζικές κινητοποιήσεις από το Σαββατοκύριακο. Εκατομμύρια Γάλλοι έχουν βγει επανειλημμένως στους δρόμους εναντίον της μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν έδωσε εντολή στην αστυνομία να λάβει «ενισχυμένα μέτρα προστασίας» για τα μέλη του γαλλικού Κοινοβουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακρόν: Οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 για να περάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία, ανεβάζοντας το ηλικιακό όριο στα 64 έτη για να βγουν οι Γάλλοι στη σύνταξη. Μετά από αυτή την απόφαση ο Μακρόν υπέστη σοβαρή και μόνιμη πολιτική ζημιά για το υπόλοιπο της θητείας του στα Ηλύσια Πεδία, αναφέρει η Liberation. «Τέσσερα χρόνια και ένας μήνας είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για το τέλος μιας βασιλείας. Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Εμανουέλ Μακρόν να σηκωθεί σαν να μη συνέβη τίποτα μετά τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος από την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν για να επιβάλει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Εθνοσυνέλευση την Πέμπτη», αναφέρει το άρθρο στη γαλλική εφημερίδα, η οποία πολιτικά στηρίζει την αριστερή αντιπολίτευση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, παρά τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις ακόμα και από υπουργούς της κυβέρνησης με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος, αποφάσισε να προχωρήσει κάνοντας χρήση του προεδρικού διατάγματος.
«Θεωρώ ότι, όπως έχουν τα πράγματα, οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», υποστήριξε μιλώντας στους υπουργούς. Μάλιστα λέγεται ότι πρόσθεσε πως είναι προτιμότερο να προκαλέσουμε τριγμούς στη χώρα παρά στους οίκους αξιολόγησης.

Είναι προτιμότερο να βγει ο κόσμος στους δρόμους παρά να έχουμε πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης, φέρεται να είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνάντησης με διπλωμάτες το πρωί της Πέμπτης: «Η σημερινή ημέρα, και μόνο, δείχνει ότι η έξυπνη εξοικονόμηση πόρων στα δημόσια οικονομικά δεν είναι μια αυθόρμητη κίνηση ούτε από το έθνος ούτε από τις διοικήσεις και προϋποθέτει επιλογές που είμαστε αντίθετοι».

Liberation: Ο Μακρόν άλλαξε και πλέον μετράει το ρίσκο που θα πάρει

Το 2015 ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ένας νεαρός υπουργός Οικονομίας έτοιμος να περάσει ένα νομοσχέδιο που έφερε το όνομά του. Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, είχε αρνηθεί να υποβάλει το κείμενό του σε ψηφοφορία των βουλευτών. Οκτώ χρόνια αργότερα ο Μακρόν έχει γίνει ένας πρόεδρος ο οποίος μετράει πλέον το ρίσκο των επιλογών του πριν το πάρει.
«Η απόφαση αυτή είναι συλλογική, συνεπής και αναγκαία», τονίζει άνθρωπος από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.
«Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν θα γίνει ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού επειδή θα υπάρξει πρόταση μομφής. Εάν, όπως και είναι πιθανό, η αντιπολίτευση δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 289 ψήφους, η μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι έχει εγκριθεί», προσθέτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δημοσίευμα της Liberatoion αναφέρει πως η υπόσχεση του 2017 να εκσυγχρονίσει το παλιό διανεμητικό σύστημα που κληρονόμησε από το Εθνικό Συμβούλιο της Αντίστασης με μια απλή αρχή δεν προχώρησε.
«Κάθε ένα ευρώ που εισφέρεται πρέπει να δίνει τα ίδια δικαιώματα για όλους», δήλωνε τότε. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες διαμαρτυριών ένα προεδρικό διάταγμα και μια επιδημία Covid-19 έθαψαν τη μεταρρύθμιση πίσω στον Μάρτιο του 2020.
Έτσι, μετά τη «συστημική» μεταρρύθμιση, ήρθε η ώρα για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση. Τον Μάρτιο του 2022 ο υποψήφιος (για επανεκλογή) Πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65. Ωστόσο, αναγκάστηκε πολύ γρήγορα να βάλει νερό στο κρασί του, όταν η ενδιάμεση περίοδος των προεδρικών εκλογών απειλούσε να μετατραπεί σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά αυτού του μέτρου.
Βουλευτής της κυβέρνησης που νοσταλγεί το παλιό σχέδιο του καθολικού συστήματος συνταξιοδότησης βλέπει σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή ως «το σύμβολο του ευτελισμού του Μακρονισμού. Στην προηγούμενη θητεία υποσχεθήκαμε μια συναρπαστική μεταρρύθμιση. Τι απέμεινε από την πρωτοτυπία της πρότασής μας;».

Κατόπιν συμβουλής της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν, ο Μακρόν αποδέχθηκε το φθινόπωρο τρίμηνες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και συμφώνησε στο σενάριο της μείωσης της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη με επιτάχυνση της μετάβασης στα 43 έτη εισφορών. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η δημοσιονομική ισορροπία του συστήματος. Επισήμως, το Ελιζέ άφηνε τόσο την τον Μπορν όσο και τους υπουργούς να διαχειριστούν τον φάκελο «συνταξιοδοτικό», ακόμη και αν ο πρόεδρος δεν μπορεί παρά να παρέμβει. Την πρώτη ημέρα που ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία, στις 19 Ιανουαρίου, έριξε λίγο λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι «τα πράγματα ξεκαθαρίστηκαν» κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2022. Και τι σημασία έχει αν πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι τον ψήφισαν μόνο για να εμποδίσουν τη Μαρίν Λεπέν;

Τι άλλαξε μετά την απόφαση για ενεργοποίηση του 49.3

Και η Liberation συνεχίζει την κριτική στον Μακρόν αναφέροντας πως «Αυτός που ενθουσιάστηκε με την ιδέα να ξεκινήσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και προέτρεψε τις ομάδες και τους υπουργούς του να βρουν νέες ιδέες, τώρα στερείται αυτή τη νέα πνοή. Μόλις θα ψηφιζόταν η μεταρρύθμιση, ο Μακρόν ήλπιζε ότι η δεύτερη πενταετής θητεία του θα ξεκινούσε πραγματικά. Αυτό όμως ήταν πριν από τη χρήση του άρθρου 49.3. Η έγκριση χωρίς ψηφοφορία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αποτελεί πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο».

«Μια νέα αρχή, όποιο κι αν είναι το κόστος» λένε στο στρατόπεδο του Μακρόν

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο του Μακρόν ξεκαθαρίζουν πως ο Γάλλος πρόεδρος «θα συνεχίσει να υλοποιεί το σχέδιό για τον μετασχηματισμό της χώρας. Υπάρχουν ένα σωρό μεταρρυθμίσεις που δεν περνούν από τη νομοθετική διαδικασία, όπως η μεταρρύθμιση του επαγγελματικού λυκείου. Και θα υπάρξουν επίσης νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες θα βρούμε πλειοψηφίες. Η θητεία της δεύτερης πενταετίας ήταν προγραμματισμένη για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Οι κοινοβουλευτικές εναλλαγές δεν αλλάζουν αυτή την προοπτική. Μια νέα αρχή, όποιο κι αν είναι το κόστος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ