Σε τεντωμένο σχοινί ο Μπάιντεν για το Ισραήλ -Το δίλημμα, οι φόβοι και η οργή που δεν πρέπει να ξεφύγει - iefimerida.gr

Σε τεντωμένο σχοινί ο Μπάιντεν για το Ισραήλ -Το δίλημμα, οι φόβοι και η οργή που δεν πρέπει να ξεφύγει

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To CNN σκιαγραφεί την αντίδραση των ΗΠΑ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και παραθέτει το πραγματικό δίλημμα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, τους φόβους του, τη συναισθηματική φόρτιση και τα επόμενα κρίσιμα βήματα.

Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους κορυφαίους συμβούλους του το πρωί της Τρίτης για να εξετάσουν το προσχέδιο της ομιλίας του για το Ισραήλ, υπέβαλε ένα σαφές αίτημα, επισημαίνει το ρεπορτάζ του CNN: Οι προετοιμασμένες παρατηρήσεις έπρεπε να περιλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη φρικτή φύση των επιθέσεων που ξεκίνησαν τέσσερις ημέρες νωρίτερα στο σύμμαχο κράτος της Μέσης Ανατολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αμερικανικός λαός πρέπει να καταλάβει πόσο σοκαριστικές και αποτρόπαιες ήταν οι ενέργειες της Χαμάς, είπε ο Μπάιντεν στους βοηθούς του.

Ο Μπάιντεν μίλησε για «πράξη απόλυτου κακού», περιγράφοντας τις αναφορές τις ισραηλινής πλευράς σχετικά με τις ωμότητες των εξτρεμιστών της Χαμάς.

Η βαθιά, συναισθηματική αντίδραση του Μπάιντεν στην επίθεση μεταφράστηκε σε μια σθεναρή αμερικανική απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, της αύξησης της ανταλλαγής πληροφοριών και της περιορισμένης προσπάθειας ενθάρρυνσης της αυτοσυγκράτησης στα αντίποινα του Ισραήλ.

Tζο Μπάιντεν
Tζο Μπάιντεν / Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε τεντωμένο σκοινί ο Μπάιντεν για το Ισραήλ

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ακροβατεί σε τενωμένο σκοινί, καθώς θα προσπαθεί να υποστηρίξει τον σημαντικό του εταίρο, αποφεύγοντας παράλληλα να εμπλακεί σε άλλη μια ξένη σύγκρουση.

Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν ένα περίπλοκο δίλημμα για τον Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή την ίδια στιγμή που ενισχύει μια εκστρατεία για την επανεκλογή του που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία του ως σταθερού, ικανού ηγέτη.

Σε ενημερώσεις κεκλεισμένων των θυρών και συζητήσεις με την ομάδα του, ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της σωστής απάντησης και τις τρομερές συνέπειες σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υπολόγιζαν κάτι λάθος.

Μέχρι στιγμής, η ισορροπία παίζεται τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά.

Στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι κατανοεί την αναγκαιότητα ενός συντριπτικού χτυπήματος ως αντίποινα, αλλά έθεσε επίσης τη σημασία της τήρησης των κανόνων του πολέμου και της προστασίας της ζωής των αμάχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ανοιχτά τον ρόλο του Ιράν στην υποστήριξη της Χαμάς όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί. Γνωρίζουν καλά, άλλωστε, ότι σε περίπτωση που προκύψει άμεση σύνδεση μεταξύ της Τεχεράνης και του αμόκ του Σαββατοκύριακου, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η περιοχή να οδηγηθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Ακόμη και εν μέσω κατάστασης ομηρίας για δεκάδες ανθρώπους που κρατούνται από τη Χαμάς, οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι δεν έχουν πρόθεση, προς το παρόν, να στείλουν αμερικανικά στρατεύματα στη μάχη. Αλλά η θέση αυτή μπορεί να αλλάξει, αν η σύγκρουση ενταθεί.

«Αν αύριο η Χεζμπολάχ άρχιζε να εκτοξεύει πυραύλους στο Ισραήλ, αυτό θα θεωρούνταν πραγματική κλιμάκωση», σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στα γεγονότα και μίλησε στο CNN.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν δει τρίτους να παρακάμπτουν τις προειδοποιήσεις τους κατά της διεύρυνσης του πολέμου, αλλά σημείωσε ότι «δεν είναι το είδος του πράγματος που, ξέρετε, πρώτα τηλεφωνούν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να είστε προσεκτικοί»

Ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας την Τετάρτη, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή έχουν εν μέρει ως στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στους Ιρανούς: «Να είστε προσεκτικοί».

Με τις τρομακτικές εικόνες που εξακολουθούν να έρχονται από την επίθεση της Χαμάς στους αμάχους, η υποστήριξη του Ισραήλ παραμένει ως επί το πλείστον ενιαία εντός της κυβέρνησης και μεταξύ των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών.

Αλλά οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν περιμένουν απαραίτητα ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα, ιδίως αν οι άμαχοι της Γάζας υποστούν το κύριο βάρος της απάντησης του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς. Ήδη, η ηλεκτρική ενέργεια και τα τρόφιμα είναι σε έλλειψη στην αποκλεισμένη περιοχή, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του με τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν δεν προέτρεψε τον Ισραηλινό ηγέτη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντεπίθεσή του κατά της Χαμάς. Όταν μίλησαν την Τρίτη, είπε στον ομόλογό του ότι αν μια τρομοκρατική επίθεση παρόμοιας κλίμακας σημειωνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απάντηση θα ήταν «γρήγορη, αποφασιστική και συντριπτική».

Αλλά ο πρόεδρος εξέφρασε επίσης στον Ισραηλινό ομόλογό του τις ανησυχίες του για τις απώλειες αμάχων και τη σημασία της ελαχιστοποίησης των παράπλευρων απωλειών τις επόμενες ημέρες.

«Είναι πραγματικά σημαντικό το Ισραήλ, μέσα σε όλο τον θυμό και την απογοήτευση -δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω- που υπάρχει, να λειτουργεί με τους κανόνες του πολέμου», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε μέλη της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ την Τετάρτη, προσθέτοντας αργότερα ότι «δεν πρόκειται για εκδίκηση».

«Κλειδί» η εμπειρία του Μπάιντεν, λέει το CNN

Καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με την προοπτική κλιμάκωσης πολύ πέρα από το Ισραήλ και τη Γάζα, η εμπειρία και η κοσμοθεωρία της ζωής του Μπάιντεν έρχονται πιο έντονα στο προσκήνιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ το 1973 -την οποία αφηγήθηκε στην ομιλία του την Τρίτη-, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην αντιπροεδρία και στο Οβάλ Γραφείο, κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε παρόμοιο εύρος έκθεσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Είναι αυτό το απαράμιλλο υπόβαθρο, λένε οι σύμμαχοι, που θα καθοδηγήσει τα επόμενα βήματα του Μπάιντεν μέσα από αξιοσημείωτα, άνισα γεωπολιτικά σταυροδρόμια της βοήθειας προς το Ισραήλ, της χρηματοδότησης για την Ουκρανία και των σχέσεων με το Ιράν.

Αλλά είναι επίσης η αδιαπραγμάτευτη απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν πριν από τρία χρόνια -τερματίζοντας προκλητικά αλλά χαοτικά τον μακροβιότερο πόλεμο της Αμερικής- που λειτουργεί επίσης ως οδηγός για τον ίδιο.

«Αυτός ο πρόεδρος γνωρίζει κάθε πλευρά του θέματος», δήλωσε στο CNN ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, «και δεν θα τον ωθήσουν σε κάτι με το οποίο δεν νιώθει άνετα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ -Μήνυμα αποτροπής

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναπτύξει έναν αριθμό στρατιωτικών μέσων στην περιοχή, σε μια επίδειξη δύναμης και μια προειδοποίηση προς κάθε εχθρικό μέρος που σκέφτεται να εμπλακεί. Μια δύναμη κρούσης με αεροπλανοφόρο σταθμεύει πλέον στη Μεσόγειο και το υπουργείο Άμυνας έστειλε οπλισμένα αεροπλάνα από την Ευρώπη καθώς και αναχαιτιστικά που ζήτησε ο Νετανιάχου και τα οποία προσγειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Η προσγείωση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών -ακόμη και χωρίς στρατεύματα στο έδαφος- στέλνει το μήνυμα της αποτροπής», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερα μέτρα στο μέλλον.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο CNN ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «δουν τι αποτέλεσμα» θα έχουν οι υπάρχουσες ενέργειες, πριν προχωρήσουν παραπέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν μέσω ανησυχιών για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι «στο Ισραήλ δεν περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πολεμήσουν για εμάς», σημειώνοντας ότι τα πλοία των ΗΠΑ που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών θα βοηθήσουν στην παροχή «κάλυψης μεγάλης εμβέλειας», σε περίπτωση ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Ο Λευκός Οίκος παρέμεινε απρόθυμος να δεσμευτεί για έναν συγκεκριμένο ρόλο, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή.

«Δεν είμαι εδώ για να χαράξω κόκκινες γραμμές ή να εκδώσω προειδοποιήσεις ή να δώσω διαλέξεις σε κανέναν», δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. «Είμαι εδώ για να πω ότι ο πρόεδρος μάς έχει δώσει οδηγίες για να αναλάβουμε μια σειρά από ενέργειες. Αναλαμβάνουμε αυτές τις ενέργειες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συναισθηματικά φορτισμένος ο Τζο Μπάιντεν

Σύμβουλοι του προέδρου λένε ότι οι τελευταίες πέντε ημέρες ήταν μια βαθιά συναισθηματική στιγμή για τον ίδιο, καθώς αντιμετώπισε το δεύτερο μεγάλο ξέσπασμα πολέμου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ενώ οι εικόνες και οι ιστορίες των αποτρόπαιων ενεργειών της Χαμάς έπεφταν βροχή.

«Πάντα προσέγγιζε το Ισραήλ με ηθική σαφήνεια και πλήρη δέσμευση», δήλωσε στο αμερικανικό μέσο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου.

Οι τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου έχουν χρωματιστεί με συγκίνηση, καθώς η έκταση της φρίκης γίνεται όλο και πιο σαφής. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συνομιλίες δήλωσε ότι η πρώτη, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, χαρακτηρίστηκε «ωμή», καθώς ήρθε στο φως η καταστροφή.

«Μπορεί να ακούσει τον πόνο στη φωνή του πρωθυπουργού Νετανιάχου όταν του μιλάει», δήλωσε ο Σάλιβαν αυτή την εβδομάδα. «Ακούω τον πόνο των ομολόγων μου όταν τους μιλάω», φαίνεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσέγγιση του Νετανιάχου στον πόλεμο με τη Χαμάς θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο της απάντησης του Μπάιντεν στην επίθεση του Σαββατοκύριακου. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται μεταξύ τους εδώ και δεκαετίες και βασίστηκαν σε αυτό καθώς αντιμετώπισαν βαθιές εντάσεις κατά το περασμένο έτος, που σχετίζονται με τον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι γνωρίζει τον Νετανιάχου «καλύτερα από τον καθένα», δήλωσε ένας αξιωματούχος, και στο παρελθόν έχει ασκήσει προσεκτικά πίεση στον Ισραηλινό ηγέτη για να αποφύγει την ανάφλεξη ή την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τους Παλαιστίνιους.

Ωστόσο, καθώς η υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει μειωθεί μεταξύ ορισμένων τμημάτων του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Αμερικανός πρόεδρος εισέρχεται σε μια προσπάθεια επανεκλογής, η Μέση Ανατολή βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ