Λιβύη: Η κυβέρνηση αρνείται πως υποσχέθηκε λιμάνι στον στρατό της Τουρκίας - iefimerida.gr

Λιβύη: Η κυβέρνηση αρνείται πως υποσχέθηκε λιμάνι στον στρατό της Τουρκίας

Τουρκικό πολεμικό ναυτικό
Τουρκικό πολεμικό ναυτικό / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η οποία έχει την έδρα της την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, διέψευσε χθες Πέμπτη πως προχώρησε στην εκχώρηση των δικαιωμάτων πολιτικού λιμανιού στρατηγικής συμμαχίας, ή ότι ενέκρινε τη χρήση του ως στρατιωτικής βάσης ξένων δυνάμεων.

«Αυτό που λέγεται για την παραχώρηση από το κράτος ή την εξουσιοδότηση της αξιοποίησης του λιμανιού της Χομς ως ξένης ναυτικής βάσης είναι λαθεμένο και ανυπόστατο», τόνισε ο Μοχάμεντ Χαμούντα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε τη δήλωση αυτή στο λιμάνι της Χομς, έχοντας στο πλευρό του τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ναυτικού της Λιβύης, τον Νουρεντίν ελ Μπούνι, και τον διευθυντή του οργανισμού λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών, τον Μοχάμεντ ελ Σιουίουι.

Λιβύη: Αντιδράσεις και κατηγορίες για ενδεχόμενη πώληση λιμανιού στη Τουρκία

Αντιδρούσε στις κινητοποιήσεις εκατοντάδων κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, που κατηγορούν τις αρχές ότι θέλουν να παραχωρήσουν μέρος του πολιτικού λιμανιού στην Τουρκία, σύμμαχο της κυβέρνησης Ντμπάιμπα, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Από την Κυριακή ως χθες Πέμπτη το πρωί, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά, απέκλεισαν δρόμους κι εμπόδισαν την πρόσβαση σε αυτό το καίριας σημασίας εμπορικό λιμάνι, όπως κατέγραψαν βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Καλώντας σε αυτοσυγκράτηση, ο κ. Χαμούντα προειδοποίησε εναντίον κάθε «ενέργειας που βλάπτει το δημόσιο συμφέρον», προσθέτοντας πως αυτές «εκθέτουν τους δράστες στον κίνδυνο ποινικών διώξεων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός Ντμπάιμπα δίνει «μεγάλη σημασία» σε αυτό το εμπορικό λιμάνι, για το οποίο υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης ώστε να αυξηθούν οι ανταλλαγές «με άλλα κράτη», διαβεβαίωσε.

Το σημαντικής σημασίας λιμάνι της Χομς

Το λιμάνι της Χομς, από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα της Λιβύης, μπορεί να υποδέχεται ένα εκατομμύριο τόνους εμπορευμάτων σε ετήσια βάση. Μαζί με αυτό στη Μισράτα, ανατολικότερα, θεωρείται εγκατάσταση στρατηγικής σημασίας.

Οι διαδηλώσεις στην πόλη επισκιάστηκαν από τις αιματηρές εχθροπραξίες τη Δευτέρα και την Τρίτη ανάμεσα σε δυο ισχυρές ένοπλες ομάδες στην Τρίπολη (δυτικά), τις χειρότερες εδώ κι έναν χρόνο, οι οποίες άφησαν πίσω 55 νεκρούς και 146 τραυματίες.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής, πλούσια σε πετρέλαιο, παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τον διχασμό ανατολής και δύσης.

Δυο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: αυτή στην Τρίπολη υπό τον κ. Ντμπάιμπα και μια δεύτερη, στην ανατολή, που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λιβύη λιμάνι Τουρκία πολεμικό ναυτικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ