Ιράν: Βουλευτικές εκλογές εν μέσω δεινής οικονομικής κατάστασης και πολιτικής δυσαρέσκειας - iefimerida.gr

Ιράν: Βουλευτικές εκλογές εν μέσω δεινής οικονομικής κατάστασης και πολιτικής δυσαρέσκειας

Γυναίκες ανεμίζουν σημαίες του Ιράν σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τεχεράνη
Γυναίκες ανεμίζουν σημαίες του Ιράν σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τεχεράνη / Φωτογραφία: AP Photo / Vahid Salemi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στο Ιράν την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, αλλά όπως σημειώνει το Associated Press, το πραγματικό ερώτημα ίσως να μην είναι ποιοι θα εκλεγούν, αλλά πόσοι από τους 61 εκατ. ψηφοφόρους θα πάνε να ψηφίσουν.

Εν μέσω γενικευμένης δυσαρέσκειας για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας – ο πληθωρισμός γύρω στο 50% και η ανεργία περί το 20% - και εντάσεων με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τη στήριξή της στη Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία και μετά από μαζικές ταραχές που συγκλόνισαν τα τελευταία χρόνια το Ιράν πολλοί ψηφοφόροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προβλέψεις για έως 30% προσέλευση στις κάλπες

Σύμφωνα με έρευνα ινστιτούτου προσκείμενου στην κυβέρνηση, την οποία επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Αζέρ Καλά, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 30% εν μέσω εκκλήσεων για αποχή από δημόσια πρόσωπα όπως η φυλακισμένη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης Narges Mohammadi, η οποία θεωρεί το μποϊκοτάζ ως «ηθική υποχρέωση για τους Ιρανούς που αγαπούν την ελευθερία και αναζητούν δικαιοσύνη».

Στην Τεχεράνη μόνον το 15% προτίθεται να συμμετάσχει στις εκλογές, σύμφωνα με τη DW με τους επιλέγοντες την αποχή να επικαλούνται ως κύριους λόγους την ανικανότητα του Κοινοβουλίου, τη διαφθορά και τις πενιχρές ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον.

Χαμηλές προσδοκίες για αλλαγές στο Ιράν

Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία στο Ιράν ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου. Βίντεο από προεκλογικές συγκεντρώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να καταγράφουν εορταστική ατμόσφαιρα καθώς η Αστυνομία Ηθών του καθεστώτος και οι ομάδες τραμπούκων της πολιτοφυλακής Basij παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αόρατοι, όπως πάντα πριν τις εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η ηγεσία του Ιράν φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι το χάσμα που τη χωρίζει από τον λαό είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα στον απόηχο του θανάτου της Mαχσά Αμινί τo 2022, ενώ ήταν κρατούμενη της Αστυνομίας Ηθών του καθεστώτος, ουδείς σχεδόν πιστεύει πλέον σε αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Πολλές γυναίκες δεν θα ψηφίσουν για να μη νομιμοποιήσουν το καθεστώς

Πολλές Ιρανές δεν θα ψηφίσουν στις αυριανές εκλογές, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE, για να δείξουν ότι απορρίπτουν την κρατική καταστολή των φεμινιστικών διαδηλώσεων και να μη «νομιμοποιήσουν» το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια σε αυτό που συνέβη πριν από δύο χρόνια στις διαδηλώσεις», λέει η 32χρονη Μάριαμ, κάτοικος Τεχεράνης, η οποία ισχυρίζεται ότι ο αδελφός της «χτυπήθηκε βάναυσα» από την αστυνομία στις διαδηλώσεις. «Το να ψηφίσω στις εκλογές της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα με έκανε συνεργό στα εγκλήματά τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν έχεις καν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς ειρηνικά και όταν βγεις να διαμαρτυρηθείς δεν ξέρεις αν θα επιστρέψεις σπίτι ή όχι», συμπληρώνει η Νίκη, μια 34χρονη γραμματέας από την πρωτεύουσα του Ιράν, που είχε και αυτή μετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πέρυσι και πρόπερσι.

«Με το να μην ψηφίσουμε μπορούμε να δείξουμε ότι η πλειοψηφία δεν υποστηρίζει αυτό το σύστημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιράν Βουλευτικές Εκλογές αποχή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ