Ρωσία: Το κίνημα Golos θεωρεί ότι έγινε νοθεία στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση - iefimerida.gr

Ρωσία: Το κίνημα Golos θεωρεί ότι έγινε νοθεία στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση

Ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Ρωσία
Ρωσία: Το κίνημα Golos θεωρεί ότι κατά το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση έγινε νοθεία -Φωτογραφία: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κίνημα Golos, οι ακτιβιστές του οποίου παρακολούθησαν σε 42 περιφέρειες της Ρωσίας την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση η οποία δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του την ψηφοφορία ως «παράδειγμα απόπειρας επιβουλής κατά της λαϊκής κυριαρχίας»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κίνημα Golos επισημαίνει ότι υπήρξαν «πολλαπλοί ψήφοι και κάλπες παραγεμισμένες» όπως και «παραβιάσεις του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας». «Η έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού ήταν αδύνατη ευθύς εξ αρχής εξαιτίας εκείνων των κανόνων, τους οποίους δημιούργησαν συνειδητά οι πρωτεργάτες των συνταγματικών τροπολογιών και οι διοργανωτές της ψηφοφορίας. Παράλληλα αλλοιώθηκαν και τα αποτελέσματα της ψήφου των πολιτών, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σε αυτά που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας, ούτε με βάση την συμμετοχή , ούτε με βάση αυτούς που ψήφισαν ‘ναι», ούτε με βάση αυτούς που ψήφισαν ‘όχι’», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινήματος Golos. «Με αυτή την έννοια η ψηφοφορία που διεξήχθη υπήρξε πραγματικά άνευ προηγουμένου και θα περάσει στην ιστορία της χώρας σαν παράδειγμα απόπειρας επιβουλής της λαϊκής κυριαρχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συνταγματική αναθεώρηση και το ποσοστό του περίπου 78% με το οποίο εγκρίθηκε, δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο να παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα έως το 2036, να θέσει δηλαδή υποψηφιότητα για δύο εξαετείς προεδρικές θητείες , μόλις λήξει η τρέχουσα θητεία του το 2024. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στην προεδρία έως την ηλικία των 84 ετών.

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, επειδή οι υποψήφιοι για την προεδρία δεν πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς πριν από μια δεκαετία είχε φοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Yale. Το ίδιο ισχύει και για τον έτερο αντίπαλο του προέδρου Πούτιν, τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος μετά την αποφυλάκισή του ζει στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλεξέι Ναβάλνι με αφορμή τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε ότι κατά την ψηφοφορία υπήρξε ρεκόρ νοθείας. «Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ήταν σε απόγνωση. 'Ολοι ψήφισαν ‘όχι’, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα ισχυρό ‘ναι’», έγραψε ο Ναβάλνι σε ανάρτηση του στο Twitter. Ενώ σε βίντεο με το οποίο απευθυνόταν στους υποστηρικτές του λέει : «Ποτέ δεν θα μάθουμε το αληθινό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ