Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο τρίτος νεαρότερος Πρόεδρος της Kύπρου ορκίζεται στις 28 Φεβρουαρίου - iefimerida.gr

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο τρίτος νεαρότερος Πρόεδρος της Kύπρου ορκίζεται στις 28 Φεβρουαρίου

O νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης
O νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης / Φωτογραφία: AP Photo / Petros Karadjias
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επόμενη μέρα των εκλογών στην Κύπρο βρίσκει τον νέο πρόεδρό της και νικητή των εκλογών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να αναλαμβάνει τα ηνία έχοντας απέναντί του και τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΔΗΣΥ (κεντροδεξιά) και το ΑΚΕΛ (αριστερά).

Οι δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τον ανεξάρτητο Νίκο Χριστοδουλίδη να υπερισχύει των αντιπάλων του επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη, έστω και με πολύ μικρότερη της προβλεπομένης διαφορά, καθώς οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ συμμορφώθηκαν, όπως φάνηκε, με τη γραμμή που τους είχε δώσει ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ο νικητής του δεύτερου γύρου κατάφερε να αποσπάσει και μεγάλα ποσοστά και από όλα τα υπόλοιπα παραδοσιακά κόμματα και νέους σχηματισμούς, προκαλώντας κυρίως ρήγμα στον ΔΗΣΥ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός ότι ο 49χρονος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τρίτος νεότερος πρόεδρος της Κύπρου μετά τον Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, θα έχει απέναντί του τα δύο μεγάλα κόμματα έχει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με τις νέες ισορροπίες στη βουλή της Κύπρου, καθώς αναμένονται πιο εφήμερες συμμαχίες εκτός κι αν ο ΔΗΣΥ αλλάξει στάση και στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και αυτό δεν αναμένεται σύντομα με δεδομένη την αρνητική διάθεση του προέδρου του και χαμένου του πρώτου γύρου, Αβέρωφ Νεοφύτου έναντι του νέου προέδρου και τη δέσμευσή του πριν τον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών ότι ο ΔΗΣΥ θα πολιτευθεί ως αντιπολίτευση.

Ο Χριστοδουλίδης ετοιμάζει το νέο κυβερνητικό σχήμα – Στις 28 Φεβρουαρίου η ορκωμοσία

Γι’ αυτό και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Χριστοδουλίδης θα χρειαστεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί έχοντας επίγνωση ότι δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος, καθώς τα προβλήματα περιμένουν τη λύση τους, με πρώτο τεστ τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος, που θα ορκιστεί στις 28 Φεβρουαρίου και την επιλογή των προσώπων που θα τον πλαισιώσουν, διεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος έχει πει ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα απαρτίζουν νέα άτομα, πιθανώς τεχνοκράτες, που δεν έχουν υπηρετήσει σε υπουργικούς θώκους, ενώ προεκλογικά είχε δεσμευτεί για ίση συμμετοχή γυναικών, ενώ το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Χριστοδουλίδης θα περιλάβει στην κυβέρνησή του και στελέχη του ΔΗΣΥ, πέραν του του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ, και αν θα κάνει και άνοιγμα σε άτομα προερχόμενα από το ΑΚΕΛ. Μένει να φανεί αν θα αποτυπωθεί στη στελέχωση της κυβέρνησής του το σύνθημα της «κοινωνίας των πολιτών» ή αν θα προχωρήσει σε μοιρασιά των πόστων με τα κόμματα που τον στήριξαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη απόψε ο Χριστοδουλίδης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αναστασιάδηκ, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να προγρραμματίσει συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το Κυπριακό

Μια από τις «καυτές πατάτες» στα χέρια του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κυπριακό. Ο Χριστοδουλίδης, από του στενότερους συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη -είτε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είτε ως ΥΠ ΕΞ – χαρακτηρίζεται οπαδός της πλέον σκληρής γραμμής στο Κυπριακό, με αρκετούς να εκφράζουν δυσπιστία για το πώς θα κινηθεί στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των συνομιλιών. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα εργαστεί για μια λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ανατρέποντας την εμμονική θέση της Άγκυρας για δύο κράτη – έργο που φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο με τις αντικρουόμενες θέσεις για το Κυπριακό των κομμάτων που τον υποστήριξαν.

«Ζητούμενο είναι η προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ. (…) Θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία που να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέρη θα έχουν να κερδίσουν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού», είχει πει. Ο κ. Χριστοδουλίδης προτάσσει μια πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες με τον διορισμό αντιπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιφορτισμένου όπως οι ειδικοί αντιπρόσωποι του ΓΓ του ΟΗΕ.

Εξωτερική πολιτική και οικονομία

Ο κ. Χριστουδουλίδης έχει ταχθεί υπέρ της σταθερής προσήλωσης της Κύπρου στην ΕΕ και υπέρ της συνέχισης και εμβάθυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ στην προεκλογική του καμπάνια είχε δηλώσει αντίθετος στην προοπτική να αιτηθεί η Λευκωσία άμεσα ένταξη στο ΝΑΤΟ, πόσω μάλλον σε μια συγκυρία που κάτι τέτοιο δεν θα στεφόταν από επιτυχία, γι’ αυτό και θέτει άλλες προτεραιότητες που ενισχύουν την προσήλωση στο δυτικό σύστημα ασφάλειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στην οικονομία ο κ. Χριστοδουλίδης είχε τονίσει πώς δεν επιτρέπεται να κάνει η Κύπρος βήματα προς τα πίσω, εστιάζοντας στη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων και εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης.

============================

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ