Με τις ώρες θα περιμένουν οι Βρετανοί για να μπαίνουν στην ΕΕ, λόγω BREXIT -Τι αλλάζει - iefimerida.gr

Με τις ώρες θα περιμένουν οι Βρετανοί για να μπαίνουν στην ΕΕ, λόγω BREXIT -Τι αλλάζει

ταξιδιώτης σε αεροδρόμιο
Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα αντιμετωπίζουν τεράστιες ουρές κατά την είσοδό τους στην Ευρώπη από το ερχόμενο φθινόπωρο με την εισαγωγή αυστηρών συνοριακών ελέγχων μετά το Brexit, που φτάνουν μέχρι και στον έλεγχο δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

Οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων θα πρέπει να περνούν από έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων και σάρωση προσώπου στο πλαίσιο του νέου συστήματος εισόδου/εξόδου της ΕΕ (EES). Θα αντικαταστήσει τη σφράγιση των διαβατηρίων, η οποία ξεκίνησε μετά το Brexit, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη «τρίτη χώρα» για την ΕΕ, γράφει η Daily Mail.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο σύστημα θα ελέγχει το όνομα και τα βιομετρικά δεδομένα κάθε επιβάτη όταν περνάει σε χώρα της ΕΕ. Η εφαρμογή του επρόκειτο να ξεκινήσει νωρίτερα φέτος, αλλά έχει καθυστερήσει αρκετές φορές.

Ορισμένες χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το πόσο χρόνο θα προσθέσει η διαδικασία στις ουρές στα σύνορα της ΕΕ, με την κυβέρνηση της Σλοβενίας να λέει ότι χρειάζεται «έως και τέσσερις φορές περισσότερο χρόνο».

Από τις 6 Οκτωβρίου του 2024 το σύστημα ελέγχου εισόδου στην ΕΕ

Παρά τις ανησυχίες αυτές, τo EES θα εισαχθεί στις 6 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με τον Independent.

Κάθε φορά που οι ταξιδιώτες θα προσπαθούν να περάσουν στη γηραιά ήπειρο, θα πρέπει να δείχνουν μια εικόνα του προσώπου τους και να παρέχουν τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα.

Θα απαιτούνται προσωπικά δεδομένα όπως όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα, φύλο, ταξιδιωτικό έγγραφο και ο τριψήφιος κωδικός χώρας, ενώ μόνο τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα εξαιρούνται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχία για ουρές Βρετανών στα τελωνεία

Η Αυστρία δήλωσε ότι οι χρόνοι διεκπεραίωσης θα είναι «διπλάσιοι σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση», ενώ η Κροατία προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι θα είναι «σίγουρα σημαντικά μεγαλύτεροι».

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ο γαλλικός φορέας παρακολούθησης των δημόσιων οικονομικών Cour des Comptes προέβλεψε ότι οι ουρές στα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου - Γαλλίας θα διπλασιαστούν τουλάχιστον όταν το EES ξεκινήσει το 2024.

Το λιμάνι του Ντόβερ, στο οποίο παρατηρούνται τακτικά μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των ελέγχων μετά το σύνορο, δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα μπορούσε να επιμηκύνει τους ελέγχους των αυτοκινήτων από 45 δευτερόλεπτα σε 10 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής του λιμανιού ανέφερε στην εφημερίδα The Sun: «Ακόμη και στις πιο πολυσύχναστες ώρες αυτή τη στιγμή, με τους νέους κανόνες μετά το Brexit, οι έλεγχοι διαβατηρίων διαρκούν 45 έως 90 δευτερόλεπτα ανά αυτοκίνητο».

«Με την προεγγραφή που απαιτείται, ένα αυτοκίνητο με μια τετραμελή ή πενταμελή οικογένεια μπορεί να χρειαστεί έως και 10 λεπτά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει επειγόντως με τους Γάλλους και τους ομολόγους της στην ΕΕ πώς θα λειτουργήσει αυτό».

Αεροδρόμιο
Αεροδρόμιο / Φωτογραφία: AP

To EES αλλάζει τα δεδομένα

Το ΕΕS θα καλύπτει τις αφίξεις σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία. Υιοθετείται επίσης από την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους λόγους για την καθυστέρηση της εισαγωγής του ήταν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, με τους επικεφαλής να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει χάος σε εκατομμύρια επιβάτες που ταξιδεύουν στη Γαλλία.

Η ΕΕ απέρριψε τις ανησυχίες ότι το ΕΕS θα προκαλέσει χάος στα σύνορα και υποστήριξε ότι θα εξοικονομήσει στην πραγματικότητα χρόνο. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Το κύριο πλεονέκτημα του ΕΕS είναι η εξοικονόμηση χρόνου».

«Το EES αντικαθιστά τη σφράγιση διαβατηρίων και αυτοματοποιεί τις διαδικασίες συνοριακού ελέγχου, καθιστώντας τα ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες με τη χρήση του EES πιο αποτελεσματικά για τον ταξιδιώτη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ