Ο Μπλίνκεν κατηγορεί το Ιράν για ανεύθυνη στάση σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα - iefimerida.gr

Ο Μπλίνκεν κατηγορεί το Ιράν για ανεύθυνη στάση σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα

Άντονι Μπλίνκεν
Άντονι Μπλίνκεν / Φωτογραφία: AP Photo/Jason DeCrow
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ιράν δεν επιδεικνύει υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, υποστηρίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η απόφαση του Ιράν να αφαιρέσει τη διαπίστευση ορισμένων επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, καταδεικνύει πως δεν ενδιαφέρεται να επιδείξει υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σχόλια του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει με δυσπιστία την εκπεφρασμένη προθυμία της Τεχεράνης να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι καταδίκασε την απόφαση του Ιράν που αποκλείει το 1/3 της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στη χώρα, εμποδίζοντας την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία είχαν ζητήσει νωρίτερα από το Ιράν να συνεργαστεί αμέσως με τον ΔΟΑΕ και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες από την Τεχεράνη τοποθεσίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους κύριους στόχους του ΔΟΑΕ είναι να αποτρέψει τη διάδοση πυρηνικών όπλων, επαληθεύοντας ότι τα κράτη τηρούν τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιούν πυρηνική τεχνολογία μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι επιφορτισμένος με την επαλήθευση της συμμόρφωσης του Ιράν με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία προέβλεπε τον περιορισμό του σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας, από την οποία αποχώρησαν το 2018 οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, κατέρρευσαν πέρυσι και η Ουάσινγκτον αναζητεί νέους τρόπους για να υποχρεώσει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε εμμέσως με το Ιράν, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ακόμη και με τη Ρωσία και την Κίνα, για να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την εκ νέου συμμόρφωση της Τεχεράνης με τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε να απομακρύνουν επιθεωρητές του ΔΟΑΕ… που είναι επιφορτισμένοι να διασφαλίσουν ότι το Ιράν είναι συνεπές σε ό,τι αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει», συνέχισε. «Κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύει ότι το Ιράν ενδιαφέρεται πραγματικά να είναι υπεύθυνος παράγοντας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η αφαίρεση της διαπίστευσης επιθεωρητών είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τεχεράνης, αφού τα κράτη μπορούν να ασκήσουν βέτο σε εμπειρογνώμονες στους οποίους έχει ανατεθεί η επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε χώρα έναντι του ΔΟΑΕ.

Μπλίνκεν: Καλεί την Ινδία να συνεργαστεί με τον Καναδά στην έρευνα για το φόνο ενός Σιχ αυτονομιστή ηγέτη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες, Παρασκευή, την Ινδία να συνεργαστεί με τον Καναδά, αφού η Οτάβα υπονόησε ανάμιξη του Νέου Δελχί στον φόνο ενός Σιχ αυτονομιστή ηγέτη στον Καναδά.

«Από την δική μας οπτική γωνία, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η καναδική έρευνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για το ζήτημα αυτό σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και θα ήταν σημαντικό η Ινδία να συνεργαστεί με τους Καναδούς σε αυτήν την έρευνα», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τις ινδικές αρχές και ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί η έρευνα αυτή να ολοκληρωθει και να επιτρέψει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες.

«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν υπάρχουν ισχυρισμοί για διεθνική καταστολή, είναι κάτι που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη», σημείωσε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προκάλεσε μεγάλη διπλωματική κρίση υπονοώντας ότι οι ινδικές αρχές φέρεται να έχουν ανάμιξη στον φόνο τον Ιούνιο μπροστά από τον ναό του στον δυτικό Καναδά του Σιχ ηγέτη Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος είχε την καναδική υπηκοότητα.

Η κρίση σηματοδοτήθηκε από απελάσεις εκατέρωθεν διπλωματών.

Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά λεπτή για τις ΗΠΑ, γειτονική χώρα και ιστορικό σύμμαχο του Καναδά, οι οποίες όμως έχουν υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αρχίσει μια δυναμική προσέγγιση με την ινδική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε την Πέμπτη να διαψεύσει οποιαδήποτε "διαφωνία" ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά όσον αφορά την Ινδία, αντιδρώντας σε πληροφορίες του Τύπου.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ανέφερε σε άρθρο της, που στη συνέχεια διορθώθηκε, ότι ο Καναδάς είχε ζητήσει ανεπιτυχώς από τους συμμάχους του και κυρίως τις ΗΠΑ να καταδικάσουν δημοσίως τον φόνο του Σιχ ηγέτη, επισημαίνοντας την ευθύνη του Νέου Δελχί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ