Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να θανατώσει τα βιζόν εκτροφής της χώρας φοβούμενη μήπως τα ζώα αυτά είναι φορείς μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που μεταδίδεται στους ανθρώπους.
Η μετάλλαξη αυτή του κορωνοϊού, εντοπίστηκε αρχικά στη Δανία σε αυτά τα μικρά θηλαστικά που εκτρέφονται για τη γούνα τους. Και στην Καστορία διαπιστώθηκαν τα συμπαθή τετράποδα να φέρουν τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό, με τις αρχές να διατάζουν τη θανάτωσή τους. Σήμερα ωστόσο, η Δανία ανακοίνωσε πως ο κίνδυνος του μεταλλαγμένου αυτού κορωνοϊού φαίνεται πως έχει εξαλειφθεί.
Η εκτροφή βιζόν αντιπροσωπεύει συνεχή κίνδυνο
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «η συνέχιση της εκτροφής βιζόν αντιπροσωπεύει έναν συνεχή κίνδυνο εμφάνισης πρόσθετων παραλλαγών» του ιού που συνδέονται με τα βιζόν, τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας σε ανακοίνωση, παρότι κανένα θετικό κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μεταξύ αυτών των ζώων στην Ιρλανδία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Υγείας «συνέστησε τα βιζόν εκτροφής στην Ιρλανδία να θανατωθούν για να μειωθεί ή να εξαλειφθεί ο κίνδυνος», πρόσθεσε.
100.000 βιζόν θα θανατωθούν στην Ιρλανδία
Σύμφωνα με τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, η χώρα έχει τρεις φάρμες στις οποίες εκτρέφει σχεδόν 100.000 βιζόν. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι παραμένει σε στενή επαφή με τους εκτροφείς «για να εξετάσει τα επόμενα στάδια».
Στις αρχές Νοεμβρίου, η Δανία, πρώτη εξαγωγέας παγκοσμίως γούνας βιζόν, είχε δώσει εντολή για τη θανάτωση όλων των βιζόν στην επικράτειά της, δηλαδή 15 με 16 εκατομμυρίων ζώων, μετά την ανακάλυψη στα θηλαστικά αυτά μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που μεταδίδεται στους ανθρώπους, η οποία μπορεί -σύμφωνα με την Κοπεγχάγη- να διακυβεύσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τον άνθρωπο.