Ισότητα φύλων: Ενίσχυση απασχόλησης και δίκαιες αμοιβές για τις γυναίκες στην EE -Τι συμβαίνει στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Ισότητα φύλων: Ενίσχυση απασχόλησης και δίκαιες αμοιβές για τις γυναίκες στην EE -Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ισότητα φύλων
Ισότητα φύλων / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων. Η Ελλάδα δεν πιάνει τη βάση.

Σε μη νομοθετική έκθεση που εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη, με 500 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 87 αποχές, οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν ότι η ίση αμοιβή και μεταχείριση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν οι γυναίκες να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, να διαθέτουν οικονομική ανεξαρτησία και να ακολουθούν την επαγγελματική σταδιοδρομία που επιθυμούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μισθολογικό χάσμα

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στην ΕΕ εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τις αμοιβές (14,1%) και τις συντάξεις (29,5%), καθώς και για το γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται συχνά με επισφαλείς σχέσεις εργασίας.

Καλούν τα κράτη μέλη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότητα των γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την απασχόληση, τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, για παράδειγμα, να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για την πρόταση της Επιτροπής για δεσμευτικά μέτρα μισθολογικής διαφάνειας, αλλά τονίζουν ότι η μισθολογική διαφάνεια από μόνη της δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων.

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, θα μπορούν να εργάζονται και να βρίσκουν ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής, οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να διευρύνουν τις παροχές που δίνονται για τη μητρότητα και την πατρότητα και να εξασφαλίσουν ότι άνδρες και γυναίκες θα έχουν περισσότερα και ίσα δικαιώματα πλήρως αμειβόμενης άδειας.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά επίσης να εφαρμόζονται ευέλικτες ρυθμίσεις στην εργασία για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδεια μητρότητας, άδεια πατρότητας και γονική άδεια και απευθύνει έκκληση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας υποδομές παιδικής μέριμνας σε τοπικό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Σημειώνοντας ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν εξαιτίας της έχουν οδηγήσει σε αύξηση της βίας κατά των γυναικών, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι δράστες κακοποίησης θα εντοπίζονται και θα διώκονται από την αστυνομία. Τονίζουν την ανάγκη να καταρτιστούν ειδικά προγράμματα για την προστασία και την παρακολούθηση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώνουν την πρόσβαση των θυμάτων σε νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες στέγασης.

Προειδοποίηση σε κράτη μέλη

Για να αντιμετωπιστεί η έμφυλη βία, οι ευρωβουλευτές καλούν τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία να κυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ζητούν να θεσπιστεί ολοκληρωμένη νομοθεσία της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα.

Διασφάλιση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων

Το σχέδιο έκθεσης επαναλαμβάνει ότι η πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο δεν μπορεί ποτέ να περιορίζεται ή να αφαιρείται. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων που αφορούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, όπως είναι η άρνηση παροχής ασφαλούς και νόμιμης άμβλωσης, αποτελούν μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εντείνουν τη στήριξή τους προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται υπέρ της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετεξεταστέα» η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η ΕΕ απέχει τουλάχιστον 60 έτη από την επίτευξη πλήρους ισότητας των φύλων.

Η βαθμολογία της ΕΕ αυξήθηκε μόλις κατά 4,9 μονάδες από το 2010 έως σήμερα. Το 2021 τα κράτη μέλη πέτυχαν μέση βαθμολογία 68 στα 100, με πάνω από το ένα τρίτο των κρατών μελών να βαθμολογούνται με λιγότερους από 60 βαθμούς.

Η Ελλάδα βαθμολογείται με 52,5 στα 100, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο, στον τομέα της ισότητας φύλων. Οι δύο χαρακτηριστικοί δείκτες επιβάρυνσης της θέσης των γυναικών στην Ελλάδα είναι η απουσία ελεύθερου χρόνου και η πολύ χαμηλή γυναικεία αντιπροσώπευση σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ