Qatargate: «Χωρίς υποκλοπές δεν καταπολεμάς το έγκλημα» -Ο Βέλγος εισαγγελέας που έπιασε επ' αυτοφώρω την Καϊλή - iefimerida.gr

Qatargate: «Χωρίς υποκλοπές δεν καταπολεμάς το έγκλημα» -Ο Βέλγος εισαγγελέας που έπιασε επ' αυτοφώρω την Καϊλή

Ο «αδέκαστος» Μισέλ Κλεζ
Ο «αδέκαστος» Μισέλ Κλεζ / Φωτογραφία: Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δικαστής, μυθιστοριογράφος, τέκτονας και κυρίως αμείλικτος ανακριτής. Ο Μισέλ Κλεζ είναι ο άνθρωπος που θα χειριστεί την υπόθεση του Qatargate.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ανθρώπινη δυστυχία συναντάτε όταν είστε σε υπηρεσία», εκμυστηρεύθηκε σε συνέντευξή του στη Le Soir. «Και μετά υπάρχουν οι οικονομικοί φάκελοι. Σκακιστικά παιχνίδια όπου η στρατηγική είναι συναρπαστική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γονείς του είχαν έναν μικρό φούρνο στο Άντερλεχτ του Βελγίου, αλλά σε πολύ μικρή ηλικία τον παρέδωσαν στους παππούδες του, οι οποίοι του έδωσαν μια «σπουδαία μόρφωση». Ξεκίνησε να σπουδάσει οικονομικά, ύστερα ιστορία. Τελικά, κατέληξε στα νομικά.

Πλέον, στα 66 του χρόνια, είναι ανακριτής με ειδίκευση στα οικονομικά εγκλήματα και στις ατασθαλίες των «λευκών κολάρων».

Ανακριτής και συγγραφέας

Στον ελεύθερο χρόνο του, ο γνωστός ανακριτής, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον κλάδο του, αρέσκεται να γράφει αστυνομικές ιστορίες. Μέσα από τα μυθιστορήματά του μιλά, ουσιαστικά, για τη δουλειά του και τις δυσκολίες της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο του βιβλίο, το 2006, γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ήταν η τριλογία με τίτλο «Salle des pas perdus» («Αίθουσα χαμένων παθών»), η οποία αναφέρεται στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το επόμενο βιβλίο του, με τίτλο «Les années paix» («Τα χρόνια της ειρήνης») αφορά στην ιστορία της χώρας μετά τον πόλεμο και τη δεκαετία του '50. Το τελευταίο του μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2008, με τίτλο «Le Forain».

Μέσα από την ιστορία που διηγείται, αποκαλύπτει διάφορες τεχνικές απάτης και την καθημερινότητα μιας «οικονομικής ταξιαρχίας», που βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη πόρων.

Στην αστυνομική ορολογία, η απάτη στον ΦΠΑ ονομάζεται «καρουζέλ». Αυτό ήταν που ώθησε τον Μαξ, τον επίτροπο της «οικονομικής ταξιαρχίας» της Λιλ, να δώσει το παρατσούκλι «le Forain» σε έναν απατεώνα που κυνηγούσε εδώ και χρόνια χωρίς να μπορεί να τον πιάσει.

Αμείλικτος, δεν μασάει τα λόγια του

Αλλά περισσότερο γνωστός είναι ως αμείλικτος τιμωρός της διαφθοράς, ως σύμβολο του αγώνα για την πάταξή της. Αυτός διεξήγαγε τις πιο ευαίσθητες έρευνες κατά της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια στο Βέλγιο, τόσο στην πολιτική όσο και στο ποδόσφαιρο, του οποίου δηλώνει λάτρης. Φημίζεται, επίσης, για την τάση του να μιλάει χωρίς περιστροφές και μισόλογα. Φιλοξενείται συχνά σε τηλεοπτικά πάνελ και δεν φοβάται, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα, όχι μόνο να διαφωνεί αλλά και να συγκρούεται μετωπικά με την πολιτική, ακόμη και με τους πιο επιφανείς από τους εκπροσώπους της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο Οκτώβριο, για παράδειγμα, διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον πρωθυπουργό του Βελγίου, ο οποίος, ακούγοντας τον εισαγγελέα να κάνει λόγο για εκτεταμένη διαφθορά στο Βέλγιο, ξεσπάθωσε, δηλώνοντας πως «εάν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά, πρέπει να το αποδείξει. Δεν μπορεί να λέγεται κάτι τέτοιο ελαφρά τη καρδία».

«Ομως ο Κλεζ είναι πεπεισμένος πως το έχει αποδείξει αυτά τα χρόνια», γράφουν οι ανταποκριτές της La Repubblica στις Βρυξέλλες. «Και η πλειονότητα των Βέλγων πολιτών είναι επίσης πεπεισμένη γι' αυτό, αναγνωρίζοντας το κύρος του και λόγω του παρελθόντος του» προσθέτουν, αναφέροντας πως πριν αναλάβει χρέη εισαγγελέα στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Κλεζ υπήρξε μαχόμενος δικηγόρος επί μία εικοσαετία.

Η υπόθεση «Qatargate»

Τον Οκτώβριο παραχώρησε συνέντευξη στο RLT και ρωτήθηκε για τους χρηματισμούς πολιτικών. Απάντησε: «Η τελευταία έκθεση της μονάδας επεξεργασίας οικονομικών πληροφοριών αναφέρει αστρονομικά ποσά που ξεπλύθηκαν από εγκληματικές οργανώσεις. Είναι κρατικός θεσμός. Έχετε 25 ανοιχτούς φακέλους για αστυνομική διαφθορά και η έρευνα συνεχίζεται. Βρισκόμαστε, λοιπόν, έξι μήνες μετά τη δήλωση του κ. Ντε Κρο. Διερωτώμαι, υπάρχει πράγματι ακόμα ανάγκη να του το αποδείξουμε ότι υπάρχει διαφθορά;». «Έχουμε υπολογιστές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή ή γραφομηχανή, αλλά να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα όπως στο Sky ECC. Τα υπολογιστικά μας συστήματα και όλα τα συστήματα επικοινωνίας μας είναι εντελώς χακαρισμένα, όπως γνωρίζουμε».

Είχε κάνει μάλιστα λόγο για «τύχη», όταν αναφέρθηκε στην εξάρθρωση του τεράστιου δικτύου βαρόνων κοκαΐνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο όπλο της Επιχείρησης Sky ήταν η «διάσπαση» αυτού που είχε περιγραφεί ως «αδιάσπαστη υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων», γνωστή ως SKY ECC. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε σε 1.230 συλλήψεις. «Αλλά, απλώς, είναι μια εξαίρεση», είπε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας Le Soir, που αποκάλυψε πρώτη σημαντικές πλευρές της υπόθεσης, οι έρευνες του Κλεζ δεν είχαν καν καταγραφεί στη βάση δεδομένων των βελγικών αστυνομικών αρχών, ώστε να μην έχουν πρόσβαση στον καυτό φάκελο της υπόθεσης που πλέον είναι γνωστή ως Qatargate, παρά μόνο μία μικρή ομάδα ατόμων.

Η βελγική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως όταν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις έρευνες αντίκρισαν τις σακούλες με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τόσο της Εύα Καϊλή όσο και του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή, σχολίασαν πως τέτοια ευρήματα δεν είχαν αντικρίσει ούτε σε σπίτια διακινητών ναρκωτικών.

«Είναι αδύνατον να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα χωρίς υποκλοπές»

Ο ίδιος άνθρωπος, σύμφωνα με την La Republica, έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την δυσαρέσκειά του, σε σχέση με τα ελλιπή μέσα αντιμετώπισης του εγκλήματος. «Φανταστείτε: βρισκόμαστε σε πόλεμο με καταπέλτες και οι αντίπαλοί μας είναι εγκληματίες που τρέχουν με 200 km/h. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς υποκλοπές, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, είναι αδύνατο να κερδίσουμε τη μάχη» έχει δηλώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι RTL, ερωτηθείς σχετικά με τα τεχνικά μέσα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, τις παρακολουθήσεις, τις υποκλοπές και την αποτρεπτική τους δυνατότητα, είχε απαντήσει:

«Έχουμε υπολογιστές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι να χρησιμοποιούμε υπολογιστή ή γραφομηχανή, αλλά να μπούμε στην πραγματικότητα όπως στο Sky ECC. Εκεί σταθήκαμε εξαιρετικά τυχερού. Αυτοί όμως είναι μια εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, όλα τα υπολογιστικά μας συστήματα και όλα τα συστήματα επικοινωνίας μας είναι εντελώς χακαρισμένα, όπως όλοι γνωρίζουμε».

Εξάλλου, η ιταλική il fatto quotidiano σε εκτενές της άρθρο έχει αναφερθεί στο θέμα των παρακολουθήσεων επικαλούμενη ξανά τον Βέλγο δικαστή: «Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που κοινοποιήθηκε στη Μαρία Κολεόνι και τη Σίλβια Παντσέρι, σύζυγο και κόρη αντίστοιχα του πρώην ευρωβουλευτή του P&D, Αντόνιο Παντσέρι, ο Βέλγος δικαστής γράφει ξεκάθαρα πώς τα δείγματα ενοχής του εγκλήματος προέκυψαν από την απομαγνητοφώνηση των υποκλοπών μεταξύ του πολιτικού και της συζύγου του. "Χωρίς υποκλοπές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, είναι αδύνατο να κερδίσουμε τη μάχη", συνήθιζε να δηλώνει ο Μισέλ Κλεζ, ο δικαστής που ερευνά τις δωροδοκίες των ευρωβουλευτών στο Βέλγιο. Πρωταθλητής της καταπολέμησης της διαφθοράς, ο ανακριτής υπενθύμισε ότι χάρη στις "εξελιγμένες μεθόδους παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών" κατάφερε να εξαρθρώσει ένα τεράστιο δίκτυο διακινητών ναρκωτικών με 1.230 και οι αρχές να κατασχέσουν ναρκωτικά αξίας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ