Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξω το ελληνικό αφήγημα στη Γερμανία - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξω το ελληνικό αφήγημα στη Γερμανία

Ανγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης
Ανγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της συνάντησής τους στην καγκελαρία έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έφτασε στις 13:00 στην καγκελαρία, εκεί όπου η Ανγκελα Μέρκελ τον υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές. Ακολούθως είχαν συνάντηση περίπου για μία ώρα και εν συνεχεία έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ουσία της συνάντησης

Τα βρήκαν σχεδόν σε όλα Ανγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε στις κοινές τους δηλώσεις στο Βερολίνο. Με εξαίρεση τις γερμανικές επανορθώσεις, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, χωρίς να λάβει απάντηση από τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής. Θέλει «να αλλάξει το αφήγημα της Ελλάδας στην Γερμανία». Να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανατρέψει το κλισέ της οικονομικής καθυστέρησης. Και γι' αυτό θα πείσει, όπως είπε, ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος.

Γι' αυτό, όπως σημείωσε, η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020 και μετά θα θέσει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσης του χρέους. «Πρώτα θα κερδίσουμε την αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και την κατάλληλη στιγμή θα συζητηθεί το χρέος», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και η κυρία Μέρκελ σημείωσαν την ανάγκη των επενδύσεων, ώστε να πάρει μπρος η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δρομολογείται ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, όπου αναμένει την ενεργό συμμετοχή των γερμανικών επιχειρήσεων.

Αλλωστε, το θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής ήταν από τα βασικά θέματα που έθιξαν στις δηλώσεις τους οι δύο αρχηγοί.

Επίσης έθιξαν και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί αυστηρή γλώσσα για τις χώρες που εκμεταλλεύονται και απολαμβάνουν τις προβλέψεις της Συνθήκης Σένγκεν, αλλά δεν δείχνουν καμία ουσιαστική αλληλεγγύη. «Είναι άδικο οι χώρες πρώτης υποδοχής να επιμερίζονται όλο το βάρος της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της ΔΕΗ και συνέδεσε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση με το πόσο σημαντικές θα είναι οι επενδύσεις που θα γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε και στην ήττα του λαϊκισμού στις εκλογές, σημειώνοντας την εξαφάνιση και της Χρυσής Αυγής από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κοινή συνέντευξη Μέρκελ-Μητσοτάκη

Ολα όσα είπαν Ανγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης:

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών

O Kυριάκος Μητσοτάκης, από πλευράς του, δήλωσε: «Ευχαριστώ για τη στήριξη του γερμανικού λαού όλα αυτά τα δύσκολα 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Εξέφρασα τη διάθεση μας στην καγκελάριο για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε σύμμαχο μας τη Γερμανία. Δεν θέλω να μιλάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας - Όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο πιο μεγάλη η μείωση του χρέους. Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων, θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, για τις φωτιές που είχαμε στην Ελλάδα αλλά και για ζητήματα όπως το προσφυγικό - Η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να ενισχυθεί η ροή προς την Τουρκία. Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Μιλήσαμε για την Τουρκία, για το Κυπριακό - Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ - Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πολλά ελαττώματα που πρέπει να βελτιωθούν, γνωρίζει τη θέση μου η καγκελάριος. Η νίκη μας στις εκλογές του Ιουλίου έστειλε πολλά μηνύματα. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε δύσκολη φάση - Κάνουμε κινήσεις για να την εξυγιάνουμε - Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα της Ελλάδας στη Γερμανία. Υπάρχουν πολλές αναπτυξιακές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Στις αρχές του 2020 θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο για να τονίσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα είναι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Στις αρχές του 2020 θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο για να τονίσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα για τις επενδύσεις την Ελλάδα. Μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για αυτές τις επενδύσεις, με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Η κα Μέρκελ γνωρίζει τις απόψεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Πρώτα θα κερδίσουμε σε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να πετύχουμε πολιτική αξιοπιστία».

Μέρκελ: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες

Την εκτίμηση ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολη εξέφρασε κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό η Αnγκελα Μέρκελ. «Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Μιλήσαμε για την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού που μου την παρουσίασε και μιλήσαμε επίσης για τις διμερείς μας σχέσεις που μπορούν περαιτέρω να βελτιωθούν. Αναφερθήκαμε επίσης στο ζήτημα το μεταναστευτικό. Είμαστε και οι δύο υπέρ της άποψης εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός αυτής τη συμφωνίας.  Πιστεύω ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες, καθώς το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία. Συζητήσαμε για τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό - Είμαστε πραγματικά ακόμα μακριά από μια βιώσιμη λύση», είπε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Γερμανίδα Καγκελάριος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ελληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη άρχισε στις 13:10 και είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ