Στην Ουάσιγκτον ο σύμβουλος του Ερντογάν, Καλίν: «Να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας» -Η αναφορά στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Στην Ουάσιγκτον ο σύμβουλος του Ερντογάν, Καλίν: «Να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας» -Η αναφορά στην Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν
Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Emrah Gurel
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο εκπρόσωπος και διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, κάνοντας λόγο για «διαφορές ακόμα και μεταξύ των στενότερων συμμάχων, που μπορούν να ξεπεραστούν».

Ο Καλίν, μιλώντας τη Δευτέρα σε ένα Αμερικανικό-Τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, παραπονέθηκε για μια «προκατειλημμένη και μεροληπτική» θεώρηση σε βάρος της Τουρκίας, στέλνοντας το μήνυμα πως «όποιες διαφορές και αν έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλίν: «Ακόμα και οι πιο στενοί σύμμαχοι έχουν τις διαφορές τους»

«Ακόμα και οι πιο στενοί σύμμαχοι, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, υπάρχουν φορές που έχουν τις διαφορές τους, ωστόσο πιστεύω πως σίγουρα μπορούν αυτές να ξεπεραστούν», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.

«Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τα κοινά συμφέροντα και τις αρχές της καλής διακυβέρνησης», σημείωσε μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον.

Παράπονα Καλίν για το Κογκρέσο

Αφού χαρακτήρισε την Τουρκία «παίκτη κλειδί» στον ενεργειακό τομέα, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, επανέλαβε την πάγια κριτική που ασκεί η Άγκυρα στο Κογκρέσο, με αφορμή το ανάχωμα που έχει υψώσει για την προμήθεια μαχητικών F-16 στην Τουρκία, λέγοντας πως ορισμένα μέλη του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ έχουν μια πολύ «μονόπλευρη θεώρηση των γεωπολιτικών πραγματικοτήτων». «Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να τους εξηγήσουμε πως πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα», είπε, ενώ εξέφρασε την ευχή περισσότεροι αξιωματούχοι του Κογκρέσουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: «Έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια, μόλις ανταποκριθούν, θα προχωρήσει η διαδικασία»

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την μέχρι τούδε αρνητική στάση της Άγκυρας, ο Καλίν είπε πως η Τουρκία κοιτά την ασφάλειά της, «επειδή ο PKK και η γκιουλενιστική οργάνωση FETO έχουν βαθιές ρίζες, ειδικά στη Σουηδία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα σε σχέση με πριν ένα χρόνο», είπε, προσθέτοντας πως η Σουηδία «χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή και να ασκήσει διώξεις», αναφερόμενος στο νέο νόμο κατά της τρομοκρατίας που υιοθέτησε η Στοκχόλμη και θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Η αναφορά Καλίν στην Ελλάδα

«Έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια, μόλις ανταποκριθούν σε αυτά, θα προχωρήσει η διαδικασία ένταξης», είπε, εκφράζοντας και πάλι παράπονα για άσκηση κριτικής από «ορισμένους από τους φίλους μας στην Ουάσινγκτον».

Ο Καλίν εν προκειμένω έκανε μια αναφορά και στην Ελλάδα, αναφερόμενος στο βέτο που άσκησε η Ελλάδα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO, το οποίο ίσχυσε για πάνω από 10 χρόνια.

Η συσχέτιση της πώλησης των F-16 με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς παράλογη και απαράδεκτη», είπε κλείνοντας, για να σημειώσει πως «στέλνει ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα», σε κάτι που αποτελεί άλλη μια αναφορά της Άγκυρας στην προμήθεια των μαχητικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την συνάντηση αυτή, ο Τζέικ Σάλιβαν αρκέστηκε απλώς να πει πως «θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν» την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «καθώς και άλλα 127 ζητήματα που αφορούν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ