Μετσόλα: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μέρος της ατζέντας Πούτιν για αποσταθεροποίηση - iefimerida.gr

Μετσόλα: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μέρος της ατζέντας Πούτιν για αποσταθεροποίηση

H πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα σε δηλώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
H πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα σε δηλώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία/ Φωτογραφία ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μεσόλα προχώρησε σε καταιγιστικές δηλώσεις στα πλαίσια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στην ΕΕ για την Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή συνεχίζεται αμείωτη και σήμερα, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσεγγίζουν το Κίεβο. Η χθεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία για κυρώσεις που στοχεύουν στην οικονομία, τον τομέα της ενέργειας και στις μεταφορές, μεταξύ άλλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τις σκηνές στην Ουκρανία είναι δύσκολο να τις αντικρίσουμε- ενώ ελπίζαμε και εργαστήκαμε για να προωθήσουμε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, οι φόβοι και οι προειδοποιήσεις μας επιβεβαιώθηκαν τραγικά σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί. Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει εξαπολύσει πόλεμο στην Ευρώπη. Αυτό είναι εξωφρενικό. Οι πόλεις, οι περιφέρειες, οι πρωτεύουσες ανεξάρτητων εθνών δεν είναι δεν είναι για να καταλαμβάνονται. Αυτό είναι από τον κόσμο του οδυνηρού παρελθόντος. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψει.

Οι πολιτικοί ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ξεκάθαροι σήμερα το πρωί και θα πραγματοποιήσουμε έκτακτη σύνοδο ολομέλειας την Τρίτη για την κατάσταση. Είμαστε μαζί στην καταδίκη και την αλληλεγγύη μας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μέρος της ατζέντας αποσταθεροποίησης του Προέδρου Πούτιν. Είναι ένας δρόμος που θα φέρει το Κρεμλίνο σε άμεση αντιπαράθεση με την Ευρώπη και την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες. Είναι ένας δρόμος που φέρνει τον αυταρχισμό ενάντια στη δημοκρατία. Είναι ένας δρόμος που δεν μπορούμε να του επιτρέψουμε να βαδίσει αμαχητί.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι μια χώρα που αγκάλιασε τη δημοκρατία και την ελευθερία - που πίστευε ότι θα μπορούσε να χαράξει έναν δρόμο για τον εαυτό της. Κοιτάζοντας γύρω από το τραπέζι, μπορώ να δω τους ηγέτες των κρατών μελών των οποίων οι πληθυσμοί πίστευαν το ίδιο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ουκρανία. Για χάρη τους και για μας. Πρέπει να δείξουμε πραγματική αλληλεγγύη με τον λαό της Ουκρανίας που ξύπνησε στον χειρότερο εφιάλτη του σήμερα.

Πρέπει επίσης να δείξουμε αλληλεγγύη με τους ανθρώπους που φεύγουν και με τους άμεσους γείτονες της Ουκρανίας στην ΕΕ καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφάλειας και χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς έχετε ήδη δρομολογήσει προληπτικά μέτρα - και μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα δράσουμε από κοινού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδειχθεί ενωμένη και αποφασιστική. Μιλούσαμε με μια φωνή όταν είχε μεγαλύτερη σημασία. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που προκύπτει από εδώ απόψε: ότι θα δράσουμε από κοινού, ότι έχουμε την πολιτική βούληση και τη στρατηγική ικανότητα να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή. Ότι είμαστε δίπλα στην Ουκρανία. Αναγνωρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Έχουμε ήδη μια συμφωνία σύνδεσης και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πολύ στενή συνεργασία με την Ουκρανία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε με τους Ουκρανούς φίλους μας.

Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής που αγκαλιάζει την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αυτή είναι η δύναμή μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αποφασιστικότητά μας να υποβαθμιστεί από μια επιθετική Ρωσία που προωθεί ένα σύνολο αξιών που είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Αυτό κοιτάζει πίσω σε σφαίρες επιρροής αντί για κύκλους συνεργασίας. Εάν μπούμε στον πειρασμό να συμβιβαστούμε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω - σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα άλλο τελεσίγραφο. Και τι μετά; Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μια απειλή που δεν την προκαλέσαμε - δεν την προσκαλέσαμε.

Οι αξίες μας έχουν σημασία

Αντιμέτωποι με αυτήν την επιθετικότητα, αποδείξαμε ότι το σωστό είναι και το λογικό.

Είναι σωστό και είναι λογικό να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη με την Ουκρανία, όπως κάναμε με τη βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ - όπως κάναμε με τις δηλώσεις και τις ενέργειές μας. Ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να ξέρει ότι είμαστε μαζί του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι σωστό και λογικό να δείχνουμε στους πολίτες μας στη Βαλτική και στα γειτονικά κράτη ότι οι αξίες μας έχουν σημασία. Ότι είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ένα τίμημα για αυτά αν χρειαστεί. Πρέπει να το επιβεβαιώσουμε εκ νέου, γνωρίζοντας ότι τα μάτια των ανθρώπων στη Μολδαβία, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία είναι στραμμένα πάνω μας.

Είναι σωστό και λογικό να έχουμε σταματήσει το έργο Nordstream 2 - ίσως ακόμη και να προχωρήσουμε παραπέρα.

Και είναι σωστό και λογικό να υιοθετηθούν τεράστιες, άνευ προηγουμένου, αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία. Χρειαζόμαστε περισσότερα και πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, των ατομικών κυρώσεων χωρίς κανέναν από το τραπέζι. Τότε χρειαζόμαστε την ίδια δέσμευση για να αναπτύξουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή ένωση ασφάλειας και άμυνας.

Πραγματικές επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια

Επιτρέψτε μου να θίξω σύντομα δύο ζητήματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η απειλή είναι παραπάνω από άμεση και ότι υπάρχουν πραγματικές επιπτώσεις για την ενεργειακή μας ασφάλεια. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε κράτη μέλη που εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις ενεργειακές μας λύσεις και να επενδύσουμε μαζικά στην Ευρώπη και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Αυτός ο πόλεμος διεξάγεται και διαδικτυακά

Σπορά αμφιβολίας, αστάθειας και φόβου συνοδεύει τον συμβατικό πολεμικό μηχανισμό του Κρεμλίνου. Αυτός ο πόλεμος διεξάγεται και διαδικτυακά. Το αφήγημα που υποστηρίζεται από τον Πούτιν -μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης- εξαπλώνεται. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε την τοξική επανεγγραφή της ιστορίας. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν το μήνυμα της Ευρώπης.

Τέλος, επιτρέψτε μου να πω ότι το Κρεμλίνο πίστευε από καιρό ότι θα μπορούσε να αγοράσει τον δρόμο του προς την Ευρώπη. Είναι καιρός να κλείσουμε τυχόν παραθυράκια, να τερματίσουμε το επικίνδυνο φαινόμενο των χρυσών διαβατηρίων που παρέχουν μια κερκόπορτα στην ευρωπαϊκή υπηκοότητα και να διασφαλίσουμε ότι τα ρωσικά χρήματα δεν θα γίνουν τόσο κρίσιμα όσο το ρωσικό αέριο. Στο τέλος της ημέρας, έτσι επιτυγχάνουμε τη στρατηγική μας αυτονομία.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ