Ο εφιάλτης της covid-19 επιστρέφει στην Ευρώπη, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, κάνει την ΕΕ να λάβει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα.
Ειδικότερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη (4/1), να «ενθαρρύνουν σθεναρά» ένα μέτρο που θα υποχρεώνει όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να προσκομίζουν αρνητικό τεστ Covid-19, καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται στην ασιατική χώρα.
Τι προβλέπει η απόφαση για τις πτήσεις από και προς την Κίνα
Το τεστ για τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνεται το αργότερο 48 ώρες πριν από την επιβίβαση στην πτήση. Η απόφαση, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική, ελήφθη από την ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR) της ΕΕ, ένα όργανο που συμβάλλει στο συντονισμό της διαχείρισης κρίσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euronews.
Το IPCR συμφώνησε επίσης ότι οι επιβάτες των πτήσεων από και προς την Κίνα προς την ΕΕ, θα πρέπει να φορούν ιατρικές μάσκες ή αναπνευστικές συσκευές, εκτός από άλλα μέτρα υγιεινής που ενδέχεται να επιβάλλουν οι εθνικές αρχές.
Τα κράτη μέλη καλούνται να διεξάγουν «τυχαίους ελέγχους» στους επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα και να παρακολουθούν τα λύματα από τα αεροσκάφη προς αναζήτηση ενδείξεων για τυχόν δυνητικά επικίνδυνες παραλλαγές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι συστάσεις θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα.
Αυτό το μέτρο έρχεται την ώρα που ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, επέβαλαν τα δικά τους μονομερή ταξιδιωτικά μέτρα ως απάντηση στη μαζική έξαρση κρουσμάτων covid-19 στην Κίνα, η οποία ξεκίνησε μετά την απότομη χαλάρωση από το Πεκίνο των λεγόμενων «μηδενικών μέτρων covid-19» που υποτίθεται ότι θα περιόριζαν την εξάπλωση του ιού.
Χαλάρωση των μέτρων από το Πεκίνο -Τι λέει ο ΠΟΥ
Η στροφή 180 μοιρών του Πεκίνου, θεωρήθηκε αντίδραση στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες στους δρόμους της Κίνας, κατά των δρακόντειων πολιτικών, οι οποίες οδήγησαν στο κλείσιμο ολόκληρων πόλεων και στον περιορισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Λόγω της αδιαφάνειας και του αυστηρού ελέγχου των πληροφοριών που ασκεί το κινεζικό κράτος, η ακριβής έκταση της επιδημίας είναι άγνωστη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Κίνα κατέγραψε 242 θανάτους από τον ιό COVID-19 την εβδομάδα της 26ης Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι περίπου 9.000 άνθρωποι μπορεί να πεθαίνουν από την ασθένεια κάθε μέρα.
Πριν από την απόφαση της ΕΕ την Τετάρτη, η οποία αναμενόταν ευρέως, το Πεκίνο χαρακτήρισε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς «απαράδεκτους» και «μεροληπτικούς». «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες χειραγώγησης των μέτρων covid-19 για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβουμε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ.
Ανησυχία στην Ευρώπη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων covid-19
Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ότι η ανεξέλεγκτη αύξηση των λοιμώξεων θα μπορούσε να γεννήσει νέες και πιο μολυσματικές παραλλαγές του covid-19, απειλώντας να ακυρώσει την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε την Τρίτη ότι οι παραλλαγές που βρέθηκαν στην Κίνα «κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και ως εκ τούτου δεν αποτελούν πρόκληση για την ανοσολογική αντίδραση των πολιτών της ΕΕ». Πάνω από το 75% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
«Δεδομένης της υψηλότερης ανοσίας του πληθυσμού στην ΕΕ, καθώς και της προηγούμενης εμφάνισης και της επακόλουθης αντικατάστασης των παραλλαγών που κυκλοφορούν σήμερα στην Κίνα από άλλες υποομάδες του στελέχους Όμικρον στην ΕΕ, μια αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση του covid-19 στην ΕΕ», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.