Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας έκαναν βουτιά τον Νοέμβριο σε επίπεδα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε να δει από τις αρχές του 2020, με φόντο τους περιορισμούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που παρέλυσαν την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Καθώς τον περασμένο μήνα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων από την εκδήλωση της πανδημίας -αν και οι αριθμοί που ανακοινώνει είναι μηδαμινοί κατ’ αναλογίαν προς τον πληθυσμό της-, η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας συνέχισε την αυστηρή υγειονομική πολιτική της.
Δραστική μείωση στην κατανάλωση, λόγω της σκληρής πολιτικής της Κίνας για τον κορωνοϊό
Η «πολιτική μηδενικής ανοχής» της κινεζικής κυβέρνησης απέναντι στον κορωνοϊό συνίσταται στην υποβολή των πολιτών σε τεστ σχεδόν καθημερινά, σε υποχρεωτικές καραντίνες για όσους επιβεβαιώνεται πως μολύνθηκαν και σε lockdowns όπου εμφανίζονται κρούσματα. Τα μέτρα αυτά μείωσαν δραστικά, όπως ήταν λογικό, την κατανάλωση των νοικοκυριών και τη ζήτηση των επιχειρήσεων, ενώ προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Αποτέλεσμα ήταν οι εξαγωγές να μειωθούν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της και η ολόκληρη Κίνα βρισκόταν υπό αυστηρά περιοριστικά υγειονομικά μέτρα.
Η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας, μείωσε εξάλλου τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή της από τον Μάιο του 2020.
Η τάση, πάντως, δεν αναμένεται πως θα έχει διάρκεια μεσοπρόθεσμα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα χαλάρωση των μέτρων.